Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθη 35χρονος που έφτιαχνε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για διακίνηση μεταναστών – Το σπίτι – «καβάτζα» και τα ποσά

 


Στη σύλληψη ενός 35χρονου με καταγωγή από την Παλαιστίνη που διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές.  Τού πέρασαν χειροπέδες για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και κατάρτιση ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων.

Παράλληλα, αναζητείται ακόμη ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να είναι συνεργός του 35χρονου, επίσης αλλοδαπής καταγωγής.

Έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και ενδελεχή έρευνα ταυτοποιήθηκαν υψηλής σπουδαιότητας ύποπτοι, (High Value Targets) οι οποίοι λειτουργούσαν πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία προορίζονταν για παράνομη προώθηση μεταναστών, κυρίως με την αεροπορική μέθοδο.

Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 600 έως και 900 ευρώ ανά έγγραφο ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσής του.


Το υπό έρευνα κύκλωμα φέρεται πως δραστηριοποιείται στην κατάρτιση και εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τουλάχιστον από το 2021. Για το σκοπό αυτό είχαν εισάγει στην Ελλάδα εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων και πλαστικών καρτών, σύγχρονης τεχνολογίας laser, αλλά και κατάλληλες πρώτες ύλες. Προκειμένου να αποκρύπτουν τη δράση τους, το εργαστήριο το είχαν εγκαταστήσει σε οικία που δεν την χρησιμοποιούσαν ως μόνιμη κατοικία, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία του εργαστηρίου (καβάντζα). Τα έγγραφα τα διοχέτευαν σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες.


Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, ταυτοποιήθηκαν δύο βασικά μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων ο συλληφθείς-πλαστογράφος. Επίσης, εντοπίστηκε η οικία που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη λειτουργία του εργαστηρίου. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία-«καβάντζα» με τη συνδρομή Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκε και κατασχέθηκε όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργαστηρίου καθώς και έτοιμα προς διάθεση πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κυρίως διαβατήρια και ταυτότητες, διαφόρων χωρών.

Μεταξύ των κατασχεθέντων βρέθηκε και σύγχρονη, επαγγελματικού τύπου συσκευή εκτύπωσης με τεχνολογία laser, η οποία δεν αποτελεί σύνηθες εύρημα σε κοινά εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες κατάρτισης πλαστών εγγράφων τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς την γκάμα των εγγράφων που δύναται να παραχθούν και ιδίως σε έντυπα νέου τύπου που έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας.

Κατά την έρευνα στην οικία, εκτός από τον εξοπλισμό του εργαστηρίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 34  πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, έτοιμα προς διάθεση σε φυσική μορφή. Όμως ο εξοπλισμός του εργαστηρίου σε συνδυασμό με τα ψηφιακά πειστήρια παρείχαν τη δυνατότητα στο κύκλωμα να καταρτίζει σημαντικές ποσότητες εγγράφων μαζικά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η ποσότητα των εγγράφων που έχει διακινηθεί εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες, δεδομένου ότι η δράση του κυκλώματος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, διακριβώνεται από το 2021.

Από περαιτέρω έρευνα, σε συνεργασία με τη EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι το υπό έρευνα κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2021 στην κατάρτιση και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων και στη διάθεση τους και σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας ταχυδρομικά. Οι Γερμανικές Αρχές είχαν προβεί σε κατάσχεση δέματος που περιείχε πλαστά διαβατήρια το 2021, αποστολέας των οποίων ήταν ο συλληφθείς από την Υπηρεσία μας αλλοδαπός, ενώ ο παραλήπτης του δέματος ήταν στην πόλη της Γάζας.

Επίσης, ο συλληφθείς από την Υπηρεσία μας, φέρεται πως κατά το χρονικό διάστημα από Φεβρουάριο έως και Μάρτιο του 2023 είχε προβεί στη μίσθωση κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας (Πρωτοπαπαδάκη 5), και στη συνέχεια εφοδίαζε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με προδήλως ψευδείς Υπεύθυνες Δηλώσεις, περί δήθεν φιλοξενίας τους, στην προαναφερθείσα οδό.

Οι ψευδείς αυτές Δηλώσεις, χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογητικά και υποβάλλονταν στην Υπηρεσία Ασύλου. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 24 περιπτώσεις, όπου τρίτα αλλοδαπά πρόσωπα, κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, έκαναν χρήση των ψευδών Υπεύθυνων Δηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό οι αιτούντες Άσυλο απέκρυπταν την πραγματική κατοικία τους, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στην αρμόδια Υπηρεσία. Τα προαναφερθέντα στοιχεία θα διαβιβαστούν αρμοδίως και στην Υπηρεσία Ασύλου με την οποία διατηρείται συνεργασία, για περεταίρω αξιοποίηση.

Τι κατέσχεσαν οι Αρχές

  • Ένα (1) αυτόματο λέιζερ εγχάραξης καρτών (engraving)
  • Ένας (1) εκτυπωτής-σαρωτής εγγράφων
  • Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
  • Μία (1) λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV)
  • Ένας (1) επιτραπέζιος θερμοκολλητής – πλαστικοποιητής
  • Δύο (2) κινητά τηλέφωνα
  • Επτά (7) Διαβατήρια (Ισπανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Αλβανίας, Ιράν και Η.Β.)
  • Δέκα έξι (16) Δελτία Ταυτότητας (Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Σουηδίας)
  • Δέκα (10) Άδειες Διαμονής (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου και Σουηδίας)
  • Μία (1) Άδεια Ικανότητας Οδήγησης (Ισπανίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις