Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο άγαλμα φρουρού σε ναό του 13ου αιώνα – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η σημασία του


 Κατά τη διάρκεια καθαρισμού των ερειπίων έπειτα από την κατάρρευση μιας πύλης, εργάτες ανακάλυψαν ένα άγαλμα από ψαμμίτη και οι ειδικοί που το χρονολόγησαν αποφάνθηκαν ότι είναι ηλικίας 700 ετών.

Η ανακάλυψη έγινε στον ναό Banteay Prei εντός του αρχαιολογικού πάρκου Angkor Wat, στην Καμπότζη. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το άγαλμα θάφτηκε κατά την κατάρρευση της επάνω δομής του ναού.

Παρά την εκτεταμένη ζημιά, το άγαλμα το οποίο θεωρείται ότι είναι της κατηγορίας dvarapala ήταν σχεδόν ακέραιο όταν το βρήκαν οι εργάτες. Τα αγάλματα dvarapala, είναι ένα κοινό αρχιτεκτονικό στοιχείο στη βουδιστική,  την ινδική και την κουλτούρα Jaina.

Τα αγάλματα αναπαριστούν πολεμιστές που φρουρούν ιερές ή βασιλικές τοποθεσίες, κρατώντας ένα όπλο που παραπέμπει σε ραβδί ή σε ρόπαλο.

Το άγαλμα από ψαμμίτη, τύπου dvarapala, αναπαριστά πολεμιστή - φύλακα πύλης.
Το άγαλμα από ψαμμίτη, τύπου dvarapala αναπαριστά πολεμιστή – φύλακα πύλης (Πηγή: Phouk Chea/Chea Sarith).

Οι διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του αγάλματος

Το άγαλμα του Angkor, ύψους πάνω από 12,7 μέτρα, είναι διαμελισμένο σε έξι μέρη, ενώ έλειπε ένα μέρος του ρόπαλου.  Το άγαλμα είναι φτιαγμένο σε ρυθμό Bayon, ένα αρχιτεκτονικό στιλ που συνδέεται με τα ήρεμα και ήπια χαμογελαστά πρόσωπα  Bramha. Το στιλ υιοθετήθηκε στη δημιουργία των τελευταίων ναών που χτίστηκαν στην Angkor.

«Στον ναό Banteay Prei, ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα», εξήγησε η εθνική αρχή Apsara (ANA), σε ανακοίνωσή της.  «Το άγαλμα βρισκόταν στα ανατολικά της δεύτερης πύλης του ναού, που ήταν θαμμένη σχεδόν 80 εκ. κάτω από το έδαφος».

Ο εγγύτερος σημαντικός ναός με τον Banteay Prei, είναι ο Preah Khan, ο οποίος βρίσκεται 8.04 χλμ. βόρεια του κυρίου συμπλέγματος του ναού Angkor. Ο βασιλιάς Jayavarman VII, κατασκεύασε τους ναούς του Preah Khan και Banteay Prei, στα τέλη του 1200 ή τις αρχές του 1300, ως φόρο τιμής στον πατέρα του.

Η μορφή του προστάτη από ψαμμίτη, θα φυλάσσεται πλέον στο μουσείο Preah Norodom Sihanouk-Angkor, αναφέρει η υπηρεσία προστασίας κληρονομιάς του Angkor Wat.  «Θα φυλαχθεί και θα μελετηθεί εκτενέστερα».

Κοντινή λήψη φωτογραφίας του αγάλματος από ψαμμίτη.
Κοντινή λήψη φωτογραφίας του αγάλματος από ψαμμίτη (Πηγή: Phouk Chea/Chea Sarith).

Περισσότερες ανακαλύψεις στον αρχαιολογικό χώρο

Η ανακάλυψη του αγάλματος είναι μόνο η πιο πρόσφατη από μια αλληλουχία συναρπαστικών ανακαλύψεων στο αρχαιολογικό πάρκο Angkor Wat, το οποίο καλύπτει περισσότερα από περισσότερα από 647 τ.χλμ.

Νωρίτερα φέτος, η εφημερίδα Xinhua ανέφερε ότι, στη διάρκεια ανασκαφής στον ναό Ta Prohm, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περισσότερα από 100 βουδιστικά αγάλματα.

Ο Βούδας αναπαρίσταται σε ένα εύρος στάσεων, συχνά με τα πόδια σταυρωμένα και σε διάφορα μεγέθη. Τα αγάλματα δημιουργήθηκαν στα τέλη του 12ου και τις αρχές του 13ου αιώνα σε στιλ Bayon, όπως ακριβώς το άγαλμα του προστάτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις