Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Γνωρίστε την “Εύα” το ψάρι ρομπότ που συλλέγει DNA(vid)

 


Περίπου 400 χιλιόμετρα (250 μίλια) από την πλησιέστερη θάλασσα, οι φοιτητές μηχανικής στο ETH της Ζυρίχης της Ελβετίας εργάζονται σκληρά πάνω σε ρομπότ αιχμής που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο μελέτης των ωκεανών του κόσμου.

Η «Εύα» το ρομποτικό ψάρι ταλαντεύει την σιλικονούχα ουρά του από τη μια πλευρά στην άλλη, τροφοδοτούμενη από αντλίες που κρύβονται μέσα, καθώς γλιστράει μέσα στο ψυχρό νερό της λίμνης της Ζυρίχης, όπου δοκιμάζεται από το SURF-eDNA. Η ομάδα υπό την ηγεσία των μαθητών πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια χτίζοντας ένα κοπάδι μαλακών ρομποτικών ψαριών – από τα οποία η Εύα είναι η τελευταία.

«Κάνοντας την Εύα να μοιάζει με ψάρι, είμαστε σε θέση να επεμβαίνουμε ελάχιστα στο οικοσύστημα που ερευνούμε», είπε στο CNN ο φοιτητής του μεταπτυχιακού Ντένις Μπάουμαν, προσθέτοντας ότι ο βιομιμητισμός θα πρέπει να εμποδίσει άλλα ψάρια ή θαλάσσια ζωή να ξαφνιαστούν από αυτήν.


Η ικανότητα της Εύας να καμουφλάρεται ως ψάρι δεν είναι η μόνη της χρησιμότητα. Το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) είναι επίσης εξοπλισμένο με κάμερα για να κινηματογραφεί υποβρύχια και σόναρ, που όταν συνδυάζεται με έναν αλγόριθμο, του επιτρέπει να αποφεύγει τα εμπόδια.

Το AUV διαθέτει επίσης ένα φίλτρο για τη συλλογή DNA από το περιβάλλον, γνωστό ως “eDNA”, καθώς κολυμπά. Τα σωματίδια eDNA μπορούν να σταλούν σε ένα εργαστήριο ώστε να προσδιοριστεί ποια είδη ζουν στο σώμα του νερού.

«Όλα τα ζώα που βρίσκονται στο περιβάλλον, αποβάλλουν το DNA τους, επομένως υπάρχει DNA που επιπλέει γύρω που μπορούμε να βρούμε», είπε στο CNN η Martina Lüthi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ETH Zurich.

Οι μαθητές ελπίζουν ότι η Εύα θα μπορέσει να δώσει στους επιστήμονες μια πιο λεπτομερή εικόνα των ωκεανών και των κατοίκων τους. Παρά το γεγονός ότι καλύπτει περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας , πολλά από αυτά που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια παραμένουν ένα μυστήριο.

Εργαλεία όπως τα AUV και τα τηλεχειριζόμενα οχήματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την εξερεύνηση του ωκεανού και την εκμάθηση περισσότερων για τους υποβρύχιους οικοτόπους. Η startup Aquaai που ιδρύθηκε από την Καλιφόρνια , για παράδειγμα, έχει αναπτύξει drones που μοιάζουν με ψάρια-κλόουν, που μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες όπως το οξυγόνο, η αλατότητα και τα επίπεδα pH στις υδάτινες οδούς. και πέρυσι, ένα rover συνέλαβε το πιο βαθύ ψάρι που έχει καταγραφεί ποτέ σε βάθος 8.300 μέτρων (27.350 πόδια).

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο εργαλείο για τους βιολόγους», είπε ο Baumann, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι μια μέρα μπορούν να κλιμακώσουν την τεχνολογία τους, ώστε να είναι προσβάσιμη σε κάθε επιστήμονα που θέλει να τη χρησιμοποιήσει. «Ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε τα είδη από το να κινδυνεύσουν ή να εξαφανιστούν».

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις