Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Washington Post: Το Ιράν παραδέχεται ότι ο Χανίγια δολοφονήθηκε με βόμβα στο δωμάτιο του


 Οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ να μετριάσουν τα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post που επικαλείται αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Το Ιράν έχει απειλήσει να τιμωρήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία, προειδοποιώντας ότι η απάντησή του θα είναι πιο σκληρή από την επίθεσή του με drones τον περασμένο Απρίλιο. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ για την δολοφονία του Νο.2 της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ.

Ωστόσο το Ιράν μπορεί ακόμη να αναθεωρήσει τα σχέδιά του μετά την εσπευσμένη αποστολή στην περιοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, που μετέφεραν προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες για τη νέα ιρανική κυβέρνηση του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, αναφέρει η Washington Post.

«Το Ιράν κατανοεί σαφώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αμετακίνητες στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, των εταίρων μας και του λαού μας. Έχουμε μεταφέρει σημαντικό αριθμό στρατιωτικών μέσων στην περιοχή για να υπογραμμίσουμε αυτή την αρχή», δηλώνει στην εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αρχικά το Ιράν ισχυρίστηκε ότι ένας ισραηλινός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από κοντά σκότωσε τον Χανίγια σε έναν ξενώνα στην Τεχεράνη. Παρόλα αυτά αξιωματούχοι του Αμερικανού προέδρου λένε ότι το ιρανικό καθεστώς ιδιωτικά έχει αποδεχθεί ότι τοποθετήθηκε βόμβα στο δωμάτιό του Χανίγια.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ, που έχει την στήριξη της Τεχεράνης, παραμένει «μπαλαντέρ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις