Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Οι άνθρωποι που φοβούνται πολύ την αποτυχία και δεν παίρνουν ποτέ ρίσκα, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές


 Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μας κρατήσει στάσιμους στη ζωή. Ο φόβος που παραλύει τους ανθρώπους, αποτρέποντάς τους από το να τολμήσουν οτιδήποτε δεν είναι οικείο, δεν είναι γνώρισμα του χαρακτήρα  των ανθρώπων αλλά  συχνό φαινόμενο με προεκτάσεις στην ποιότητα της ζωής και των σχέσεων.

Είτε πρόκειται για την αναγνώριση των δικών σας φόβων, ή των φόβων που στοιχειώνουν τους δικούς σας ανθρώπους, η αποκωδικοποίηση των ενδεικτικών συμπεριφορών, είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν είστε σε θέση να καταλάβετε τη λειτουργία αυτών των μοτίβων, θα μπορέσετε να απελευθερωθείτε από τον φαύλο κύκλο της αμφισβήτησης του εαυτού και της στασιμότητας.

Η αναγνώριση των πιο χαρακτηριστικών συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του ψυχισμού των ανθρώπων που φοβούνται σε δυσλειτουργικό βαθμό και στην προσφορά της πολύτιμης υποστήριξης που έχουν ανάγκη.

Οι 8 συμπεριφορές των ανθρώπων που φοβούνται πολύ την αποτυχία και δεν παίρνουν ποτέ ρίσκα

  • Τους αρέσει η ρουτίνα και η προβλεψιμότητα
  • Είναι πολύ επιτυχημένοι
  • Δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις
  • Υποβαθμίζουν τα κατορθώματά τους
  • Χρονοτριβούν
  • Αποφεύγουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα
  • Προτιμούν την ασφάλεια
  • Έχουν ανάγκη από κατανόηση, όχι κριτική

Τους αρέσει η ρουτίνα και η προβλεψιμότητα

Οι άνθρωποι που φοβούνται το ενδεχόμενο της αποτυχίας, είναι λάτρεις της συνήθειας. Ακολουθούν με προσήλωση το ίδιο καθημερινό πρόγραμμα. Οι νέες εμπειρίες ή οι αλλαγές είναι γι’ αυτούς πηγή άγχους. Πρόκειται για έναν μηχανισμό προστασίας. Παραμένοντας στα όρια του ασφαλούς και του προβλέψιμου, ελαχιστοποιούν την πιθανότητα των απρόβλεπτων ανατροπών.

Παράλληλα, η προσκόλληση στην προβλέψιμη καθημερινότητα αναχαιτίζει τις πιθανότητες εξέλιξης και τα καινούργια βιώματα που ενέχουν πάντα το στοιχείο του απρόβλεπτου.

Είναι πολύ επιτυχημένοι

Οι άνθρωποι που φοβούνται την αποτυχία, παραδόξως είναι πολύ πετυχημένοι στον τομέα τους. Χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι ότι ωθούν τον εαυτό τους να προσπαθεί υπερβολικά. Δουλεύουν παραπάνω, κάνουν ό, τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο της αποτυχίας.

Κίνητρό τους είναι ο φόβος, που είναι  δίκοπο μαχαίρι. Ενώ δηλαδή, πετυχαίνουν πολλά, πιέζουν υπερβολικά τον εαυτό τους, κάτι που τους οδηγεί σε εξουθένωση, ακόμη και προβλήματα με την ψυχική ή τη σωματική τους υγεία μακροπρόθεσμα.

Δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις

Ακόμη και οι πιο απλές αποφάσεις είναι μια πρόκληση για τους ανθρώπους που φοβούνται την αποτυχία. Κάθε επιλογή άλλωστε, ενέχει την πιθανότητα της αποτυχίας που τους κάνει να παραλύουν. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την αδυναμία λήψης αποφάσεων και την υπερανάλυση ως μια κατάσταση «παράλυσης» (decision paralysis).  Όταν οι άνθρωποι «παγώνουν» στο ενδεχόμενο της λήψης μιας λάθος απόφασης, καταλήγουν στη στασιμότητα. Αναλώνονται στην ανάλυση των υπέρ και των κατά, αναζητούν συμβουλές, ερευνούν, χωρίς ποτέ να καταλήγουν σε μια απόφαση.

Ο δισταγμός και η αναποφασιστικότητα δεν μαρτυρά απροθυμία. Μάλλον πρόκειται για έναν μηχανισμό διαχείρισης του άγχους της αποτυχίας, σε περίπτωση που λάβουν την απόφαση, η  οποία απαιτεί προσπάθεια.

Υποβαθμίζουν τα κατορθώματά τους

Οι άνθρωποι που φοβούνται την αποτυχία, έχουν την τάση να υποτιμούν τα επιτεύγματά τους. Παρόλο που ξέρουν ότι έχουν προσπαθήσει και έχουν εργαστεί πολύ, δεν αναγνωρίζουν τις επιτυχίες τους. Αυτός είναι ένας μηχανισμός προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο της απογοήτευσης στο μέλλον, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν σε κάποια άλλη περίσταση. Υποτιμώντας τα κατορθώματά τους, χαμηλώνουν τον πήχη και τις προσδοκίες των ανθρώπων γύρω τους. Πρόκειται για έναν μηχανισμό προστασίας που απορρέει από τον φόβο.

Χρονοτριβούν

Όλοι έχουμε νιώσει την παρόρμηση να καθυστερήσουμε μια δουλειά που γνωρίζουμε ότι είναι απαιτητική. Η αποφυγή να καταπιαστούμε με ένα δύσκολο έργο, η χρονοτριβή, είναι κάτι παραπάνω από πρόσκαιρος περισπασμός. Αποτελεί έναν τρόπο καθυστέρησης της αντιμετώπισης του φόβου της ενδεχόμενης αποτυχίας. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πείσει τον εαυτό τους πως αποδίδουν καλύτερα όταν εργάζονται υπό πίεση ή, ότι θέλουν παραπάνω χρόνο για να οργανώσουν τη σκέψη τους.

Η χρονοτριβή αποτελεί σημάδι άγχους και φόβου αποτυχίας. Η αναγνώριση της συγκεκριμένης ένδειξης και της σημασίας της, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης του φόβου και καλύτερης διαχείρισης του χρόνου.

Αποφεύγουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα

Γενικά, οι άνθρωποι που φοβούνται την αποτυχία, δεν δοκιμάζουν καινούργια πράγματα. Το άγνωστο τους φοβίζει ακόμη περισσότερο, κρατώντας τους δέσμιους και αποτρέποντάς τους από το να εξερευνήσουν νέα πράγματα, να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες.

Προτιμούν την ασφάλεια

Προτιμώντας κάποιος να μην ρισκάρει, μπορεί να μοιάζει έξυπνη επιλογή, ειδικά όταν φοβάται το ενδεχόμενο της αποτυχίας. Η αλήθεια όμως είναι πως, το ρίσκο είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Γενικά, όσοι φοβούνται την αποτυχία, επιλέγουν πάντα την ασφαλέστερη επιλογή, αυτή με την οποία περιορίζουν τις πιθανότητες αποτυχίας. Θα επιλέξουν την ασφαλέστερη δουλειά, θα παραμείνουν σε μια σχέση από οικειότητα και συνήθεια, ακόμη και αν δεν τους ικανοποιεί, δεν θα αναλάβουν κανένα επισφαλές εγχείρημα που ενδέχεται να τους κοστίσει.

Το πρόβλημα με αυτή τη νοοτροπία δεν μόνο ότι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες της αποτυχίας αλλά και της επιτυχίας. Αν δεν παίξεις, δεν θα κερδίσεις. Μπορεί βραχυπρόθεσμα, η αποφυγή να μοιάζει ασφαλής επιλογή αλλά μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολίες και μάταιες υποθέσεις.

Έχουν ανάγκη από κατανόηση, όχι κριτική

Αν ο φόβος της αποτυχίας αναχαιτίζει τις προσπάθειές σας για πρόοδο, να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάθε προσπάθεια, σας φέρνει πιο κοντά στην εξέλιξη. Αν, από την άλλη, έχετε παρατηρήσει ότι ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο κάποιου δικού σας, δείξτε υπομονή και κατανόηση. Να τους ενθαρρύνετε, σεβόμενοι τα όρια και τους φόβους τους. Μην σταματάτε τους υπενθυμίζετε ότι, ακόμη και αν δεν πετύχουν τον τελικό στόχο τους, αξίζει να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Ο φόβος είναι ένα κοινό ανθρώπινο συναίσθημα. Βοηθάμε τον εαυτό μας και τους άλλους μόνο μέσα από την κατανόηση και τη συμπόνοια.

Ο φόβος δεν ορίζει την αξία του ανθρώπου

Το πρώτο βήμα για την υπέρβαση των φόβων, είναι η αναγνώριση των χαρακτηριστικών μοτίβων της συμπεριφοράς. Ο φόβος δεν ορίζει ούτε την αξία, ούτε τις ικανότητες κάποιου ανθρώπου. Καθένας βρίσκει μόνος του τους τρόπους ν ’αντιμετωπίσει και να υπερβεί τους φόβους που τον κρατούν στάσιμο.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στηρίζοντας και προσπαθώντας να καταλάβουμε τους άλλους ανθρώπους, δεν είναι ποτέ χαμένος. Τέλος, η ουσία της δύναμης δεν είναι στην αποφυγή της αποτυχίας. Δύναμη σημαίνει ότι ο άνθρωπος καταφέρνει ν’ ανακάμπτει μετά από κάθε πρόβλημα και αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις