Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

«Όλα καταρρέουν»: Κατακραυγή κατά Ζελένσκι επειδή κατέρρευσε το μέτωπο στο Ντονμπάς, vid - Ανεβάζουν στροφές οι ρωσικές δυνάμεις - Εκκενώνονται πόλεις και χωριά

 


Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δέχεται ένα μπαράζ επικρίσεων από στρατιωτικούς, νομοθέτες και στρατιωτικούς αναλυτές για τις καταιγιστικές προόδους του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε την εισβολή του στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας.


«Πολλοί Ουκρανοί γιόρτασαν την εισβολή του στρατού τους στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, ελπίζοντας ότι το στοίχημα θα ανάγκαζε τη Μόσχα να εκτρέψει τους πόρους προς το νέο μέτωπο και να στρέψει την ορμή του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας», μεταδίδουν οι Financial Times σε ένα άρθρο-κόλαφος για το Κίεβο και προσθέτουν:


«Ωστόσο, η κατάρρευση της αμυντικής γραμμής στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ντόνετσκ αυτή την εβδομάδα προκάλεσε αντιδράσεις κατά της ηγεσίας στο Κίεβο, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι θέσεις της Ουκρανίας αποδυναμώθηκαν από την αναδιάταξη χιλιάδων ουκρανικών στρατευμάτων στην επιχείρηση Κουρσκ.


Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ καταλαμβάνοντας αρκετές κοντινές πόλεις αυτήν την εβδομάδα και αναγκάζουν τις υποεπανδρωμένες ουκρανικές μονάδες να υποχωρήσουν από προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις.


Το Pokrovsk είναι ένας από τους δύο βασικούς σιδηροδρομικούς και οδικούς κόμβους στo Ντονέτσκ και η απώλειά του θα απειλούσε τις γραμμές εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής για τον στρατό της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Frontelligence Insight, μια ουκρανική αναλυτική ομάδα».

Όπως παραδέχεται το δυτικό μέσο «σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις τώρα μόλις 8 χιλιόμετρα από το Pokrovsk».

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν τις αμερικανικές εκλογές και με φόντο τις πιθανότητες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι Ρώσοι φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να ελέγξουν όσα περισσότερα εδάφη μπορούν:

Υπάρχουν δε πληροφορίες για μαζική εκκένωση κατοίκων από την στρατηγικής σημασίας πόλη του Pokrovsk καθώς το μέτωπο σε εκείνο το σημείο έχει καταρρεύσει και ο ουκρανικός στρατός οπισθωχωρεί συνεχώς:

«Ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Όλα καταρρέουν τόσο γρήγορα. Το Pokrovsk θα πέσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο Bakhmut», δήλωσε στους FT ένας Ουκρανός που πολέμησε πέρυσι στην μεγάλη μάχη του Μπακχμούτ.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις