Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

«Θα ανταλλάξουμε πυραύλους με τη Ρωσία;;»: Εκνευρισμός στην Πολωνία με τα νατοϊκά σχέδια - Ο «πολεμικός πυρετός» στην Ανατολική Ευρώπη έχει αρχίσει για τα καλά να «χτυπά την πόρτα» της Πολωνίας.


 Μόλις χθες η Μόσχα απείλησε τη Βαρσοβία πως θα «απαντήσει» εάν οι Πολωνοί αρχίζουν να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία.

Στην περίπτωση αυτή, με δεδομένο ότι πρόκειται για συμφωνία της Πολωνίας και όχι του ΝΑΤΟ και με επίσης δεδομένο ότι η Πολωνία θα έχει καταφέρει το πρώτο πλήγμα και θα είναι επιτιθέμενη, δεν προστατεύεται από το άρθρο 5 της συμμαχίας αν χτυπηθεί από την Ρωσία.

Αξίζει δε να θυμίζουμε πως η Πολωνία έχει ήδη βάλει την υπογραφή της, δεσμευόμενη να παρέχει αεροπορική κάλυψη στους αιθέρες της Ουκρανίας! Επομένως είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει.

Στα μέσα του καλοκαιριού, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, είχε ανακοινώσει ότι η Βαρσοβία θα εξετάσει τη χρήση πολωνικών μέσων αεράμυνας για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Η πρόταση του Sikorski έχει κατακριθεί από τους Πολωνούς πολίτες που ανησυχούν για τις προοπτικές να συρθούν σε έναν θερμό πόλεμο με τη Ρωσία.

Εξάλλου δεν είναι τυχαία και η συστηματική αποστολή βαρέος πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στα πολωνικά λιμάνια. Οι διεθνιστές ετοιμάζουν εδώ και καιρό τη νατοϊκή Πολωνία σε μία σύγκρουση δίχως αύριο με τη Ρωσία του Πούτιν.

«Κινδυνεύουμε να ανταλλάξουμε πυραυλικά χτυπήματα με τη Ρωσία;;;», αναρωτιούνται πολωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών.

Ακόμα και ο πρώην Αρχηγός Αεράμυνας της Πολωνίας, Δρ Ρόμπερτ Στατσούρσκι, αντιτάχθηκε στην «τρελή συνωμοσία», όπως τη χαρακτήρισε, του υπουργού Εξωτερικών.

Οι αντιδράσεις πάνω σε μία περαιτέρω κλιμάκωση έχουν επιβεβαιωθεί στις δημοσκοπήσεις, με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Wirtualna Polska αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτοντας ότι πάνω από τους μισούς Πολωνούς θέλουν η Ουκρανία να ξεκινήσει άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, σε σύγκριση με το 26% που λέει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι απαραίτητες και προτιμά τον πόλεμο.

Μαζί με τους φόβους ότι θα παρασυρθούν σε πόλεμο, πολλοί Πολωνοί γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας παρουσίας Ουκρανών προσφύγων στη χώρα τους.

Τον Ιούνιο, μια δημοσκόπηση του Opinia24/YouGov διαπίστωσε ότι μόλις το 42% των Πολωνών υποστηρίζει τη μακροχρόνια παραμονή των Ουκρανών στην Πολωνία, ενώ το 44% πιστεύει ότι η Βαρσοβία πρέπει να μειώσει την υποστήριξή της.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-PAP photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις