Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

«Είμαι γαστρεντερολόγος και αυτό είναι το No1 πρώιμο σημάδι της τροφικής δηλητηρίασης που οι περισσότεροι αγνοούν» – Το σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή

 


Είναι κάτι παραπάνω από τον πόνο στην κοιλιά. Ο Dr. Andrew Moore, MD, γαστρεντερολόγος στο Endeavor Health, δεν αστειεύεται όταν λέει ότι η τροφική δηλητηρίαση είναι συχνή. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο – περίπου 1 στους 7 ανθρώπους – και 128.000 από αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ο Dr. Moore και το CDC σημειώνουν ότι η τροφική δηλητηρίαση έχει συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με το γαστρεντερικό σύστημα. Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι μπορεί να εκδηλώσετε διάρροια, κοιλιακό πόνο, ναυτία και εμετό εάν έχετε τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, ο Dr. Moore λέει ότι υπάρχει ένα λιγότερο προφανές πρώιμο σημάδι της τροφικής δηλητηρίασης που είναι εύκολο να αγνοηθεί, αλλά είναι σημαντικό να επισημανθεί. Ο ειδικός αναφέρθηκε στα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης που συχνά παραβλέπονται, καθώς και τι πρέπει να κάνετε εάν τα παρατηρήσετε. Επίσης, πρότεινε ορισμένους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο να νοσήσετε από τροφιμογενή ασθένεια εξαρχής.

Το Νο1 πρώιμο σύμπτωμα της τροφικής δηλητηρίασης που οι περισσότεροι αγνοούν

Τα στομαχικά προβλήματα είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, αλλά ένα άλλο είναι πολύ εύκολο να αγνοηθούν. «Μερικές φορές, πιο ήπια συμπτώματα, όπως οι μυϊκοί πόνοι, μπορεί να παραβλεφθούν, αλλά αυτό συνήθως ακολουθείται από τα πιο κοινά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης», λέει ο Dr. Moore. Το CDC αναφέρει τους μυϊκούς πόνους ως κοινό σύμπτωμα της λιστερίωσης, η οποία, όπως εξηγεί η Cleveland Clinic, μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους εάν καταναλώσουν μολυσμένη τροφή.

Ωστόσο, ο Dr. Moore λέει ότι οι μυϊκοί πόνοι είναι εύκολο να αποδοθούν σε κάτι άλλο εκτός από τροφική δηλητηρίαση. «Αυτό το σύμπτωμα συχνά συνδέεται με άλλες ιογενείς ασθένειες όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα», λέει ο Dr. Moore. «Θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι δεν κοιμάστε αρκετά ή στην κόπωση». Οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να είναι σημάδι οποιουδήποτε ή όλων των παραπάνω.

Πώς θα καταλάβετε όμως αν οι μυϊκοί πόνοι είναι σύμπτωμα γρίπης, συνέπεια μιας σκληρής προπόνησης ή τροφική δηλητηρίαση; «Εάν είναι αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης, δεν θα εμφανιστεί μεμονωμένα και σχεδόν πάντα θα ακολουθείται από τα κοινά συμπτώματα της ναυτίας ή του εμετού, του κοιλιακού πόνου ή της διάρροιας», λέει ο Dr. Moore.

Τι να κάνετε αν πιστεύετε ότι έχετε τροφική δηλητηρίαση

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να συγχέονται με άλλες ασθένειες και προβλήματα, οπότε ξεκινήστε με μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν. «Εάν παρατηρηθούν μυϊκοί πόνοι ή οποιοδήποτε από τα κοινά συμπτώματα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι φαγητά καταναλώσατε τις τελευταίες ημέρες», λέει ο Dr. Moore.

Ο Dr. Moore λέει ότι μερικές κοινές περιπτώσεις όπου η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι το πρόβλημά σας εάν έχετε πρόσφατα φάει:

  • Σε ένα εστιατόριο
  • Ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά
  • Οποιοδήποτε φαγητό έχει μείνει στον ήλιο για αρκετές ώρες

Τα καλά νέα; «Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης είναι αυτοπεριοριζόμενες και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες, αν και τα μεταλοιμώδη συμπτώματα που μοιάζουν με το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί μερικές φορές να παραμείνουν για μήνες», λέει ο Dr. Moore.

Τα σοβαρά σημάδια τροφικής δηλητηρίασης είναι τα εξής:

  • Αιμορραγική διάρροια
  • Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες
  • Πυρετός πάνω από 39°C
  • Εμετός τόσο έντονος που δεν μένει υγρό κάτω
  • Συμπτώματα αφυδάτωσης

Πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια.

Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση και πώς αντιμετωπίζεται;

Συνήθως, η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης είναι η φροντίδα στο σπίτι και ο χρόνος. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία εκτός από το να μένουν ενυδατωμένοι και να ξεκουράζονται μέχρι να υποχωρήσει η ασθένεια», λέει ο Dr. Moore.

Ωστόσο, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι ένα σοβαρό ζήτημα για ορισμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό περίπου 128.000 νοσηλεύονται ετησίως με την ασθένεια. «Σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης ή συχνά σε περιπτώσεις που αφορούν ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους, απαιτείται νοσηλεία με ενδοφλέβια αγωγή», λέει ο Dr. Moore. «Τα αντιβιοτικά γενικά δεν απαιτούνται εκτός από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ή για τη συντόμευση της διάρκειας των συμπτωμάτων όταν προσδιορίζεται ένας συγκεκριμένος παθογόνος μικροοργανισμός».

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Ο Dr. Moore λέει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να νοσήσετε από τροφιμογενή ασθένεια, όπως:

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά (ειδικά όταν χειρίζεστε ωμό κρέας/πουλερικά).
  • Πλύνετε τα μαχαιροπίρουνά σας και τους πάγκους μετά την προετοιμασία τροφίμων.
  • Ξεπλύνετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με τρεχούμενο νερό.
  • Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση κρέατος και λαχανικών.
  • Μαγειρέψτε το κρέας και τα πουλερικά στις συνιστώμενες εσωτερικές θερμοκρασίες.
  • Αποθηκεύστε τα υπολείμματα τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Ο Dr. Moore λέει ότι ο ιστότοπος του CDC παρέχει επίσης περισσότερες συμβουλές για το πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από την τροφική δηλητηρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις