Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε οικονομικά ασταθές περιβάλλον, συνήθως έχουν 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές ως ενήλικοι


 Υπάρχουν άνθρωποι που μεγάλωσαν σε οικονομικά ασταθές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, τα μέσα ήταν περιορισμένα, οι υποχρεώσεις πολλές, το χαρτζιλίκι και οι διακοπές, σπάνια αγαθά.

Κάθε παιδί που μεγαλώνει σε σπίτι με οικονομικές δυσκολίες, εύχεται οι δικοί του να ήταν πλούσιοι και να μπορούσαν να χαρούν όσα μπορούν να προσφέρουν τα χρήματα.

Αν και η δική σας οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα όταν ήσασταν παιδιά, όσο και αν η κατάσταση αυτή σας δυσκόλεψε, έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά σας με τρόπους που δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε.

Από το πώς αντιμετωπίζετε το χρήμα μέχρι τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους, οι οικονομικές δυσκολίες στην παιδική ηλικία, έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην προσωπικότητά σας.

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε οικονομικά ασταθές περιβάλλον, συνήθως έχουν 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές

Σε ωριμότερη ηλικία, θα αντιληφθείτε ότι, η ανατροφή σε ένα ασταθές οικονομικά περιβάλλον, σας έχει προικίσει με ένα σύνολο πολύτιμων γνωρισμάτων.

  • Εκτιμάτε το χρήμα
  • Εκτιμάτε τη σκληρή δουλειά
  • Αυξημένη δημιουργικότητα
  • Ψυχική ανθεκτικότητα
  • Συμπόνοια
  • Επιθυμία για σταθερότητα
  • Εκτιμάτε τα μικρά πράγματα
  • Αποφασιστικότητα

Ποια γνωρίσματα αποκτούν οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με οικονομική ανασφάλεια:

Εκτιμάτε το χρήμα

Άνθρωποι που μεγαλώνουν σε σπίτια με οικονομικές δυσκολίες ξέρουν την αξία του χρήματος. Η έλλειψη χρημάτων κάνει τα παιδιά να συνειδητοποιούν την αξία του χρήματος από νωρίς στη ζωή.

Ως συνέπεια, μεγαλώνοντας γίνονται πιο υπεύθυνα οικονομικά. Μπορεί να είναι πιο προσεκτικοί από τους συνομήλικούς τους με τα έξοδα και να κάνουν αποτελεσματικότερο προγραμματισμό.

Το παραπάνω συμπέρασμα υποστηρίζει μία σχετική έρευνα, δημοσιευμένη στο Family Relations, σύμφωνα με την οποία, παιδιά από οικονομικά ασταθή περιβάλλοντα γίνονται οικονομικά ανεξάρτητα πολύ πιο νωρίς σε σχέση με τα παιδιά από εύπορες οικογένειες.

Την ίδια στιγμή, η ανατροφή σε οικονομική ανασφάλεια, μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε μία μακροπρόθεσμη οικονομική ανησυχία, ακόμη και όταν, έχουν αντικειμενικά υπερβεί τα οικονομικά προβλήματα.

Πολλοί δηλαδή, εξακολουθούν να κουβαλούν τη φοβία της οικονομικής ανασφάλειας ακόμη και όταν το πρόβλημα έχει λυθεί.

Εκτιμάτε τη σκληρή δουλειά

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας, ξέρουν ότι τα χρήματα βγαίνουν με κόπο.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με οικονομικές δυσκολίες, μπορεί να χρειάστηκε να μπουν από νωρίς στην εργασία, ή να δούλευαν περιστασιακά από μικρή ηλικία.

Έμαθαν να σηκώνονται νωρίς και να αποταμιεύουν τα χρήματα που έβγαζαν. Ως αποτέλεσμα, εκτιμούν τον κόπο που έχουν τα χρήματα και αυτό τους γίνεται τρόπος ζωής.

Ως ενήλικες, δεν φοβούνται τη σκληρή δουλειά και ξέρουν να εργάζονται με προσήλωση προς την επίτευξη των στόχων τους.

Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής με πολύτιμα διδάγματα. Άνθρωποι που μεγαλώνουν αντιμετωπίζοντας οικονομική δυσχέρεια, αναπτύσσουν, κατά κανόνα μία ισχυρή ηθική προς την εργασία που τους συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αυξημένη δημιουργικότητα

«Ανάγκη τέχνας κατεργάζεται». Όταν οι πόροι στην οικογένεια είναι περιορισμένοι, τα παιδιά αναγκάζονται να σκεφτούν εναλλακτικά για να βρουν λύσεις.

Μία μελέτη, δημοσιευμένη στο Asian Social Science, υποστηρίζει ότι, τα παιδιά που μεγάλωσαν με οικονομικές δυσκολίες, διακρίνονται για τη δημιουργικότητά τους.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το γεγονός αυτό αποδίδεται στην προσαρμοστικότητα και την εφευρετικότητα των παιδιών που δεν είχαν στη διάθεσή τους τα παιχνίδια και τους τρόπους διασκέδασης των συνομήλικών τους.

Η δημιουργικότητα αυτή είναι ανεκτίμητη και προικίζει τους ανθρώπους με καινοτόμο, εναλλακτική σκέψη.

Όσο και αν είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομική αστάθεια είναι πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Η παιδική ηλικία σε ένα οικονομικά ασταθές περιβάλλον είναι μία δύσκολη εμπειρία.

Την ίδια στιγμή, κάνει τους ανθρώπους πολύ ανθεκτικούς ψυχικά. Μαθαίνουν ν’ αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες και να προσαρμόζονται σε ποικίλες καταστάσεις.

Ως παιδί γονέων που δυσκολεύονταν οικονομικά, κάποιοι άνθρωποι να μπορεί να μετακόμιζαν συχνά, να έπρεπε ν’ αλλάζουν σχολεία ή να περνούσαν περιόδους ανασφάλειας.

Οι εμπειρίες αυτές, όσο και αν ήταν σκληρές, τους έχουν προικίσει με τη δυνατότητα να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες και να βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίζουν εν μέσω αντιξοότητας.

Η ανθεκτικότητα είναι ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό που  έχει βοηθήσει τους ανθρώπους  ν’ αντιμετωπίζουν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής με επιδεξιότητα.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα γνωρίσματα που αποκτούν οι άνθρωποι από οικονομικά ασταθή περιβάλλοντα.

Συμπόνοια

Έρευνες υποστηρίζουν ότι, η οικονομική αστάθεια κάνει τους ανθρώπους πιο συμπονετικούς προς όσους έχουν ανάγκη.

Ενδεικτικά, μία μελέτη του πανεπιστημίου του Berkeley, έχει δείξει πως, εκείνοι που ανταποκρίνονται γρηγορότερα στην οικονομική ανάγκη των άλλων, είναι οι άνθρωποι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα – παρά όσοι που έχουν εύπορο υπόβαθρο.

Ο λόγος; Οι άνθρωποι από οικονομικά δυσχερή περιβάλλοντα, ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην έχεις τα βασικά, να αγχώνεσαι για τα οικονομικά, να έρχεσαι αντιμέτωπος με την ανασφάλεια.

Η συνειδητοποίηση αυτή, τους κάνει πιο συμπονετικούς προς όσους περνούν παρόμοιες εμπειρίες.

Η έντονη συμπόνοια, μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους και συνολικά την κοσμοθεωρία τους. Ως συνέπεια, είναι πιο ευγενικοί, περισσότερο υπομονετικοί, έχουν μεγαλύτερη κατανόηση.

Μπορεί να νιώθουν πιο έντονο το κίνητρο να βοηθούν τους άλλους και να προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο με λιγότερες δυσκολίες.

Πράγματι, η ανατροφή σε οικονομικά δυσχερές περιβάλλον, είναι μία σκληρή εμπειρία, όμως, βοηθά τους ανθρώπους ν’ αναπτύξουν ένα βαθύ αίσθημα συμπόνοιας που εμπλουτίζει τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους, καθώς και την κοσμοθεωρία τους.

Επιθυμία για σταθερότητα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ασταθή οικονομικά περιβάλλοντα, αναπτύσσουν την ανάγκη της σταθερότητας.

Το άγχος των πληρωμών και της προμήθειας των βασικών ειδών, τους γεννούν την ανάγκη να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στο μέλλον.

Κατά συνέπεια, η ανάγκη τους αυτή, διαμορφώνει και πολλές από τις αποφάσεις της ζωής τους.

Οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν το επάγγελμά τους με κριτήριο την οικονομική ασφάλεια, κάνουν επιμελείς οικονομικές προβλέψεις βάζοντας, πάνω απ’ όλα την οικονομική τους ασφάλεια.

Η ανάγκη τους για σταθερότητα στη ζωή, είναι το κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που προέρχονται από οικονομικά ανασφαλή περιβάλλοντα.

Η επιθυμία για ασφάλεια, έχει αποτελέσει για αυτούς,  μία αρχή που διαμόρφωσε σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους, καθώς και την οικονομική τους νοοτροπία.

Εκτιμάτε τα μικρά πράγματα

Αν μεγαλώσατε σε ένα σπίτι με οικονομικές δυσκολίες, θα έχετε μάθει να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα στη ζωή. Ένα καλό φαγητό, μία βόλτα στη φύση, ένα καλό βιβλίο, για εσάς είναι ουσιαστικές χαρές.

Την ίδια στιγμή, έχετε μάθει ν’  αντλείτε χαρά από όσα ήδη έχετε.

Το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και για τα πιο μικρά πράγματα, σας χαρακτηρίζει και ως ενήλικες.

Μπορεί να σας δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, εκτίμησης και απελευθέρωσης από τα υλικά αγαθά.

Αποφασιστικότητα

Η καλλιέργεια της αποφασιστικότητας είναι ίσως ο πιο ισχυρός τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά σας η πρώιμη εμπειρία των οικονομικών δυσκολιών.

Η αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών από νωρίς, σας βοήθησε να αποκτήσετε αποφασιστικότητα ώστε ν’ αλλάξετε τις συνθήκες της ζωής σας.

Μπορεί να σας έκανε πιο φιλόδοξους, επίμονους και αποφασισμένους να δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς.

Η αποφασιστικότητά σας, είναι μία ισχυρή ορμή που έχει διαμορφώσει τη ζωή σας. Μπορεί να σας ωθήσει να:

  • Μορφωθείτε
  • Επιδιώξετε επαγγελματικές ευκαιρίες
  • Κατακτήσετε την οικονομική σας ανεξαρτησία

Αυτή είναι η απόδειξη ότι, ακόμη και οι πιο σκληρές συνθήκες στη ζωή, έχουν τη δυνατότητα να σας ωθήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις.

Tip

Η ανατροφή σε ένα οικονομικά ανασφαλές περιβάλλον, μας διαμορφώνει με πολλούς, απροσδόκητους τρόπους. Η διαμόρφωση αυτών των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, είναι η απόδειξη ότι, ακόμη και η φτώχεια, μπορεί να έχει κάποια θετική έκβαση.

Ακόμη λοιπόν και αν η παιδική σας ηλικία υπήρξε δύσκολη, δείτε που έχετε φτάσει!

Έχετε αξιοποιήσει τις εμπειρίες της παιδικής σας ηλικίας, καταφέρνοντας θετικές αλλαγές στη ζωή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις