Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

«Ραντεβού» στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό - Ο οδικός χάρτης και το έντονο παρασκήνιο

 


Λευκωσία και Ψευδοκράτος αναμένουν το αμέσως επόμενο διάστημα την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες  προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ  για συνάντηση στην Νέα Υόρκη προκειμένου να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό .

Η Λευκωσία περιμένει πώς η συγκεκριμένη πρόσκληση, επί τη βάσει του εγγράφου εργασίας το οποίο επιμελείται η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ολγκίν Κουεγιάρ εντός του Αυγούστου . Η συνάντηση ανάμεσα στον Αντόνιο Γκουτέρες , τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ αναμένεται τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αρκετή προεργασία σε εξέλιξη, προεργασία που ευελπιστούμε ότι, αυτές είναι οι ενδείξεις, οι πληροφορίες από τα ίδια τα ηνωμένα έθνη, είχα ολιγόλεπτη συνομιλία με το γενικό γραμματέα στο Παρίσι, που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές συναντήσεις που να έχουν ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς.

Την υπόσχεσή του ότι δεν θα πάψει λεπτό να καταβάλλει «κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ» έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης .

Η Λευκωσία ελπίζει πώς οι επόμενοι μήνες θα είναι κομβικοί αποσκοπώντας σε ένα θετικότερο κλίμα με την Αθήνα μέσω της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων να επιδιώκει πώς δεν θα υπάρξει διολίσθηση στην ένταση των προηγούμενων ετών .

Η στήριξη της Αθήνας

Η Αθήνα αναμένει να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Βάση αυτής της προσπάθειας δεν θα είναι μόνο το κεκτημένο του Κραν Μοντανά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος τόνισε πώς «η ακινησία και η αδράνεια στο Κυπριακό, η έλλειψη πολιτικής γενναιότητας οδήγησε δυστυχώς σε πιο ακραίες θέσεις την Τουρκία. Στη λύση δηλαδή των δυο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας, που είναι στην πραγματικότητα το αφήγημα των τελευταίων ετών εκ μέρους της Τουρκίας.

Μία τέτοια λύση δεν είναι αποδεκτή. Kαι δεν είναι αποδεκτή, όχι μόνο διότι δεν είναι μέσα στις δικές μας διαθέσεις, κυρίως διότι είναι εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο προδιαγράφεται από τις αποφάσεις. Άρα δεν συζητούμε για κάτι τέτοιο».


Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι συζητούν «για μία λύση, η οποία θα δώσει μία νέα πνοή. Θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία του παρελθόντος, του Κραν Μοντανά ενδεχομένως, αλλά θα προστεθούν και νέα στοιχεία, τα οποία θα δώσουν μία μεγαλύτερη ώθηση».

Αδιάλλακτος ο Τατάρ για τη λύση δύο κρατών

Ο ηγέτης του Ψευδοκράτους κρατά σκληρή γραμμή στο Κυπριακό εμμένοντας στο τουρκικό αφήγημα για δύο κράτη, το οποίο απορρίπτουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύοντας το επιχείρημα της Λευκωσίας.

Ο Ερσίν Τατάρ κατά την συνάντησή του με δημοσιογράφους από το Ηνωμένο Βασίλειο στα κατεχόμενα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «μια λύση δύο κρατών θα παρέχει μια ρεαλιστική και βιώσιμη βάση λύσης για τον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό λαό» υποστηρίζοντας ότι «ο λόγος για τη μη επίτευξης λύσης στην Κύπρο, είναι η έλλειψη κινήτρων της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί τη διακυβέρνηση και τους πόρους με την τουρκοκυπριακή πλευρά στη βάση της ισότητας και αυτό αποδείχθηκε για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά το 2017, η οποία κατέληξε σε αποτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις