Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Και το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε να μπει στους BRICS! Αγωνία για το τι θα κάνει η Τουρκία - Γεωπολιτικές τεκτονικές εξελίξεις

 


Το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε αίτημα για ένταξη στους BRICS, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της δημοκρατίας, Aykhan Hajizade.

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη υποβάλει επίσημη αίτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος.

Οι BRICS είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2006. Περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, την Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποσκοπώντας στο να αποτελέσει την νούμερο ένα οικονομική δύναμη στον πλανήτη, η οποία θα βάλει στόχο να αντικαταστήσει ακόμα και το δολάριο!

Στις αρχές Ιουλίου, το Αζερμπαϊτζάν και η Κίνα ενέκριναν κοινή δήλωση για την δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, στην οποία η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την επιθυμία της να ενταχθεί στους BRICS και η κινεζική πλευρά χαιρέτισε την αλληλεπίδραση με το Μπακού στο πλαίσιο της σύνδεσης.

Το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν δείχνει ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας με τους BRICS αναφέρθηκε και στην κοινή δήλωση των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιλχάμ Αλίεφ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα . Το έγγραφο τονίζει ότι η Μόσχα υποστηρίζει αυτή την φιλοδοξία του Μπακού.

Επιπλέον, ο Πούτιν κάλεσε τον Αλίεφ σε μια συνάντηση επικοινωνίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Αναφέρθηκε ότι θα παρευρεθούν εκπρόσωποι 10-15 φιλικών κρατών.

Μένει να φανεί τι θα πράξει και η Τουρκία, στενή σύμμαχος των Αζέρων!

«Οι BRICS ξεπερνούν όλες τις δυτικές συμμαχίες μέσω της ταχείας επέκτασης»

Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν ήδη πάνω από το 35 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 41 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, είχε αναφέρει η τουρκική εφημερίδα dikGAZETE . Χάρη στην ελκυστική του μορφή, όλο και περισσότερες χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στις BRICS, οι οποίες θα μπορούσαν πολύ σύντομα να καταστήσουν τον οργανισμό τους κυρίαρχο μπλοκ στον πλανήτη, ξεπερνώντας τα δυτικά τραστ κρατών όπως η G7, η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ.

Με τις συγκρούσεις να ξεσπούν αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο και τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να λαμβάνουν σκληρή στάση απέναντι σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με το δυτικό μοντέλο, το σύστημα BRICS+ γίνεται όλο και πιο ελκυστικό. 

Η dikGAZETE είχε τονίσει:

«Αυτή η ένωση είναι πολύ νεότερη από διεθνείς οργανισμούς όπως η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Mercosur, και όμως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα κοινό όραμα για ένα νέο μοντέλο παγκόσμιας τάξης βασισμένο στα αμοιβαία συμφέροντα, τον αμοιβαίο σεβασμό και βασίζεται πάνω από όλα στην ισότητα όλων των εμπλεκομένων».

Η έκθεση τονίζει ότι αυτό που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις BRICS είναι ότι προωθεί τη «συνεργασία μεταξύ κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών». Μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτής της Ένωσης και των δυτικών μπλοκ είναι η αναγνώριση της μοναδικότητας και της ταυτότητας των επιμέρους κρατών μελών και του δικαιώματός τους στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ξεχωριστή ταυτότητα.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις