Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Άγριος χειμώνας περιμένει τους Ουκρανούς: «Κάποια μέρη θα γίνουν μη κατοικήσιμα» - Ιδίως εάν οι Ρώσοι επαναλάβουν τα χτυπήματά τους στα εργοστάσια ενέργειας, βυθίζοντας την Ουκρανία στο σκοτάδι και το ψύχος.


 Η ηγεσία της Ουκρανίας μπορεί να καυχιέται για τα… “κατορθώματά” της στα χωράφια του Κουρσκ, ωστόσο επιμένει να ξεχνά τους εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες υποφέρουν από τη ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου.

Το ζοφερό μέλλον των μέσων Ουκρανών απεικονίστηκε το Σάββατο, όταν ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko, έδωσε εντολή στους πολίτες να προετοιμαστούν για έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», είπε ο Galushchenko σε ΜΜΕ της Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, θα είναι πραγματικά πιο δύσκολο από το προηγούμενο. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αυτόνομα συστήματα παροχής ενέργειας».

Οι Ουκρανοί βασίζονται όλο και περισσότερο στην καύση καυσόξυλων ως απάντηση στην υποβάθμιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας από το 2022, με τη νόμιμη και παράνομη εκκαθάριση των δασών.

Ο Galushchenko ισχυρίστηκε ότι οι αρχές σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας της χώρας πριν ξεκινήσει ο κρύος καιρός, αλλά η συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υποδομή της χώρας, ακόμη και όταν αξιωματούχοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κατάσταση.

Τρανό παράδειγμα αποτέλεσε το χθεσινό μπαράζ χτυπημάτων σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας σε όλη την Ουκρανία, βυθίζοντας ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι για πολλές ώρες.


Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson, ενημέρωσε τους Financial Times ότι η ενεργειακή δυναμικότητα της Ουκρανίας είχε μειωθεί κατά περίπου 9 γιγαβάτ, που αντιστοιχεί στο μισό της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη χειμερινή περίοδο.


«Σε χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες, ορισμένα μέρη στην Ουκρανία μπορεί απλώς να γίνουν μη κατοικήσιμα. Ο επόμενος χειμώνας είναι πιθανό να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού με τρόπο που δεν έχει δει στην ήπειρό μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις