Η Αττική έχει μετατραπεί σε έναν πελώριο «θάλαμο αερίων» από το πυροκλαστικό νέφος της πυρκαγιάς που το περιβόητο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέτυχε να αντιμετωπίσει.
Μία πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα για να φτάσει πλέον στον δήμο Ραφήνας!
Για να γίνει κατανοητή η απόσταση είναι ίση με την απόσταση μεταξύ Αμαρουσίου και Γλυφάδας!
#Βαρναβας #Βαρνάβα #φωτια #διαγραμμα #Πυρκαγια
Επειδη δεν καταλαβαινουμε παντα τι ακριβως συμβαινει.
Η αποσταση που περπατησε η φωτια ειναι ιδια με το Μαρουσι-Γλυφαδα. pic.twitter.com/UaH2VymRDc— ανδρέας χατζής (@Chadzis) August 11, 2024
Ένα είδος «Πομπηίας» ζει όλη η Αττική η οποία είναι σκεπασμένη από την τέφρα και δημιουργείται το εξής ερώτημα: Πόσο ανίκανη μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση;
Η πυρκαγιά αυτή έκαψε το ένα έκτο της Αττικής σε έκταση και σχεδόν το μισό πράσινο που είχε απομείνει από όλες τις προηγούμενες καταστροφές!
Η φωτιά έχει ήδη κάψει το 1/6 της Αττικής σε έκταση και σχεδόν το μισό πράσινο της Αττικής το καταλαβαίνουμε αυτό; Καταστράφηκε η Αττική τέλος Δεν υπάρχει επιστροφή από την καταστροφή . Ξυπνήστε! #φωτια #πυρκαγια #Αττικη #Βαρναβας #Μαραθωνας #Διονυσος #Σχινιας pic.twitter.com/y06HF6ARmY
— Kostas A. (@kotsaposport) August 11, 2024
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και ο αντιπυρικός σχεδιασμός τους ήταν κυριολεκτικά γελοίος.
Για να μην μιλήσουμε για τις γραφικότητες και τις άλλες γελοιότητες, που υποχρέωσαν εκατομμύρια πολιτών να ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ για να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους και να κόβουν τα δέντρα έξω από το σπίτι τους μετατρέποντας τα σε κατοικίες… τύπου Κυψέλης.
Ο Βασίλης Κικίλιας αποδεικνύεται ο πιο ανίκανος υπουργός ever και Κ.Μητσοτάκης τον κρατάει στην υπουργική του θέση ακριβώς για να του «φορτώνει» όλες τις καταστροφές για τις οποίες είναι ο ίδιος υπεύθυνος.
Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο «αποτελεσματικό» είναι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αρκεί κάποιος να δει πόσες χιλιάδες στρέμματα καίγονται ετησίως κατά μέσο όρο σε σύγκριση με αυτά καιγόντουσαν επίσης ετησίως σε περιόδους προηγούμενων κυβερνήσεων.
Λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας οι κάτοικοι της Αττικής είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Θα χρειαστούν εκατομμύρια λίτρα νερού για να καθαριστεί η Αθήνα από την τέφρα και τις στάχτες της κυβερνητικής ανικανότητας.
Οι τεράστιες καταστροφές που έχουν υπάρξει ήδη από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα (και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα), μόνο ανεξήγητες δεν είναι.
Η αεροπυρόσβεση που αποτελεί τον βασικό μοχλό της προσπάθειας αντιμετώπισης των πυρκαγιών, χαρακτηρίζεται, ειδικά εφέτος, από το τρίπτυχο: Ποιοτική ανεπάρκεια εναέριων μέσων, άθλιος σχεδιασμός, ήσσονος αξίας εναέρια πυροσβεστικά μέσα.
Ακόμα και η βελτίωση της έγκαιρης προειδοποίησης με την προσθήκη drones αφορά μόνο την Αττική!
Λες και η υπόλοιπη Ελλάδα δεν χρειάζεται έγκαιρη προειδοποίηση ανά νομό ή υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κόστος προμήθειας drones και μετάδοσης των στοιχείων στο κέντρο συντονισμού.
Μέσα σε όλα αυτά να προσθέσουμε κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει, με επανειλημμένα ρεπορτάζ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φυσικά «τα λεφτά είναι γλυκά»:
Η περίφημη παραγγελία νέων πανάκριβων πυροσβεστικών αεροσκαφών Viking Canadair DHC-515, δεν υπάρχει πρακτικά για τον απλούστατο λόγο ότι η εταιρεία, δεν έχει γραμμή παραγωγής ανοικτή!
Και δηλώνει αδυναμία παράδοσης αν δεν παραγγελθούν τουλάχιστον 24 αεροσκάφη!
Και εμείς έχουμε ζητήσει (με «διακρατικές συμφωνίες» και άλλες τέτοιες ανοησίες που απλά νομιμοποιούν τις μίζες) μόλις 7!
Τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι θα παραγγελθούν από άλλες χώρες της ΕΕ οι οποίες μέχρι τώρα «σφυρίζουν αδιάφορα» όπως και η Κομισιόν που θα χρηματοδοτήσει μέρος της προμήθειας.
Για τα οποία 7 CL-515 έχει προβλεφθεί κονδύλι 350 εκατ. ευρώ ενώ το πραγματικό κονδύλι αγοράς τους θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ!
Τα παραπάνω σε ότι αφορά την αδυναμία παράδοσης της παραγγελίας δεν είναι θεωρητικά, αλλά όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ΓΕΑ στο pronews.gr η ίδια η κατασκευάστρια καναδική εταιρεία δε υπάρχει γραμμή παραγωγής και για να ανοίξει πρέπει να λάβουν υπογεγραμμένο συμβόλαιο παραγγελίας άνω των 20 αεροσκαφών, συγκεκριμένα 24 αεροσκαφών!
Αλλά και αυτό να συμβεί (που δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν λάβει παραγγελίες και από άλλες χώρες η Viking), οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν σε… πέντε χρόνια!
Το 2024 έχει χαθεί ήδη, το 2025 για να ξεκινήσει η κατασκευή τους θα πρέπει να πάρει 17 παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο! Πάμε δηλαδή για πρώτη παράδοση το 2030 (!!!) αν όλα πάνε καλά!
Μα μέχρι τότε, τα μόνα δάση που θα έχουν απομείνει στην Ελλάδα είναι αυτά… των ανεμογεννητριών!
Από εκεί και πέρα έχουμε το ζήτημα των λοιπών εναέριων μέσων.
Τα CL-215/-415 κάνουν για άλλη μια φορά «ότι μπορούν» με όλους τους δεδομένους κινδύνους και το ανθρώπινο λάθος να ελλοχεύει λόγω τεράστιας κόπωσης των πληρωμάτων.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα εναέρια μέσα, τα ελικόπτερα McDermott Aviation Bell 214ST και ο διάδοχος των PZL, τα Air Tractor AT-802 που επιχειρούν, είναι κυριολεκτικά ανεπαρκή.
Για τα McDermott Aviation Bell 214ST ευθύνεται 100% ο σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ «έχει βρει τον μήνα που θρέφει τους έντεκα» για να το πούμε κομψά και δεν αγοράζεται ούτε παπάκι χωρίς να πέσουν μίζες.: Πήραν ένα ελικόπτερο που είναι μεταφορικό και το χρησιμοποιούν για πυροσβεστικό!
Σαφώς και χρειάζονται κάποια ελικόπτερα που να έχουν την δυνατότητα μεταφοράς δασοπυροσβεστών, αλλά όταν ΟΛΑ τα ελικόπτερα μεταφέρουν 10 (+2 το πλήρωμα) δασοπυροσβέστες είναι μια τεράστια σπατάλη για τον απλούστατο λόγο ότι σε λιγότερο από το 20% των αποστολών μεταφέρονται δασοπυροσβέστες και αυτό μόνο όταν πρόκειται για απόκρημνες περιοχές.
Άλλωστε το να μεταφέρεις προσωπικό είναι εύκολο, το να διασφαλίσεις ότι δεν θα παγιδευτούν, δεν θα καούν ζωντανοί και θα τους επιστρέψεις ασφαλείς στις βάσεις τους είναι το δύσκολο!
Για τον λόγο αυτό οι αποστολές με δασοπυροσβέστες είναι περιορισμένες.
Και πόσο νερό, τελικά, μεταφέρουν; Το πολύ 2 τόνους! Υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, γιατί το παίρνουν με σωλήνα! Πόσο νερό πέφτει επάνω στην φωτιά; Από το ύψος που το ρίχνουν, ελάχιστο! Ίσως και καθόλου!
Τι ίσχυε μέχρι πέρσι; Χρήση κάδων και μεταφορική ικανότητα 4+ τόνων νερού από τα ελικόπτερα ανατολικής προέλευσης και τα CH-47D της Αεροπορίας Στρατού. Από τα πρώτα ενοικιάστηκαν μόνο 5 εφέτος και τα δεύτερα αποσύρθηκαν γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά!
Και το ανέκδοτο του «αντιπυρικού σχεδιασμού» φτάνει στην κορύφωσή του με τα αεροσκάφη Air Tractor.
Τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα παλιά πολωνικά PZL, δηλαδή ψεκαστικά που μετατράπηκαν σε πυροσβεστικά και ο ελληνικός λαός πληρώνει εκατομμύρια από την τσέπη του, απλώς για να μπαίνουν στις τσέπες των επιτήδειων!
Τα Air Tractor AT-802 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι 16 και τα 4 είναι με ρόδες. Δηλαδή αυτά τα τέσσερα πρέπει να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο και να πέρουν νερό από σωλήνες!
Τα αεροσκάφη μεταφέρουν μόνο μέρος του νερού που μπορούν να φέρουν τα το μισό φορτίου του CL-415 και λιγότερο από το μισό που μεταφέρουν με απόλυτη ευστοχία λόγω κάδου τα ανατολικής προέλευσης ελικόπτερα.
Πιο συγκεκριμένα το Air Tractor μεταφέρει πρακτκά μόνο 2 τόνους νερού την στιγμή που το CL-415 μπορεί να μεταφέρει πάνω από έξι, το Be-200 (το ρωσικό «θηρίο» που έσβηνε τις πυρκαγιές και έσωσε το αεροδρόμιο του Τατοΐου πριν η φωτιά της Βαρυμπόμπης το κάψει το 2021), 12 τόνους και το έτερο ρωσικό «θηρίο» Il-76 ξεπερνά τους 16 τόνους!
Ακόμη και το «αρχαίο» πολωνικό PZL μπορεί να φέρει 2,2 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υλικού!
Έτσι η κυβέρνηση αντί να αναζητήσει πραγματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θεώρησε σωστό να αναζητήσει λύσεις σε ένα ελικοφόρο αεροσκάφος το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να σβήσει ούτε… ψησταριά.
Εκτός των άλλων το AT 802 είναι ένα αργό αεροσκάφος αφού αναπτύσσει μεγίστη ταχύτητα 350 χ.α.ω. και όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι, όπως το περασμένο Σάββατο απλά δεν επιχειρούν! Και ο κανόνας λέει ότι οι πυρκαγιές ξεσπούν και γιγαντώνονται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι! Δηλαδή είναι άχρηστα!
Το εντυπωσιακό: Έχουν βάλει στην «τούρτα» του ΑΙΓΙΣ, την αγορά 25 Air Tractor AT-802! Καλοφάγωτα!
Μην έχουμε καμιά απορία γιατί μία απλή πυρκαγιά με έναν άνεμο που ναι μεν ξεκίνησε στα οκτώ μποφόρ αλλά μετά έπεσε στα πέντε και στα τέσσερα μποφόρ κατέληξε να διανύσει μία απόσταση 18 χιλιομέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου