Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Σε «Tεντωμένο σχοινί» η Μέση Ανατολή: Πολεμικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ εν αναμονή αντιποίνων από το Ιράν – Οι πιθανοί στόχοι

 


Με κομμένη την ανάσα περιμένει η παγκόσμια κοινότητα τα αντίποινα του Ιράν και των συμμάχων του προς το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Με βάση πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες μεταδίδονται και από αραβικά δίκτυα και στο Ισραήλ, το πλήγμα σχεδιάζεται την ιερή μέρα των Εβραίων, Tισά Μπαβ, στις 12 και 13 Αυγούστου.

Η ημέρα συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. Φυσικά δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή αυτό το χτύπημα. Άλλωστε η ιερή μέρα θεωρητικώς «κάηκε» από την στιγμή που την αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα.

Το αναμενόμενο πλήγμα θα είναι η απάντηση στην εξόντωση των δύο ανώτατων στελεχών της Χαμάς και ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολαχ, έστω κι αν επισήμως ο το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία του Χανίγια. Για την διαδοχή του στην ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης ακούγονται πέντε ονόματα.

Καθώς η Μέση Ανατολή τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει, το Ισραήλ ετοιμάζεται με κάθε τρόπο για να αντιμετωπίσει πόλεμο και με την Χαμάς και με την Χεζμπολάχ. Αν και βασικός σύμμαχός του είναι η Ουάσινγκτον, το Ισραήλ οριστικοποιεί τις ρυθμίσεις και με τους άλλους συμμάχους για να ανασυστήσει έναν περιφερειακό συνασπισμό που θα αποτρέψει επιθέσεις, όπως του Ιράν τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρει το Κανάλι 12.

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Είναι οι χώρες που θεωρούνται έτοιμες για να βοηθήσουν στην αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περίπτωση που εκτοξευθούν, όπως έγινε στις 13 και 14 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις άμυνες στην Μέση Ανατολή. Είναι μια δήλωση, που όπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι σημαίνει ότι θα σταλούν στην περιοχή και οπλικά συστήματα, αλλά και προσωπικό, το οποίο θα τα χειριστεί.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι σταδιακά στο Ισραήλ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως η ως τώρα πάγια στρατηγική ότι «σκοτώνουμε όποιον μας χτυπήσει» πλέον μπορεί να μην έχει μόνον θετικές επιπτώσεις. Οι θάνατοι των τριών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε λίγες μόνον ημέρες συσπείρωσε τον «Άξονα της αντίστασης» του Ιράν και πάγωσε την Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή με μαχητικά και πολεμικά πλοία.

Πιθανοί στόχοι της ενδεχόμενης επίθεσης

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο της ενδεχόμενης επίθεσης.

Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.

Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό και κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες – πλην των ΗΠΑ – δε θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.

Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και drone και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – για να την αποκρούσει

Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης κάποιο πιθανό στόχο.

Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις σε μία στιγμή που ο νέος Πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά της ανησυχίας, τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να αυξήσει τις αμυντικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν – θα μπορούσε η Τεχεράνη να χτυπήσει και αμερικανικούς στόχους.

Χθες ο Νετανιάχου είπε ότι, «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ακόμα χειρότερα ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Δύση, περιμένει από το Ιράν και τους Άραβες συμμάχους του να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Συνομιλίες για ειρήνευση στην Γάζα

Χθες έγινε γνωστό ότι Νετανιάχου εξουσιοδότησε τους ισραηλινούς διαπραγματευτές να ταξιδέψουν αύριο το βράδυ στο Κάιρο σε μια προσπάθεια να προωθήσουν μια συμφωνία για την ομηρία και την κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά από δημοσίευμα του ειδησεογραφικού Καναλιού 12 που υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις των επικεφαλής ασφαλείας, οι οποίοι του πρότειναν να αδράξει την τρέχουσα ευκαιρία με τις 3 εκτελέσεις για μια συμφωνία. Το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι το δημοσίευμα του Καναλιού 12 είναι ψευδές, απορρίπτοντας συγκεκριμένα τον ισχυρισμό ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ Barnea είπε ότι υπάρχει έτοιμη συμφωνία και ότι το Ισραήλ πρέπει να την εκμεταλλευτεί.

Κι ενώ το Ισραήλ εξέδωσε οδηγίες στους πολίτες για να καθαρίσουν και να εξοπλίσουν τα καταφύγιά τους, φαίνεται ότι και η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται για νέες ισραηλινές επιθέσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σιτική οργάνωση του Λιβάνου απομακρύνει το ανώτερο προσωπικό της από τα προπύργια στα νότια προάστια της Βηρυτού, εν αναμονή πιθανών ισραηλινών χτυπημάτων.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει αποθηκεύσει σε περιοχές πιο μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Εν τω μεταξύ από χθες οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν προγραμματισμένα δρομολόγια προς το Ισραήλ, μεταξύ αυτών και η Aegean.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.