Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ποιές κυρώσεις;; Αυτό αναγκάστηκαν να παραδεχθούν για τη Ρωσία ενώ η Ευρώπη φτωχοποιείται - Ποιός ο ρόλος-«κλειδί» τρίτων χωρών, όπως της Τουρκίας.

 


«Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ έχουν αποσταλεί στη Ρωσία από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ απαγόρευσαν την εξαγωγή των τραπεζογραμματίων τους εκεί τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Τα παραπάνω πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αποτυπώνουν μεταξύ άλλων την πλήρη αποτυχία των «αντιρωσικών κυρώσεων» μεταδίδει το Reuters, παρουσιάζοντας τελωνειακά στοιχεία.


Τα στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι «η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει τις κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές μετρητών και υποδηλώνουν ότι τα δολάρια και τα ευρώ παραμένουν χρήσιμα εργαλεία για το εμπόριο και τα ταξίδια στο εξωτερικό».

Τα τελωνειακά δεδομένα, που ελήφθησαν από έναν εμπορικό προμηθευτή που καταγράφει και συλλέγει τις πληροφορίες, δείχνουν πως τα μετρητά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο με τη Ρωσία.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι Ρώσοι προμηθεύονται διάφορα προϊόντα (βλ. αυτοκίνητα), με κράτη όπως η Τουρκία να λειτουργούν ως «διαμεσολαβητές» λαμβάνοντας παχυλά ποσά για τις μεταφορές τους.

Τα έγγραφα που επικαλείται το Reuters αποτυπώνουν μια απότομη αύξηση στις εισαγωγές μετρητών λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζογραμμάτια δολαρίων και ευρώ εισήλθαν στη Ρωσία, σε σύγκριση με μόλις 17 εκατομμύρια δολάρια τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.


Ο Daniel Pickard, Επικεφαλής της Ομάδας Πρακτικής Διεθνούς Εμπορίου και Εθνικής Ασφάλειας σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία, δήλωσε ότι η αύξηση των αποστολών πριν από την εισβολή υποδηλώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι ήθελαν να απομονωθούν έναντι πιθανών κυρώσεων.


«Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μάθει τη σημασία της συλλογικής δράσης για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών, η Ρωσία έχει μάθει πώς να αποφεύγει και να μετριάζει αυτές τις ίδιες συνέπειες», είπε ο Πίκαρντ.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι υποτιμούσαν τις πραγματικές ροές νομισμάτων, δηλαδή πως τα χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ που έχουν εισέλθει στη Ρωσία τα τελευταία 2 χρόνια είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζαμε μέχρι σήμερα.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις