Η γνωστή φράση «έφαγε χυλόπιτα» χρησιμοποιείται στην αργκό για να υποδηλώσει την ερωτική απόρριψη. Ποια είναι όμως η ιστορία της;
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις.
Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα, αποτυπώνοντας την εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του κάθε λαού.
Μάθε πώς βγήκε η φράση «έφαγε χυλόπιτα»
Μία από αυτές τις φράσεις που σίγουρα έχουμε πει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας για έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση είναι και η εξής : «έφαγε (τη) χυλόπιτα». Ξέρετε όμως από πού βγήκε;
Γύρω στο 1815, ένας περιβόητος κομπογιαννίτης, ο Γιαννιώτης Παρθένης Νένιμος, είχε στείλει πολλούς στον άλλο κόσμο με τα γιατροσόφια του. Ένα απ’τα πιο συνηθισμένα “φάρμακα” ήταν ο χυλός από σιτάρι, ψημένος στο φούρνο μαζί με μπαχαρικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Παλιά Αθήνα του συγγραφέα Θωμά Σιταρά.
Αυτή την πίτα, την έδινε στους πολύ ερωτευμένους όταν δεν υπήρχε ανταπόκριση από το άλλο φύλο. Αυτό ήταν το φάρμακο που ισχυριζόταν ότι είχε βρει για τους… βαριά ερωτευμένους.
Έπρεπε, λοιπόν, να φάνε την πίτα τρία συνεχόμενα πρωινά, όντας νηστικοί. Από κει βγήκε η έκφραση για τους ερωτευμένους που δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου