Η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει πιο ενεργά στις υποθέσεις της Ανατολικής Ασίας, αντιδρώντας στις ενέργειες της Κίνας.
Σύμφωνα με την ρωσική Vzglyad, την οποία επικαλείται το γερμανόφωνο Russia Today, τα δυτικά κράτη αναζητούν έναν αποδιοπομπαίο τράγο και τον βρίσκουν στο πρόσωπο των Κινέζων, που κατά την γνώμη τους έχουν προσφέρει στην Ρωσία ό,τι χρειάζεται για να αντιταχθεί στον «πολιτισμένο κόσμο».
Η Κίνα, φυσικά, αρνείται όλους τους ισχυρισμούς. “Το ΝΑΤΟ είναι προϊόν του Ψυχρού Πολέμου και της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο. Αντί να δυσφημεί την Κίνα και να της επιτίθεται με όλες τις πιθανές εξηγήσεις, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον ρόλο που έπαιξε η δυτική συμμαχία στην κρίση της Ουκρανίας”, είχε σημειώσει σχετικά πρόσφατα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν πτοούνται αυτές τις κατηγορίες. Για αυτούς, η εμφάνιση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ασία είναι ήδη μια τελειωμένη υπόθεση και θα εφαρμοστεί υπό οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Και οι ισχυρισμοί για τον ρόλο της Κίνας στην κρίση της Ουκρανίας είναι, σύμφωνα πάντα με την Vzglyad, μόνο ένα πρόσχημα και ένα ρητορικό εργαλείο για να ασκηθεί πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες να αναγκαστούν να υποστηρίξουν την επέκταση του ΝΑΤΟ (σ.σ. και) στην Άπω Ανατολή.
Ισχυρίζονται ότι όχι μόνο οι αμερικανικές βάσεις αλλά και οι ευρωπαϊκές βάσεις πρέπει να βοηθήσουν στον περιορισμό της Κίνας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μικρότερες αποστολές και οι ΗΠΑ προωθούν τώρα το θέμα της δημιουργίας δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή αποτελούνται από 30.000 στρατιώτες, αλλά θα πρέπει να αυξηθούν σε 300.000, τονίζει ο Αντρέι Κλίντσεβιτς, επικεφαλής του Κέντρου για την Μελέτη Στρατιωτικών και Πολιτικών Συγκρούσεων, σε συνέντευξή του, τονίζει η ρωσική εφημερίδα.
Θα έπρεπε να είναι ένα είδος διεθνούς ένοπλης δύναμης, Πολωνοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί στρατιώτες χωρίς εθνικούς περιορισμούς.
“Αυτό σημαίνει ότι ένας στρατηγός του ΝΑΤΟ μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή και, με οδηγίες από την Ουάσιγκτον, να γράψει μια εντολή σε συγκεκριμένες μονάδες χωρίς να χρειάζεται να συμφωνήσουν τα εθνικά κοινοβούλια. Και μετά τα στρατεύματα θα ξεκινήσουν για να εκπληρώσουν μια πολυεθνική αποστολή “, περιγράφει ο Klinzewitsch.
Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα θεωρούνται σημαντικοί εταίροι προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τονίζεται. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν στην διάθεσή τους μερικά… ραβδιά – για παράδειγμα το μπλοκ AUKUS (αποτελούμενο από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες), το οποίο προορίζεται ακριβώς ως εργαλείο για τον περιορισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
“Το μπλοκ AUKUS πιθανότατα θα επεκταθεί – περισσότερες χώρες θα ενταχθούν, πιθανότατα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Και τότε αυτό το μπλοκ θα υπογράψει κάποιο είδος συνθήκης ενοποίησης με το ΝΑΤΟ, μετά την οποία η συμμαχία θα γίνει παγκόσμια συμμαχία.”, τόνισε ο Klinzewitsch!
Η Κίνα έχει επίγνωση του σεναρίου δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και γνωρίζει πως πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα τις πολιτικές της.
Σύμφωνα με τον Klinzewitsch, το Πεκίνο είναι σίγουρα προετοιμασμένο στρατιωτικά: “Οι Κινέζοι έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία την στρατιωτική-βιομηχανική μηχανή τους. Αναπτύσσουν αεροπλανοφόρα, κατασκευάζουν υπερηχητικά όπλα, στήνουν βάσεις σε μεγάλα τεχνητά νησιά σε περιοχές που θα ήθελαν να ελέγξουν. Οι Κινέζοι ωθήθηκαν σε έναν αγώνα όπλων στους Αμερικανούς και η διαδικασία θα συνεχιστεί ακόμα και αν το ΝΑΤΟ μετακινηθεί εκεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου