Η κρίση του πολιτικού συστήματος, με την κυβέρνηση να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις ακόμα και των χαμηλών της ποσοστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την αντιπολίτευση να αναζητεί ηγεσία και προσανατολισμό, αποτυπώνεται πλέον σε διαφωνίες που βγαίνουν από τις κλειστές πόρτες των κομμάτων και γίνονται γνωστές στην κοινωνία.
Κάτι τέτοιο συνέβη χθες, όταν έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών υπό τον εύγλωττο τίτλο «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με την οποία ζητούν να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη βραδυφλεγή βόμβα των κόκκινων δανείων.
Ειδικότερα, με την ερώτησή τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διατυπώνουν, υπό μορφή ερωτημάτων, μια διακριτή πολιτική πρόταση για τη διαχείριση αυτού του μεγάλου προβλήματος.
Οι «11» επισημαίνουν ότι η μεταβίβαση δανείων από τις τράπεζες σε funds, έλυσε το πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα, όχι όμως και για τους δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον απέναντι σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος, δηλαδή σε κίνδυνο πλειστηριασμών.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δάνεια ύψους 86,96 δις ευρώ βρίσκονται πλέον σε funds» επισημαίνεται στην ερώτηση.
Η πρόταση
Η πρόταση των «11» που με ερωτήματα φέρνουν προς συζήτηση στη Βουλή, περιλαμβάνει:
Τη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρότασης και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού,
Την υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των τραπεζών και των servicers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εχέγγυα πραγματοποίησης ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες,
Την υποχρεωτικότητα μιας προδικασίας πριν την επιβολή κατάσχεσης,
Την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών,
Τον έλεγχο της τακτικής των τραπεζών να εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών,
Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα συμμετέχουν δεσμευτικά όλα τα funds και θα απαντούν υποχρεωτικά έναντι κυρώσεων, ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, στους πολίτες για τα δάνεια τους που διαχειρίζονται
Την ερώτηση υπογράφουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), Γιώργος Βλάχος (Ανατολικής Αττικής), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), Νικήτας Κακλαμάνης (Α’ Αθήνας), Άννα Καραμανλή (Νότιου Τομέα Β’ Αθήνας), Θεόδωρος Καράογλου (Β’ Θεσσαλονίκης), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης) και Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας) κι όλοι καταγράφουν αποστάσεις από τη σημερινή ηγετική ομάδα, φροντίζοντας πάντως αυτές να μην ξεπερνούν τα όρια και θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή τους στη Νέα Δημοκρατία.
Μόνο ο Μάριος Σαλμάς είχε φτάσει ένα βήμα πριν την πόρτα της εξόδου, όταν σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είχε αφήσει αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ για εξυπηρέτηση συμφερόντων, ως προς τις τιμές των καυσίμων.
Η ερώτηση επαναφέρει το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, καθώς δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση όσοι φοβούνται μαζικούς πλειστηριασμούς, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα που αυτή προσπαθεί να ανακάμψει από τα χαμηλά ποσοστά των πρόσφατων ευρωεκλογών και τα ακόμα χαμηλότερα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις από τότε έως σήμερα.
Παράλληλα, ανοίγει την πόρτα και για άλλες, παρόμοιες πολιτικές πρωτοβουλίες, εντός ή και εκτός Βουλής, που θα διαφοροποιούνται από την επίσημη κυβερνητική πολιτική και θα δίνουν λαβές στους αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.