Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Μάθε από πού βγήκε η φράση «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»;


 Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.

Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

Μάθε από πού βγήκε η φράση «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»;

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές τη φράση «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού προέρχεται η συγκεκριμένη έκφραση.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, που φαίνεται να είναι η επικρατέστερη, τη φράση αυτή την είπε ο Γέρος του Μοριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν βρισκόταν στη Ζάκυνθο, πριν αρχίσει η Επανάσταση. Τότε άκουσε πως ο Ναπολέων Βοναπάρτης –αυτοκράτορας της Γαλλίας – είχε μία διαμάχη με τον τσάρο της Ρωσίας για το ποιος από τους δύο θα είχε υπό την επιρροή του την Πολωνία.

«Τι είναι αυτή η Πολωνία;» φέρεται να ρώτησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Και όταν ο Γέρος του Μοριά πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για χώρα η οποία δεν ήταν ούτε γαλλική ούτε ρωσική και πως οι ηγέτες των κρατών τσακώνονταν ποιος θα την ελέγχει, φέρεται να σχολίασε «Δύο γάιδαροι μαλώνoυνε σε ξένο αχυρώνα» ήταν τότε η απάντηση του Γέρου του Μοριά, σύμφωνα με όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης). Ακόμη και αν ο πρώτος που είπε αυτή τη φράση δεν ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αυτός ήταν που την έκανε γνωστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις