Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια στην Χαμάς! Ποιόν είχε σώσει ο Μπιλ Κλίντον - Τον παρουσιάζουν ως φαβορί!


 Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμά!

Εθεωρείτο μετριοπαθής σε σχέση με άλλα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ποιοί θα τον διαδεχθούν και ποιός έχει σχέση με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον;;;

Οι υποψήφιοι διάδοχοι σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ:

Yahya Sinwar : Ηγέτης του κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Sinwar είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας της ομάδας, γνωστής ως Majd, η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Έχει συλληφθεί τρεις φορές. Ήταν ανάμεσα σε περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς Άραβες κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατήθηκε αιχμάλωτος για περισσότερα από πέντε χρόνια από τη Χαμάς. Διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας το 2017. Οι ΗΠΑ τον έθεσαν στη μαύρη λίστα ως διεθνή τρομοκράτη το 2015.

Mohammad Deif : Γεννημένος το 1965 στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis, που δημιουργήθηκε μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ο Mohammad Masri έγινε Μοχάμεντ Ντέιφ αφού εντάχθηκε στην Χαμάς κατά την διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, της Παλαιστινιακής εξέγερσης, το 1987. Ντέιφ σημαίνει «επισκέπτης» ή « φιλοξενούμενος» στα αραβικά, και κάποιοι λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς είναι πάντα εν κινήσει με Ισραηλινούς κυνηγούς στα ίχνη του. Είναι ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Qassam, την δεκαετία του 1990, και έχει ηγηθεί της δύναμης για περισσότερα από 20 χρόνια. Σχεδίασε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες Ισραηλινούς. Το Ισραήλ αναγνώρισε αυτόν και τον Yahya Sinwar ως τους κύριους αρχιτέκτονες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσε τουλάχιστον 1.139 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και πυροδότησε τον πόλεμό του στην Γάζα.

Marwan Issa: Είναι ο αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε πει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι ο Ίσα είχε σκοτωθεί. Η Παλαιστινιακή Αρχή τον συνέλαβε το 1997, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την δεύτερη ιντιφάντα το 2000. Υπηρετούσε από το 2012 ως αναπληρωτής του Μοχάμεντ Ντέιφ. Ο Issa ανέλαβε τον ρόλο μετά την δολοφονία ενός άλλου ανώτατου διοικητή, του Ahmed al-Jabari. Ο Issa υπηρέτησε τόσο στο στρατιωτικό συμβούλιο της Χαμάς όσο και στο πολιτικό γραφείο της στην Γάζα, υπό την επίβλεψη του Yahya Sinwar.

Khaled Meshaal : Αραβικά και ισραηλινά ΜΜΕ τον δείχνουν ως πιθανό διάδοχο του Χανίγια! Ζει στο Κατάρ! Γεννήθηκε στην Δυτική Όχθη το 1956 και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς. Η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ Μοσάντ επιχείρησε να δολοφονήσει τον Μεσάαλ το 1997 ενώ ζούσε στην Ιορδανία. Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το αντίδοτο για την ουσία με την οποία χορηγήθηκε ένεση στον Μεσάαλ. Αντιμετωπίζοντας την πίεση από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Νετανιάχου παρείχε το αντίδοτο αφού αρχικά απέρριψε το αίτημα. Ο Meshaal έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας στο εξωτερικό. Ασκεί κριτική στο Ιράν!

Μαχμούντ Ζαχάρ : Ο Μαχμούντ Ζαχάρ είναι συνιδρυτής της Χαμάς και μέλος της ηγεσίας της Χαμάς στην Γάζα. Έγινε σύμβουλος του Παλαιστινίου Υπουργού Υγείας και βοήθησε στην δημιουργία της Παλαιστινιακής Ιατρικής Εταιρείας και ήταν ένας από τους κύριους ιδρυτές του Ισλαμικού Πανεπιστημίου στην Γάζα το 1978. Ο Ζαχάρ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Χαμάς το 1987 και υπηρέτησε ως ανώτερος αξιωματούχος και εκπρόσωπος της οργάνωσης. Κρατήθηκε στις ισραηλινές φυλακές, μήνες μετά την ίδρυση της Χαμάς. Το Ισραήλ επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ζαχάρ το 2003, όταν ένα αεροπλάνο έριξε βόμβα στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση τον άφησε με ελαφρά τραύματα, αλλά σκότωσε τον μεγαλύτερο γιο του, Khaled.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις