Το πολιτικό χρονόμετρο της φετινής σεζόν έχει ξεκινήσει με την Κυβέρνηση να αρνείται με κάθε τρόπο να εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της αντιπολίτευσης και να επιδιώκει ένα τολμηρό «restart» με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο όπου θα επιχειρηθεί μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε στοχευμένες παροχές και δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Όπως τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού η ομιλία του δεν θα αποτελέσει αφορμή για να ακουστούν ακοστολόγητες παροχές, οι περισσότερες των οποίων έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως να γίνει ένας απολογισμός για τα όσα υποσχέθηκε και όσα πέτυχε η Κυβέρνηση την προηγούμενη χρονιά, να ακουστεί ο προγραμματισμός του Κυβερνητικού έργου όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για την περιφέρεια και φυσικά να ανακοινωθούν στοχευμένες παρεμβάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών με ορίζοντα δωδεκαμήνου.
«Στην έκθεση θα ακούσετε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα έχουν σαφές κοινωνικό αποτύπωμα καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία «καθαρά» χρόνια, χωρίς άλλες εκλογικές διαδικασίες μέχρι το 2027 για να προχωρήσουμε ζητήματα», τονίζει κυβερνητική πηγή.
Οι άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη
Από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε τρεις βασικούς άξονες πολιτικής οι οποίοι μεταφράζονται σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την καθημερινότητα του πολίτη.
Για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» και τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν την διεύρυνση των δικαιούχων ως προς την ηλικία (στα 50 έτη από τα 39 που ήταν μέχρι σήμερα), τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ειδική πρόνοια για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους / πολύτεκνους ενώ η παλαιότητα των ακινήτων θα είναι μικρότερη από τα 15 έτη.
Με στόχο να μπουν 200.000 κλειστά ακίνητα στην αγορά και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζει δέσμη με φορο-κίνητρα αλλά και αντι-κίνητρα για το Airbnb.
Στο δημογραφικό, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την αύξηση του επιδόματος τέκνων και την εξομοίωση των τρίτεκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσφέρουν παροχές υποστήριξης των οικογενειών στους εργαζομένους τους.
Κομβικής σημασίας και οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας. Ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει, αναδιοργάνωση των εφημεριών, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες προσλήψεις, νέα κίνητρα για να πάνε οι υγειονομικοί σε νησιά και άγονες περιοχές, το νέο Υγειονομικό χάρτη του ΕΣΥ που περιλαμβάνει αλλαγές στο χαρακτήρα των νοσοκομείων, την κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (156 κέντρα υγείας) αλλά και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου