Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Oι άνθρωποι σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν τι κάνει στην πραγματικότητα το Kλικ στο «Δεν είμαι ρομπότ»


 Υπάρχει ένας πολύ πιο λεπτομερής λόγος από ό,τι θα περιμέναμε.

Το να συναντήσετε ένα πλαίσιο ελέγχου «Δεν είμαι ρομπότ» είναι σχεδόν τόσο συνηθισμένο όσο το να βλέπετε κάποιον να δημοσιεύει μια φωτογραφία σέλφι στο Instagram .

Είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς ενδέχεται να το κάνουμε καθημερινά, χωρίς να το σκεφτόμαστε.

Αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν κάνετε κλικ σε αυτό το μικρό κουτί; Αποδεικνύεται ότι είναι πιο έξυπνο και περίπλοκο από ό,τι φαντάζεστε.


Είναι όλα μέρος ενός συστήματος που είναι γνωστό ως CAPTCHA, το οποίο σημαίνει «Πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο τεστ Turing για να διαχωρίσει τους υπολογιστές και τους ανθρώπους».

Το σύστημα έχει έναν κύριο σκοπό: τη διάκριση των ανθρώπων από τα δυνητικά επιβλαβή αυτοματοποιημένα ρομπότ στο Διαδίκτυο.


Ωστόσο, όταν εμβαθύνουμε στην πραγματική διαδικασία, συμβαίνουν πολλά περισσότερα και φρικάρουν τους ανθρώπους.

Όπως αποκάλυψε ο Sandi Toksvig στο QI του BBC, κάνοντας κλικ σε αυτό το πλαίσιο ελέγχου ξεκινά μια διαδικασία που ελέγχει τη συμπεριφορά σας πριν από το κλικ. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα CAPTCHA αναλύει το ψηφιακό αποτύπωμά σας για να αποφασίσει εάν οι ενέργειές σας ευθυγραμμίζονται με αυτό που αναμένεται από έναν άνθρωπο.

Εξετάζει το ιστορικό περιήγησής σας για να αποφασίσετε αν είστε πραγματικό πρόσωπο ή όχι.

«Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σας πω όλες τις λεπτομέρειες γιατί το κρατούν μυστικό επειδή δεν θέλουν άτομα που προσπαθούν να ξεπεράσουν το τεστ, αλλά σε γενικές γραμμές, επιλέγετε το πλαίσιο και ζητά από τον ιστότοπο να ελέγξει το ιστορικό περιήγησης που κάνατε στο διαδίκτυο», είπε ο Toksvig.


«Λοιπόν, ας πούμε, για παράδειγμα, προτού σημειώσετε το πλαίσιο ότι παρακολουθήσατε μερικά βίντεο με γάτες και σας άρεσε ένα tweet για ένα δημοφιλές πρόσωπο, ελέγξατε τον λογαριασμό σας στο Gmail πριν ξεκινήσετε τη δουλειά σας, κλπ, – όλα αυτά τους κάνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι άνθρωπος».

Όμως η ανάλυση δεν τελειώνει εκεί.

Τα συστήματα προφανώς εξετάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο μετακινείτε το ποντίκι σας προς το πλαίσιο ελέγχου. Τα πάντα μέχρι την τροχιά, την ταχύτητα, ακόμη και τους δισταγμούς στην κίνησή σας λέγεται ότι αναλύονται για να καθοριστεί εάν είστε άνθρωπος.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να πείσει το CAPTCHA, τότε καταγράφει σε δευτερεύουσα δοκιμή.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι αυτές οι ενοχλητικές εργασίες αναγνώρισης εικόνων, που σχεδόν όλοι θα έχουν αντιμετωπίσει.


Άλλο ένα βήμα για να διασφαλίσετε την αυθεντικότητά σας και ότι δεν είστε κάποιο κακό ρομπότ που σχεδιάζει την κυριαρχία του Διαδικτύου ή κάτι τέτοιο.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει ιστότοπους και υπηρεσίες από αυτοματοποιημένες επιθέσεις και ανεπιθύμητα μηνύματα.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, κάποιος είπε ότι «αισθάνεται σαν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» και κάποιος άλλος σχολίασε ότι «δεν θέλουν να το πιστέψουν».

photo: epa-epa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις