Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Πως ο Πολωνός πρ. υπουργός Άμυνας αποκάλυψε Mυστικό σχέδιο σε περίπτωση πολέμου με τους Ρώσους - Χαμός στην Πολωνία…

 


Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δημοσιοποίησε ένα μυστικό σχέδιο σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης κατά την διάρκεια της θητείας του! Τα αίτια και οι συνέπειες αυτού του περιστατικού αναφέρθηκαν, σχετικά πρόσφατα, σε άρθρο της εφημερίδας Vsglyad.

Πώς ακριβώς συνέβη αυτό και πόσο σοβαρή είναι αυτή η διαρροή απόρρητων πληροφοριών;

Γράφει η ρωσική εφημερίδα σε άρθρο που φιλοξενεί και επικαλείται το ρωσόφωνο Russia Today:

Η πολωνική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε την εισαγγελία για τις υποψίες εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας Mariusz Błaszczak. Κατηγορείται ότι δημοσίευσε μέρος του μυστικού σχεδίου των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης από την Ρωσία.

Σε ανακοίνωση της αντικατασκοπείας αναφέρθηκε:

«Οι διαπιστωθείσες παραβιάσεις στον τομέα του ακατάλληλου χειρισμού απόρρητων πληροφοριών και οι ενέργειες, που πλήττουν τα συμφέροντα της προστασίας διαβαθμισμένων πληροφοριών, συνιστούν ποινικά αδικήματα σύμφωνα με τα άρθρα XXXIII και XXIX του Ποινικού Κώδικα».

Ο Błaszczak εργάζεται τώρα ξανά ως βουλευτής από το κόμμα Prawo i Sprawiedliwość (PiS, Νόμος και Δικαιοσύνη) στο Sejm της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος ενός εκπροσώπου του πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Tomasz Piotrowski, το Sejm ήρε την βουλευτική ασυλία του Błaszczak, μετά την οποία έγινε γνωστό ότι είχαν ξεκινήσει έρευνες στρατιωτικής αντικατασκοπείας εναντίον του. Αυτοί που προσβλήθηκαν περισσότερο από τον Błaszczak είναι οι Πολωνοί στρατηγοί τους οποίους κατηγόρησε για δειλία και ανικανότητα, όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Η ουσία του θέματος είναι ότι πέρυσι, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Sejm, ο τότε υπουργός Błaszczak αποκάλυψε ένα σχέδιο “Warta” που αναπτύχθηκε από το Γενικό Επιτελείο του Πολωνικού Στρατού σε ένα βίντεο εκστρατείας του κόμματος PiS. Ως υπουργός Άμυνας, ο Błaszczak κυκλοφόρησε αυτό το σχέδιο με δικές του οδηγίες, ακριβώς για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία. Η έρευνα θα εξετάσει τώρα σε ποιο βαθμό ήταν εξουσιοδοτημένος να το κάνει αυτό.

Η κεντρική στρατηγική ιδέα αυτού του σχεδίου ήταν συγκλονιστική. Σε περίπτωση υποθετικής επίθεσης στην Πολωνία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ο πολωνικός στρατός θα πρέπει να αποσυρθεί στην οχυρωμένη αμυντική γραμμή στο Βιστούλα, κατά μήκος της οχυρωμένης γραμμής των περιοχών (γεφυρώματα) Grudziądz – Toruń – Bydgoszcz και Otwock – Garwolin – Ryki. Το σχέδιο ήταν να κρατηθεί η άμυνα εκεί για 10 έως 14 ημέρες για να περιμένει βοήθεια από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν υπήρχε απάντηση στο σχέδιο που κυκλοφόρησε για το τι θα είχε συμβεί εάν δεν υπήρχε η βοήθεια του ΝΑΤΟ ή κάτι πήγαινε στραβά.

Έτσι το Γενικό Επιτελείο του Πολωνικού Στρατού φέρεται να πρότεινε να εγκαταλείψει αμέσως (σ.σ. ο στρατός) και χωρίς μάχη το ανατολικό μισό της χώρας μέχρι τη Βαρσοβία, να υποχωρήσει και να προσκολληθεί στον Βιστούλα ως φυσικό φράγμα.

Αυτό το σχέδιο αντικατοπτρίζει τα διδάγματα του 1939, όταν, σε αντίθεση με τις υποδείξεις του Παρισιού και του Λονδίνου, ο πολωνικός στρατός πολέμησε απευθείας στα σύνορα εναντίον των Γερμανών που προελαύνουν – και συντρίφτηκε πολύ γρήγορα.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιωτικοί θεωρητικοί – ειδικά οι Αγγλοσάξονες – εξήγησαν αργότερα ότι αυτή η προσέγγιση ήταν εσφαλμένη. Κατά την γνώμη τους, θα ήταν πιο συμφέρουσα η αποχώρηση από τα σύνορα και η άμυνα της Πολωνίας κατά μήκος του Βιστούλα (…) και γύρω από τις οχυρωμένες βιομηχανικές περιοχές της Βαρσοβίας – Μόντλιν και Κρακοβίας – Κατοβίτσε. Αυτό υποτίθεται ότι θα έδινε στην Αγγλία και την Γαλλία χρόνο να μεταφέρουν τα στρατεύματά τους εκεί.

(…)

Η αποκάλυψη, ιδιαίτερα των γεωγραφικών λεπτομερειών, αυτού του σχεδίου εξόργισε αρκετούς απόστρατους Πολωνούς στρατηγούς. Κατά τη γνώμη τους, η δημοσίευση του σχεδίου παρέχει άσκοπα πληροφορίες στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

(…)

Γεγονός είναι ότι το σχέδιο Warta προέβλεπε την παράδοση χωρίς μάχη των πολωνικών ανατολικών εδαφών, των οποίων ο πληθυσμός θεωρείται πολύ συντηρητικός, παραδοσιακός, καθολικός και αγροτικός.

(…)

Είναι πιθανό να ανακαλυφθούν πολλά ακόμη έγγραφα που θα ενδιαφέρουν τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις