Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Χ.Α: Στις 1.425,19 μονάδες (-0,22%) ο Γ.Δ με 210 εκατ. ευρώ συναλλαγές


 Eβδομάδα κορύφωσης  της ανόδου για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ήταν η προηγούμενη. Η ‘επιθετική’ μείωση των επιτοκίων από την FED κατά 50 μβ αποτέλεσε  την θρυαλλίδα που οδήγησε στην εκτόξευση των δεικτών και (πολλών) μετοχών σε Αμερική και Ευρώπη σε ιστορικά υψηλά την Πέμπτη, για να έρθει η μικρή διόρθωση της Παρασκευής.  

Παρατεταμένη εσωστρέφεια στο ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα 

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, αντίθετα, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η συνέχεια της εσωστρέφειας. Ούτε η μεγάλη ανοδική κίνηση των αγορών την Πέμπτη δεν κατάφερε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε ένα διατηρήσιμο ανοδικό κανάλι. Η συνεδρίαση της Παρασκευής απλώς επιβεβαίωσε την αδυναμία της αγοράς.   H εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 0,42%. Την Παρασκευή είχαμε πολλές συναλλαγές (210 εκατ. ευρώ) εξαιτίας του rebalancing στον δείκτη FTSE Russell. 

Διορθωτικές κινήσεις στα ξένα χρηματιστήρια την Παρασκευή 

Οι χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή είχαν ανάγκη μίας ‘ανάσας’ μετά την μεγάλη άνοδο την Πέμπτη.  Οι αποκομίσεις κερδών ήταν εμφανείς στα ξένα χρηματιστήρια.  Κατά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων, ο Dow Jones υποχωρουσε οριακά (-0,14%) από τα ιστορικά υψηλά του, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά (-0,26%)  και ο Nasdaq κατά (-0,11%). 

Στην Ευρώπη, οι υποχωρήσεις ήταν εντονότερες λόγω και των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο μεγάλες οικονομίες , την γερμανική και την γαλλική.  Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος  (-0,95%), ο γαλλικός CAC -0,9%, ο ιταλικός MIB -0,39%  και ο Eurostoxx 50 κατά -0,88%.  Για την γερμανική οικονομία, ακούστηκε την Παρασκευή ότι μπορεί να βρίσκεται ήδη σε ήπια ύφεση. Το ίδιο προφανέστατα ισχύει και για την Γαλλία εν μέσω πολιτικών προβλημάτων. 

Ελληνικό Χρηματιστήριο :  «Στο ίδιο έργο θεατές»

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνεδρίαση της Παρασκευή ήταν ήπια διορθωτική και αυτό δεν ξάφνιασε κανέναν.  Εδώ και εβδομάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αντιδρά ούτε στις θετικές ειδήσεις και υπεραντιδρά στις αρνητικές.  Η άνοδος της Πέμπτης ήταν ασθμαίνουσα και χωρίς διατηρησιμότητα.  Την Παρασκευή, που έληγαν και τα συμβόλαια Παραγώγων Σεπτεμβρίου, κυριάρχησαν και πάλι οι πωλητές.  Αυτό όμως που είναι χαρακτηριστικό της υποτονικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μεγάλη μείωση του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών τον Σεπτέμβριο έναντι των προηγούμενων μηνών.  Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία μικρή ανάκαμψη (3%) των μέσων ημερήσιων συναλλαγών λόγω της Πέμπτης και της Παρασκευής. 

Οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί και της ανόδου και της πτώσης 

Η ατζέντα στις τραπεζικές εξελίξεις είναι μεγάλη μεν αλλά έχει προεξοφληθεί δε.  Την Δευτέρα έχουμε την Τράπεζα Κύπρου στο Χ.Α  (μία επιστροφή) και την διαγραφή της από το Λονδίνο.  Η ΕΤΕ ετοιμάζεται για το placement των μετοχών του ΤΧΣ και η Attica Bank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μετοχή της Attica Bank  υποχώρησε από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου (5 συνεδριάσεις) κατά (-51%). 

Η πτώση οφείλονταν αφ’ ενός στο dilution από την είσοδο των νέων μετοχών από την συγχώνευση με την Παγκρήτια και αφ’ ετέρου από διάφορες κερδοσκοπικές κινήσεις insiders πάνω στην τιμή άσκησης των δικαιωμάτων αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Μεικτές κινήσεις είχαμε και στις υπόλοιπες μετοχές με εναλλαγές προσήμων και κίνηση σε μικρό εύρος διακύμανσης καθ’ όλη την εβδομάδα. 

Καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερη στήριξη στην αγορά έδωσαν μη τραπεζικά blue chips όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Τιτάνας, η Coca Cola HBC, η Aegean, η Autohellas, η Jumbo , ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Cenergy,  η Viohalco τα οποία αντιστάθμισαν την μεταβλητότητα των τραπεζικών.  H Μotor Oil πιέστηκε λόγω της πυρκαγιάς μεσοβδόμαδα   ενώ τα ΕΛΠΕ συσσωρεύουν εδώ και καιρό πέριξ των 7 ευρώ. 

Η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χ.Α. 

Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, η υποχώρηση του Γ.Δ  ήταν σχετικά ήπια.  Μετά από την αρχική προσπάθεια ανόδου (συνηθισμένη πια για να βρουν αγοραστές), πρώτα οι τραπεζικές μετοχές και μετά αρκετά μη τραπεζικά blue chips υποχώρησαν.  Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1425,19  μονάδες με υποχώρηση -0,22%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 210 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing στον Russell.  Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι  55 πτωτικά.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -0,24%, o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,67%.  Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά -0,51%.  Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ,  Viohalco,   Intrakat, ΕΥΔΑΠ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.