Οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να αναπτύξουν δυτικά F-16 κοντά στα ρουμανικά σύνορα. Σύμφωνα με τα σχέδια, αυτό αποσκοπεί στην διασφάλιση της δυνατότητας γρήγορου ανεφοδιασμού ξένων αεροσκαφών και έγκαιρης συντήρησής τους. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι έτσι η Δύση θέλει να κρύψει τα σπάνια μαχητικά αεροσκάφη από τους ρωσικούς πυραύλους – και η επίλυση αυτού του προβλήματος θα αποτελέσει μια νέα πρόκληση για την ρωσική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών!
Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Vsglyad, η τοποθεσία των μαχητικών αεροσκαφών δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ειπώθηκε ήδη στις αρχές Ιουνίου ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν είτε κοντά στην Ρουμανία είτε σε ρουμανικό έδαφος.
Όπως ανέφερε η εφημερίδα Vsglyad , η τοποθέτηση των μαχητικών αεροσκαφών έξω από την Ουκρανία θα μετέτρεπε την όποια χώρα σε ένα τεράστιο αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ. Σημειώθηκε επίσης ότι εάν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη παραδίδονταν στο Κίεβο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αύξαναν σημαντικά τις δυνατότητες επίθεσης και άμυνας, αλλά αυτό δεν θα είχε θεμελιώδη αντίκτυπο στην πορεία της σύγκρουσης.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη κυρίως για την ενίσχυση της αεράμυνας και δευτερευόντως για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow. Και στις δύο περιπτώσεις, το κύριο καθήκον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι η προστασία του μαχητικού αεροσκάφους από τις ρωσικές αεράμυνες.
“Το αεροδρόμιο στο Limanskoye μπορεί να μην είναι η τελική θέση στάθμευσης του F-16. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί μόνο μία δοκιμαστική πτήση εδώ, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους Ουκρανούς ως επίδειξη της υποτιθέμενης στρατιωτικής τους δύναμης. Ωστόσο, τα μαχητικά πιθανότατα θα σταθμεύσουν στην περιοχή της Οδησσού», λέει ο υποστράτηγος Βλαντιμίρ Ποπόφ, παρασημοφορημένος στρατιωτικός πιλότος της Ρωσίας.
“Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ο πρώτος είναι το ότι η περιοχή βρίσκεται κοντά στα ρουμανικά σύνορα. Αυτό καθιστά δυνατή την εφαρμογή μιας “στρατηγικής υποχώρησης”: εάν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λάβουν πληροφορίες για πιθανή εξάλειψη αεροσκάφους από την πλευρά μας, έχουν την ευκαιρία να πάρουν το μαχητικό για να μεταφερθεί γρήγορα σε μια γειτονική χώρα όπου οι πύραυλοί μας θεωρητικά δεν μπορούν να τους φτάσουν» τονίζει.
«Δεύτερον, η Ρουμανία διαθέτει μια καλά εξοπλισμένη τεχνική βάση για τη συντήρηση των F-16. Αν διαγνωστεί πρόβλημα σε μαχητικό αεροσκάφος, μπορεί να μεταφερθεί εκεί», εξηγεί ο συνομιλητής.
“Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα αεροδρόμια στην περιοχή της Οδησσού βρίσκονται στην μέγιστη απόσταση από την γραμμή επαφής. Με αυτό κατά νου, έχουν προετοιμαστεί ειδικά ειδικές οχυρώσεις για αεροσκάφη”, τονίζει ο ειδικός.
Κατά την γνώμη του, είναι πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Kinschal για να επιτεθεί σε μαχητικά αεροσκάφη: “Είναι ένα υπερηχητικό πυρομαχικό που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ακόμη και αν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταφέρουν να λάβουν πληροφορίες για μια επικείμενη επίθεση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έχουν αρκετό χρόνο για αντίμετρα”, είπε ο ειδικός.
«Ο εντοπισμός των μαχητικών αεροσκαφών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, έχουμε ήδη αποκτήσει εμπειρία από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις εμπειρίες μας στην μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Άλλωστε το παράδειγμα των δυτικών τανκς μιλάει από μόνο του», υπογράμμισε ο ει δικός.
«Είναι γνωστό ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder. “Αυτά είναι καλά πυρομαχικά αέρος-αέρος, αλλά έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις σε σχέση με την ορατότητα. Επισήμως προορίζονται περισσότερο για αμυντικούς σκοπούς, αλλά νομίζω ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν και μια σειρά από επιθέσεις με την βοήθειά τους», καταλήγει ο Ποπόφ.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Mikhail Onufrienko θεωρεί, από την άλλη, ότι τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των αεροπορικών εγκαταστάσεων από τις ρωσικές επιθέσεις. «Επιπλέον, αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται συχνά για την ενίσχυση της αεράμυνας και την οργάνωση της άμυνας ορισμένων ουκρανικών πόλεων», λέει.
“Οι επιλεγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος αυτό υποδεικνύουν. Αλλά οι τύποι πυρομαχικών που αναφέρονται είναι ήδη αρκετά παλιοί. Εντοπίζονται καλά από τα συστήματα ραντάρ μας. (…) Ο εχθρός θα μπορεί να χρησιμοποιήσει νέο εξοπλισμό μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό”, κατέληξε ο Onufrienko.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.