«Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν μία από τις κύριες υποχρεώσεις τους ως έθνος: να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία του λαού τους», δήλωσε ο Δρ Joseph R. Betancourt, πρόεδρος του Commonwealth Fund, σε δήλωση . «Πάρα πολλοί Αμερικανοί ζουν λιγότερο και με ζωές γεμάτες ασθένειες εξαιτίας αυτής της αποτυχίας».
Από τα δέκα πλούσια έθνη – τα άλλα εννέα είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο – οι ΗΠΑ ήρθαν τελευταίες.
«Άλλα έθνη έχουν καλύψει με επιτυχία τις ανάγκες υγείας των πληθυσμών τους», δήλωσε ο Reginald D. Williams II, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πολιτικής Υγείας και Πρακτικής Καινοτομίας με το Κοινοπολιτειακό Ταμείο. Αλλά «το σύστημα υγείας των ΗΠΑ συνεχίζει να υστερεί σημαντικά».
Φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και όλων των άλλων χωρών στην έκθεση: η έλλειψη καθολικής κάλυψης. Αυτό επισημαίνεται συγκεκριμένα στην έκθεση ως η αιτία για μια από τις μεγάλες αποτυχίες της χώρας: οι ΗΠΑ ήρθαν τελευταίες στην κατηγορία της «πρόσβασης στην περίθαλψη», με 26 εκατομμύρια Αμερικανούς εντελώς ανασφάλιστους – αριθμός που η έκθεση σημειώνει είναι «ιστορικά χαμηλός» – και ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη φροντίδα όταν τη χρειάζεται.
Αυτό δεν είναι ακριβώς είδηση – είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο πιθανό από τους πολίτες άλλων πλούσιων εθνών να παραλείψουν την ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους. Μια άλλη έκθεση της Κοινοπολιτείας από το 2023 διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες είχαν πρόβλημα να πληρώσουν έναν ιατρικό λογαριασμό μόνο το προηγούμενο έτος, με τις τιμές των σωτήριων φαρμάκων όπως η ινσουλίνη να αποτελούν συχνά σημείο συγκέντρωσης για τους υποστηρικτές υπέρ της υγείας και των ασθενών.
Για να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τα λόγια της έκθεσης: «Καμία από τις άλλες χώρες στην ανάλυσή μας δεν θέτει τους κατοίκους της σε τέτοιο οικονομικό κίνδυνο».
Αν και είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί όλων των εισοδημάτων, η νέα έκθεση καθιστά σαφές ότι είναι πολύ χειρότερο για τα φτωχότερα άτομα. Οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες σε ό,τι αφορά την ισότητα στην υγεία, με πολλά άτομα με χαμηλότερο εισόδημα να αναφέρουν ότι η ιατρική περίθαλψη δεν είναι οικονομικά προσιτή για αυτούς. Ακόμη και όταν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, είναι συνήθως ακανόνιστη και συχνά συνοδεύεται από μια παράπλευρη δόση άδικης μεταχείρισης ή διάκρισης λόγω της φυλής ή της εθνικότητάς τους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλώς ένα ακραίο στοιχείο για την απόδοση του συστήματος υγείας. είναι μια ακραία τιμή και στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη», επισημαίνει η έκθεση. «Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ άλλα έθνη, δαπανώντας περισσότερο από το 16 τοις εκατό του ΑΕΠ τους στην υγειονομική περίθαλψη το 2022. Αυτό το ποσοστό προβλέπεται να ξεπεράσει το 20 τοις εκατό μέχρι το 2035».
Συγκριτικά, οι άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ξοδεύουν λιγότερο από το 12 τοις εκατό του ΑΕΠ τους στην υγειονομική περίθαλψη. Στην πραγματικότητα, οι δύο χώρες με τα καλύτερα συνολικά αποτελέσματα στην έκθεση – η Αυστραλία και η Ολλανδία – δαπάνησαν τα λιγότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην υγειονομική περίθαλψη.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεσπίσουν πολιτικές που στοχεύουν στην επέκταση της κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης, ώστε κανείς να μην είναι ανασφάλιστος και να διασφαλίζει ότι υπάρχει διαθέσιμο ένα ελάχιστο επίπεδο περίθαλψης ανεξάρτητα από το εισόδημα.
Τέλος, η έκθεση συνιστά την αντιμετώπιση ορισμένων από τα μοναδικά αμερικανικά κοινωνικά προβλήματα που οδηγούν σε χειρότερα αποτελέσματα στην υγεία – τη φτώχεια, την έλλειψη στέγης, τα προβλήματα κατάχρησης ουσιών και φυσικά τη βία με όπλα.
“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να ανυψώσουμε τη θέση μας αν επιλέξουμε να το κάνουμε”, είπε ο Williams.
«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι υιοθετώντας αποδεδειγμένες στρατηγικές και κάνοντας έξυπνες επενδύσεις, η Αμερική μπορεί να βελτιώσει το σύστημα υγείας της για να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του λαού της».
Η έκθεση, Mirror, Mirror 2024: A Portrait of the Failing US Health System , δημοσιεύεται από το Commonwealth Fund.
photo: freepik
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου