Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Οι άνθρωποι που δίνουν υποσχέσεις αλλά ποτέ δεν τις τηρούν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν


 Οι άνθρωποι που δίνουν τον λόγο τους και δεν τον κρατούν, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, προκαλούν μεγάλη απογοήτευση στους γύρω τους.

Κάθε φορά που απογοητευόμαστε από μια ματαιωμένη προσδοκία, ευχόμαστε να υπήρχε κάποιος τρόπος να καταλάβουμε από πριν ότι αυτό που περιμέναμε από κάποιον, δεν θα γινόταν πράξη. Έχουν παρατηρηθεί κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές των ανθρώπων που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Οι άνθρωποι που δίνουν υποσχέσεις αλλά ποτέ δεν τις τηρούν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

  • Υπερβολική δέσμευση
  • Χρονοτριβή
  • Έλλειψη οργάνωσης
  • Ανάγκη αποδοχής
  • Φόβος σύγκρουσης
  • Ασυνέπεια
  • Ανευθυνότητα
  • Έλλειψη αυτογνωσίας

Οι συμπεριφορές που προδίδουν τους ανθρώπους που δεν τηρούν τον λόγο τους

Υπερβολική δέσμευση

Οι άνθρωποι που δεν τηρούν τον λόγο τους γενικά, υπόσχονται παραπάνω από όσα πραγματικά μπορούν να εκπληρώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να ικανοποιήσουν τους άλλους. Υπόσχονται πολλά, αλλά δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τίποτα από αυτά.

Η ένθερμη δέσμευση είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που αθετούν καθ’ έξιν, τις υποσχέσεις τους. Άλλωστε, κίνητρό τους δεν είναι η εκπλήρωση της υπόσχεσης αλλά να κάνουν τους άλλους – πρόσκαιρα – να χαρούν.  Το αποτέλεσμα; Ματαίωση και απογοήτευση.

Χρονοτριβή

Όλοι σε κάποιον βαθμό, καθυστερούμε να ξεκινήσουμε μια εργασία, να βάλουμε μπροστά ένα έργο, προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες. Ακόμη και αν οι προθέσεις των ατόμων που δεν κρατούν τον λόγο τους είναι καλές, δεν τα καταφέρνουν στην εκπλήρωση των υποσχέσεων.

Σύντομα, θα αρχίσουν οι δικαιολογίες, τα απρόβλεπτα, τα προβλήματα και, αν έχετε βασιστεί πάνω τους, θα περιμένετε άδικα.

Η χρονοτριβή είναι κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων που δεν μπορούν να κρατήσουν τον λόγο τους. Περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να ξεκινήσουν κάτι, με αποτέλεσμα να ματαιώνουν τις υποσχέσεις τους. Μην βασίζεστε σε ανθρώπους που χρονοτριβούν συστηματικά.

Έλλειψη οργάνωσης

Η κακή διαχείριση του χρόνου και οι ανύπαρκτες οργανωτικές ικανότητες είναι χαρακτηριστικά σημάδια που προδίδουν ένα άτομο που δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Μάλιστα,  μια σχετική έρευνα έχει επισημάνει ότι, οι άνθρωποι που ζουν σε ακατάστατα σπίτια, κωλυσιεργούν πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να αναβάλλουν ή να ματαιώνουν τις υποχρεώσεις τους – και ν’ ακυρώνουν τις υποσχέσεις τους.

Αν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να βάλει σε τάξη το περιβάλλον του, πόσο πιθανό είναι να καταφέρει να διεκπεραιώσει ακόμη και την πιο απλή υπόσχεση;

Η ανοργανωσιά είναι πραγματικό εμπόδιο στην εκπλήρωση των υποσχέσεων.

Ανάγκη αποδοχής

Ένα συχνό γνώρισμα των ανθρώπων που δεν κρατούν τον λόγο τους, είναι η έντονη ανάγκη τους για αποδοχή και αναγνώριση.

Δηλαδή, συμφωνούν με πράγματα και δεσμεύονται σε πράξεις μόνο και μόνο για να γίνουν αρεστοί, ακόμη και αν ενδόμυχα ξέρουν ότι δεν πρόκειται να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που μοιράζουν.

Ο φόβος της απόρριψης ή της αποδοκιμασίας είναι που τους οδηγεί στο να υπόσχονται αρχικά, αλλά στη συνέχεια να ματαιώνουν τις προσδοκίες των άλλων.

Όταν κάποιος σας δίνει μια υπόσχεση, προσπαθήστε να καταλάβετε αν πράγματι το εννοεί ή αν, μέσα από την υπόσχεση αυτή, προσπαθεί να αποσπάσει την αποδοχή ή τον θαυμασμό σας.

Φόβος σύγκρουσης

Οι άνθρωποι που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους συχνά φοβούνται τις συγκρούσεις. Η σκέψη και μόνο ότι θα αρνηθούν κάτι και θα δυσαρεστήσουν τον άλλον, τους προκαλεί μεγάλο φόβο. Η θέση τους είναι πραγματικά δύσκολη γιατί καταλήγουν ν’ απογοητεύουν τους άλλους, αφού πρώτα τους έχουν δώσει ελπίδες.

Ο φόβος της επίλυσης και της σύγκρουσης μπορεί πράγματι να πηγάζει από ευγενές κίνητρο, δηλαδή, τα άτομα αυτά δεν θέλουν να σας στεναχωρήσουν. Κατά τρόπο ειρωνικό ωστόσο, η αδυναμία τους να πουν «όχι» και να σας δυσαρεστήσουν παροδικά, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε πίκρα και απογοήτευση.

Ασυνέπεια

Η ασυνέπεια είναι ακόμη ένα κοινό γνώρισμα των ανθρώπων που δεν κρατούν τις υποσχέσεις που δίνουν. Την μία μέρα υπόσχονται κάτι με όλη τους την καρδιά και την επόμενη, εξαφανίζονται.

Μπορεί, τα άτομα αυτά, την μια να είναι γεμάτα ενέργεια και καλή διάθεση και την άλλη να ακυρώνουν την τελευταία στιγμή βρίσκοντας ανούσιες δικαιολογίες. Η ασυνέπεια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος δεν κρατά τις υποσχέσεις του. Η αστάθεια αυτή είναι ένα ισχυρό σημάδι που προειδοποιεί ότι δεν μπορείτε να βασίζεστε πάνω τους.

Ανευθυνότητα

Γενικά, οι άνθρωποι που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, έχουν μια αποστροφή προς την ανάληψη των ευθυνών. Έχουν τη συνήθεια να δίνουν τον λόγο τους και, όταν έρθει η ώρα, να τον αθετούν.

Πρόκειται για μια συμπεριφορά που απορρέει από την αδυναμία ανάληψης ευθύνης των ενεργειών ή  των αποφάσεών τους. Τους είναι πιο εύκολο να δίνουν υποσχέσεις που δεν κρατούν, παρά να παραδεχτούν τις αδυναμίες ή τους περιορισμούς τους ανοιχτά.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος γενικά, αποφεύγει ν’ αναλαμβάνει ευθύνες, να είστε προετοιμασμένοι και να μην στηρίζεστε πάνω του. Το πιο πιθανό είναι ότι ένας τέτοιος άνθρωπος, δεν τηρεί τον λόγο του.

Έλλειψη αυτογνωσίας

Κατά κανόνα, οι άνθρωποι που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, έχουν έλλειμμα αυτογνωσίας. Η απουσία αυτογνωσίας είναι η αιτία που κάνει τους περισσότερους να ματαιώνουν τις υποσχέσεις τους. Το μοτίβο μάλιστα συνεχίζεται μέχρι το άτομο να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της συμπεριφοράς του.

Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι το να δίνεις μια υπόσχεση που δεν τηρείς, έχει επιπτώσεις και στους άλλους. Η έλλειψη αυτογνωσίας τους όμως, αποτελεί γνώρισμα των ίδιων και δεν αντανακλά την αξία εκείνου που προσδοκούσε, αλλά τελικά ματαιώθηκε.

Tip

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται σε δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφορών τα οποία δυσχεραίνουν τις σχέσεις τους με τους άλλους. Η συνειδητοποίηση της προβληματικής κατάστασης, η οποία προκαλεί απογοήτευση, ματαίωση, ακόμη και πρακτικά προβλήματα στους γύρω μας, είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την επανόρθωσή της.

Να είστε ειλικρινείς και να εκφράζετε στους ανθρώπους τις πραγματικές πιθανότητες που έχουν να βασιστούν επάνω σας, ώστε να μην καταλήγουν στην ματαίωση. Η συνέπεια, η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία είναι οι πιο ουσιαστικοί παράγοντες για τη δημιουργία υγιών και μακροχρόνιων σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις