Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Eίναι προ των πυλών η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση; - Τι απαντούν οικονομολόγοι

 


Οι παγκόσμιες αγορές έζησαν ένα παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών (sell off) στις 5 Αυγούστου λόγω των φόβων ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγηθούν σε ύφεση την ώρα που οι αγορές ρίχνουν κρυφές ματιές και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Οι μετοχές της Ιαπωνίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν, όπως και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της Μέσης Ανατολής εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων Ιράν-Ισραήλ.

Εμπειρογνώμονες μίλησαν στο ρωσικό Sputnik σχετικά με το αν θα μπορούσε να ξεσπάσει σύντομα μια νέα οικονομική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες!

«Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρες τάσεις, δηλαδή ότι οι συστηματικοί κίνδυνοι στο τρέχον χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα αυξάνονται και ένα σενάριο του 2008 θα μπορούσε να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στο Sputnik ο Claudio Grass , ένας Ελβετός ειδικός στα οικονομικά και προσέθεσε: «Γίναμε ήδη μάρτυρες ενός μαζικού αποδεκατισμού της μεσαίας τάξης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τους τελευταίους 18 μήνες».

Ο Fabrizio Carmignani , καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, επεσήμανε ότι αν και φαίνεται ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις προς το παρόν, «υπάρχει μια γενική αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης».

«Είναι πολύ νωρίς για να υπογράψουμε αν βρίσκεται σε εξέλιξη ύφεση», είπε ο Suranjali Tandon , επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιων Οικονομικών και Πολιτικής της Ινδίας και συμπληρώνει: «Αν και αυτό που συνέβη μπορεί να μειώσει την ζήτηση για μετοχές, ίσως δεν καταλήξει σε κρίση εκτός και αν υπάρξει σημαντική ανατροπή στις μετοχές εταιρειών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη».

Όταν ρωτήθηκε εάν ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια ύφεση, ο Marc Ostwald , επικεφαλής οικονομολόγος της ADM Investor Services International, απάντησε:

«Λοιπόν, έχουμε πάντα αυτόν τον μόνιμο κίνδυνο από τις εμπορικές εντάσεις και μάλιστα από τις γεωπολιτικές εντάσεις πάνω από όλα στην Μέση Ανατολή και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αλλά αυτή την στιγμή, αν το κοιτάξετε απλώς από τον οικονομικό κύκλο στην ΗΠΑ, δεν πρόκειται για παγκόσμια ύφεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις