Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Mοναδικά τεχνουργήματα και κοσμήματα από χρυσό ανακαλύφθηκαν σε τάφο πολεμιστή – Τι δείχνουν για την καταγωγή του


 Πολύτιμα και μοναδικά αρχαία τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων και χρυσά κοσμήματα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς οι επιστήμονες ερευνούσαν τον τάφος ενός ιππέα πολεμιστή.

Η δημαρχία του Τοπόλοβγκραντ (Ελλ: Λευκόπολη ή Καβακλί), την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο Facebook ότι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών, στο σημείο όπου βρίσκεται ο  τάφος ενός Θρακιώτη πολεμιστή, ανακαλύφθηκαν πολύτιμα και μοναδικά αρχαιολογικά τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων και χρυσά κοσμήματα.

Το Τοπόλοβγκραντ είναι κωμόπολη της νοτιοκεντρικής Βουλγαρίας. Είναι ο τόπος καταγωγής του λαϊκού ήρωα των Βούλγαρων,  Καπιτάν Πέτκο Βοεβόδα. Η πόλη υπήρξε ιστορική στην περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ανάμεσα στα ευρήματα, ανακαλύφθηκαν πολλά όπλα, μία πανοπλία θώρακα, ένα χρυσό περιδέραιο, ένα χρυσό διάδημα, ένα χρυσό δαχτυλίδι κι ένα μαχαίρι με χρυσή διακόσμηση.
Ανάμεσα στα ευρήματα, ανακαλύφθηκαν πολλά όπλα, μία πανοπλία θώρακα, ένα χρυσό περιδέραιο, ένα χρυσό διάδημα, ένα χρυσό δαχτυλίδι κι ένα μαχαίρι με χρυσή διακόσμηση (Φωτογραφία: Topolovgrad Municipality /Facebook).

Τα ευρήματα στο Καβακλί

Ανάμεσα στα ευρήματα, ανακαλύφθηκαν πολλά όπλα, μία πανοπλία θώρακα, ένα χρυσό περιδέραιο, ένα χρυσό διάδημα (στέμμα με διακοσμητική ρίγα), ένα χρυσό δαχτυλίδι, ένα μαχαίρι διακοσμημένο με διάφορα χρυσά ποικίλματα και ημιπολύτιμους λίθους. Επίσης, δίπλα στο σώμα βρέθηκε θαμμένο ένα άλογο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νεκρός ήταν ιππέας από ευκατάστατη οικογένεια.

Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τη Daniela Agre, εξηγούν ότι, κάποια από τα ευρήματα, είναι απαράμιλλης αξίας, σε σχέση με όλα όσα έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Βουλγαρία. Τα ευρήματα δεν είναι ανεκτίμητα μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα ευρήματα δεν είναι ανεκτίμητα μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα ευρήματα δεν είναι ανεκτίμητα μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη (Φωτογραφία:Topolovgrad Municipality /Facebook).

Ο τάφος του θρακιώτη πολεμιστή

Κατά τη δεύτερη ημέρα των ανασκαφών, η ομάδα ανακάλυψε τον τάφο του θρακιώτη πολεμιστή, του Ρωμαϊκού στρατού, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και περιέχει μοναδικά τεχνουργήματα.

«Ο τάφος περιέχει ολόκληρο τον εξοπλισμό μάχης του πολεμιστή. Συγκεκριμένα, έχει μία πολύ ιδιαίτερα διακοσμημένη πανοπλία θώρακος με χάντρες, η οποία ήταν σπάνια κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Έχει ένα ασυνήθιστο μαχαίρι για κυνήγι, διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους και μοτίβα που δεν έχουν βρεθεί έκτοτε σ’ ολόκληρη τη Θράκη κι ένα χρυσό περιδέραιο, μοναδικό εύρημα στη Βουλγαρία, στο συγκεκριμένο στάδιο των ανασκαφών», εξηγεί η Daniela Agre.

Η λαβή του κυνηγετικού μαχαιριού, ήταν διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους και, μία από τις χρυσές ρίγες επάνω της, απεικόνιζε κυνηγετικά σκυλιά.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η ομορφιά των κοσμημάτων θ’ αναδειχθεί σ’ όλο της το μεγαλείο, όταν δηλαδή θα μεταφερθούν στο μουσείο στο Tοπόλοβγκραντ, όπου ήδη ετοιμάζεται μια ειδική αίθουσα με όλες τις προδιαγραφές για τη φύλαξή τους. Μέχρι τότε, η τοποθεσία περιφρουρείται από την αστυνομία όλο το εικοσιτετράωρο.

Οι Θράκες πελταστές –  Σώμα του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι Θράκες πελταστές ήταν οι πιο ξακουστοί πεζοί πολεμιστές του αρχαίου κλασικού κόσμου. Η ονομασία «πελταστές», αποδίδεται στην «πέλτη», την ελαφριά, μικρή ασπίδα που κουβαλούσαν. Η πέλτη ήταν ασπίδα σε σχήμα μισοφέγγαρου και φτιαγμένη από ξύλο λυγαριάς, καλυμμένο με τομάρι κατσίκας ή προβάτου, την οποία κρατούσαν από μια χειρολαβή στο κέντρο της.

Οι Θράκες πελταστές, έφεραν πολύ πιο μεγαλύτερη πανοπλία, μαχαίρια – για να υπερασπίζονται των εαυτό τους αφού, ως ελαφρά οπλισμένος στρατός, ήταν πολύ πιο ευάλωτος στην μάχη σώμα με σώμα, καθώς και ξίφη ή δόρατα διαφόρων ειδών, είχαν δηλαδή πολλές επιλογές σε έναν σχηματισμό μάχης.

Από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μετά, οι πελταστές έγιναν αναπόσπαστο μέρος των ελληνικών στρατών, και οι Θράκες αποτέλεσαν μέρος του στρατού με τον οποίον ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε στην Ασία και συμμετείχαν στην μάχη στον Υδάσπη ποταμό, το 326 π.Χ. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.