Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

«Έχασα 90 κιλά σε 2 χρόνια με 2 απλές συνήθειες» – Γυναίκα αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχημένης προσπάθειάς της


 Η Leah Mancuso άκουσε για πρώτη φορά ότι είναι «παχιά» στην τρίτη δημοτικού. Η 35χρονη σήμερα γυναίκα αποκάλυψε ότι ήταν υπέρβαρη σε όλη της τη ζωή μέχρι πριν από 2 χρόνια. Αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ταξίδι απώλειας βάρους με αποτέλεσμα να χάσει 90 κιλά.

Το σημείο καμπής ήταν ένα οικογενειακό ταξίδι στη Disneyland τον Μάρτιο του 2022. Η Mancuso ήταν 175 κιλά, δυσκολευόταν να περπατήσει, είχε ημικρανία και έπρεπε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθιστή. Γνώριζε ότι έπρεπε να αλλάξει πράγματα. Άρχισε να κάνει μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής της, παρέμεινε συνεπής και τα κιλά άρχισαν να φεύγουν.

Τώρα στα 85 κιλά, η Mancuso, μία φωτογράφος που ζει στο Σκοτσντέιλ της Αριζόνα, νιώθει άλλος άνθρωπος. «Τώρα έχω την ελευθερία να επιλέξω τι θέλω να κάνω αντί να επιλέγει για μένα το μέγεθος του σώματός μου ή η περιορισμένη αντοχή του. Και αυτό είναι ανεκτίμητο», δήλωσε.

Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με την απώλεια βάρους και στρέφονται σε φάρμακα, η Mancuso μοιράζεται την ιστορία της online για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς φάρμακα, όπως έκανε εκείνη.

Η πάλη με το υπερβολικό βάρος και η μεγάλη αλλαγή

Η Leah Mancuso ήταν πάντα υπέρβαρη. Το να πάρει το δίπλωμα οδήγησης ως έφηβη έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση του βάρους της. Ξαφνικά είχε την ελευθερία να τρώει γρήγορο φαγητό όποτε ήθελε, είπε. Αποφοίτησε από το λύκειο με βάρος περίπου 135 κιλά και πήρε άλλα 45 κιλά τα επόμενα 14 χρόνια. Δεν ήταν εμμονική με τις δίαιτες αλλά δοκίμασε προγράμματα απώλειας βάρους. Πάντα έπαιρνε ξανά τα κιλά που έχανε.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, μια μέση ημέρα φαγητού για τη Mancuso ξεκινούσε με ένα μεγάλο μακιάτο καραμέλας, ένα μάφιν με βατόμουρο και ένα δανέζικο γλυκό με τυρί για πρωινό, αλλά αυτό δεν την χόρταινε για πολύ. Για μεσημεριανό και βραδινό, πήγαινε σε κάποιο εστιατόριο ή έτρωγε ένα κατεψυγμένο γεύμα, όπως 12 taquitos ή μια πίτσα.

«Δεν κατέβαλα καμία προσπάθεια και δεν σκεφτόμουν τι έτρωγα παρά μόνο τι ήθελα να φάω», είπε. Ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του βάρους της, όπως το να μην ανεβαίνει σε εκδρομικά αυτοκίνητα ή να κλείνει δύο θέσεις σε πτήσεις, φαινόταν πιο εύκολο να συνεχίσει όπως ήταν. «Αισθανόμουν άνετα πάρα τη δυσφορία του σώματός μου γιατί μου ήταν οικείο», είπε η Mancuso. Κοιτάζοντας πίσω τώρα, η Mancuso συνειδητοποιεί ότι ένιωθε «βαριά» από το μέγεθός της.

Από την απόγνωση στην αλλαγή

Η προοπτική να αλλάξει τον τρόπο ζωής της ήταν αποθαρρυντική, αλλά το ταξίδι στη Disneyland ένιωσε ότι ήταν η χειρότερο στιγμή. Το να γίνει θεία ήταν «η μεγαλύτερη χαρά» της ζωής της, είπε, γι’ αυτό όταν η αδερφή της, ο σύζυγός της και ο ανιψιός της την κάλεσαν στη Disneyland, συμφώνησε. «Μέσα σε λίγες μόνο ώρες μου ήρθε ημικρανία, τα πόδια μου πονούσαν, η πλάτη μου πονούσε, ίδρωνα συνεχώς και απλά δεν μπόρεσα να απολαύσω την ημέρα», είπε η Mancuso.

«Έπρεπε να περάσω το μισό της ημέρας μόνη μου σε ένα τραπέζι με το κεφάλι κάτω και τα μάτια κλειστά γιατί η ημικρανία ήταν πολύ δυνατή και προσπαθούσα να μην κάνω εμετό». Στο δρόμο της επιστροφής, αποφάσισε ότι αυτή δεν ήταν η ζωή που ήθελε. Για πρώτη φορά, η Mancuso δεν περίμενε μια ημερομηνία έναρξης, απλά ξεκίνησε.

Ένα θρεπτικό φαγητό την ημέρα: Η αρχή της μεταμόρφωσης της Leah Mancuso

Αντί να προσπαθήσει να αλλάξει ολοκληρωτικά τη διατροφή της, η Mancuso ξεκίνησε από μικρά βήματα τρώγοντας ένα θρεπτικό φαγητό κάθε μέρα. Το πρώτο ήταν τα αυγά. Στη συνέχεια, η Mancuso άρχισε να κινεί το σώμα της καθημερινά. «Ακόμα και το περπάτημα για 10 λεπτά ήταν δύσκολο για μένα», είπε. Το περπάτημα έμοιαζε βιώσιμο και μερικές φορές η Mancuso απλά περπατούσε στο σπίτι: «Άρχισα να περπατάω στην αυλή μου γιατί ντρεπόμουν να περπατήσω έξω μπροστά σε κόσμο». Τα 10 λεπτά περπάτημα έγιναν 20, μετά 30 και μετά ένας ημερήσιος στόχος 8.000 βημάτων.

Η Mancuso αύξησε σταδιακά το περπάτημά της. «Ήταν ακόμα δύσκολο για μένα, αλλά καθώς ένιωθα ότι μπορώ να το κάνω, συνέχισα να προσθέτω περισσότερα». Καθώς γινόταν πιο fit, η Mancuso ασχολήθηκε με περισσότερες δραστηριότητες που της άρεσαν, όπως κολύμβηση και pickleball. Η Mancuso ήταν ένα άτομο «όλα ή τίποτα». Αλλά αυτή τη φορά άλλαξε τον τρόπο σκέψης της σε «όλα ή κάτι». «Σκέφτηκα, αν δεν μπορώ να κάνω όλα όσα σχεδίασα για την ημέρα, μπορώ να κάνω κάτι, μπορώ να κάνω μια πεντάλεπτη βόλτα. Και αυτό χτίζει τη συνήθεια», είπε η Mancuso.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την διατροφή, η Mancuso ξεκίνησε να τρώει ένα θρεπτικό γεύμα την ημέρα και να κρατάει ημερολόγιο φαγητού. Μετά από περίπου έξι εβδομάδες, άρχισε να μετράει θερμίδες. Δίνοντας περισσότερη προσοχή στη θρεπτική αξία διαφορετικών τροφίμων, κατάφερε να μάθει πώς επηρεάζουν το σώμα και τη διάθεσή της. «Μπορώ να καταλάβω τι είναι το ενεργειακό έλλειμμα και όταν καταλαβαίνω κάτι, είναι πολύ πιο εύκολο. Είναι δύσκολο να συνεχίσεις να κάνεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις ή δεν έχεις μια εξήγηση», είπε η ίδια.

Ο στόχος της δεν ήταν να τρώει όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά αρκετά ώστε να μην νιώθει στερημένη ενώ έχανε βάρος με βιώσιμο τρόπο, μια προσέγγιση που συνιστούν οι ειδικοί. Η Mancuso δεν μείωσε πολύ τις θερμίδες της γιατί ήθελε να είναι υγιής και να διατηρήσει τον μεταβολισμό της όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο.

Η ζυγαριά δεν είναι το παν

Η Mancuso ζυγιζόταν κάθε 4 έως 6 εβδομάδες γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει να νιώσει αποθαρρυμένη. Κρατούσε ημερολόγιο για να υπενθυμίζει στον εαυτό της ότι η αργή πρόοδος ήταν ακόμα πρόοδος. Σε ένα μήνα έχασε 6 κιλά, τον άλλο μήνα έχασε 2,2 κιλά. Κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών, έμαθε ότι πρέπει να παραμένει συνεπής και να εμπιστεύεται τη διαδικασία.

Το μηνιαίο ζύγισμα βοήθησε τη Mancuso να προσαρμόσει την πρόσληψη θερμίδων καθώς έχανε βάρος. Ξεκίνησε καταναλώνοντας 2.600 θερμίδες την ημέρα, αλλά χρειαζόταν λιγότερες καθώς το σώμα της μίκραινε. Επικεντρώθηκε στο να τρώει πιο υγιεινά χωρίς να αποχωριστεί τα αγαπημένα της φαγητά και άρχισε να αφήνει τις τηγανιτές πατάτες ή το παγωτό για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στο σπίτι, η Mancuso προσπάθησε να τρώει ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά κολλούσε σε εύκολα γεύματα γιατί δεν της αρέσει το μαγείρεμα.

Επέστρεψε στη Disneyland 90 κιλά πιο ελαφριά

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Mancuso επέστρεψε στη Disneyland σχεδόν 90 κιλά πιο ελαφριά από την προηγούμενη επίσκεψή της. Η αδερφή της, ο σύζυγος της αδερφής της και ο ανιψιός της ήταν εκεί μαζί με τον δεύτερο ανιψιό της που γεννήθηκε από τότε. «Ήταν καταπληκτικό». «Είπα: “Ουάου, αυτό είναι η απόδειξη πως μπορείς να πας κάπου και να μην σε επιβαρύνει το σώμα σου ή το επίπεδο αντοχής σου», είπε η Mancuso.

Διατήρηση του βάρους: Η επόμενη πρόκληση για τη Leah Mancuso

Η Mancuso εστιάζει πλέον στη διατήρηση του βάρους της. Περπάτησε χωρίς προβλήματα και απόλαυσε τη μέρα με την οικογένειά της. «Ειλικρινά, ένιωσα πολύ απελευθερωμένη και αυτό είναι το θέμα για μένα: να είμαι ελεύθερη και απλώς να έχω την επιλογή να αποφασίσω τι θέλω να κάνω αντί να επιλέγει το σώμα μου για μένα».

«Δεν προσπαθώ να φτάσω σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος παντελονιού ή να είμαι αδύνατη», είπε. «Απλά θέλω να νιώθω καλά με το σώμα μου και να μπορώ να κάνω όλα όσα θέλω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις