Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα 7 σημάδια, χρειάζεστε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή σας


Οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μας απορροφούν, σε σημείο που να μην βρίσκουμε τον χρόνο να αφουγκραστούμε την εσωτερική μας ανάγκη για αλλαγή, ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή.

Έχουν παρατηρηθεί 7 διακριτικά σημάδια που μαρτυρούν την ανάγκη ενός ανθρώπου να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια στην καθημερινή σας σκέψη ή συμπεριφορά, τότε ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε μία αλλαγή.

Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα 7 σημάδια, χρειάζεστε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή σας

  • Νιώθετε εξαντλημένοι και χωρίς έμπνευση
  • Έχετε χάσει το πάθος σας για τη ζωή
  • Αναπολείτε διαρκώς το παρελθόν ή ανυπομονείτε για το μέλλον
  • Παλεύετε διαρκώς με αρνητικά συναισθήματα
  • Αν και είστε επιτυχημένοι, δεν είστε ευτυχισμένοι
  • Ζείτε «στον αυτόματο»
  • Οι σχέσεις σας μοιάζουν ρηχές

Πώς εκδηλώνονται τα 7 σημάδια που μαρτυρούν την ανάγκη του ανθρώπου για αλλαγή

Νιώθετε εξαντλημένοι και χωρίς έμπνευση

Σύμφωνα με γιατρούς και ψυχολόγους, η διαρκής απουσία ενέργειας και η έλλειψη ενθουσιασμού, μπορεί να μαρτυρούν ότι χρειάζεστε μια νέα αρχή στη ζωή σας.

Αν δηλαδή, στην καθημερινότητά σας, νιώθετε διαρκώς εξαντλημένοι και δεν έχετε κίνητρο να κάνετε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, ίσως είναι καιρός ν’ αξιολογήσετε ξανά την κατάσταση.

Μπορεί για το αίσθημα αυτό της νωθρότητας να φταίει το περιβάλλον ή οι συνθήκες της ζωής μας. Όμως, μας δημιουργεί αίσθημα μονοτονίας και οδηγεί σε ψυχική κόπωση.

Όταν η καθημερινότητα γίνεται τόσο δυσφορική, χρειάζεται να πάρετε μία απόσταση και ν’ αξιολογήσετε τα πράγματα. Άλλωστε, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια πράγματα. Μπορεί να έχει έρθει η ώρα ν’ αλλάξετε κατεύθυνση στη ζωή σας.

Έχετε χάσει το πάθος σας για τη ζωή

To πάθος για τη ζωή, η αναζήτηση της περιπέτειας, είναι δείκτες της καλής ψυχολογίας του ανθρώπου. Όσο η ζωή γίνεται απαιτητική και ο άνθρωπος ολοένα και πιο πολυάσχολος, αυτό το πάθος μπορεί ν’ αρχίσει να υποχωρεί.

Ως αποτέλεσμα, ο άνθρωπος δεν αισθάνεται τον ίδιο ενθουσιασμό, ούτε την ανυπομονησία που είχε άλλοτε. Μπορεί πλέον, οι μέρες σας να είναι γεμάτες από βαρετές υποχρεώσεις που δεν σας γεμίζουν ικανοποίηση. Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ήρθε ώρα για ένα νέο ξεκίνημα.

Η απώλεια του ενδιαφέροντος για τις άλλοτε αγαπημένες δραστηριότητες, είναι ένα από τα διακριτικά, αλλά αξιόπιστα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή σας. Είναι λογικό κατά καιρούς να χάνετε το ενδιαφέρον σας για κάποια πράγματα και ν’ αποκτάτε νέα ενδιαφέροντα.

Όσο τρομακτική και αν μοιάζει η αλλαγή στην αρχή, τις περισσότερες φορές είναι αναγκαία για την εξέλιξη και την ευτυχία του ανθρώπου.

Αναπολείτε διαρκώς το παρελθόν ή ανυπομονείτε για το μέλλον

Η μόνιμη αναδρομή στο παρελθόν, όπως και η διαρκής ανυπομονησία για το μέλλον, είναι μία ένδειξη που μαρτυρά την ανάγκη για αλλαγή.

Ενώ η αναπόληση του παρελθόντος, ή των ευτυχισμένων στιγμών της ζωής, όπως και η αδημονία για ευχάριστα πράγματα που περιμένουμε, είναι κάτι το φυσιολογικό, αν γίνεται διαρκώς, μαρτυρά ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση της ζωής μας.

Κάθε μέρα του ανθρώπου πρέπει να αξιοποιείται στο έπακρο. Ο διάσημος ψυχολόγος, Eckhart Tolle λέει πως:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και σ’ αυτό πρέπει να εστιάζουμε».

Παλεύετε διαρκώς με αρνητικά συναισθήματα

Ο Carl Rogers έχει παρατηρήσει ότι «μία όμορφη ζωή, είναι μια συνεχόμενη διαδικασία, όχι μία στατική κατάσταση, είναι μία κατεύθυνση και όχι τελικός προορισμός».

Η ψυχολογία μελετά εδώ και χρόνια την επίδραση της συναισθηματικής κατάστασης στη συνολική ευημερία του ανθρώπου. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη, ο θυμός, η ανησυχία, μπορεί να αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Όταν όμως είναι διαρκή, τότε αποτελούν ένδειξη ανάγκης για αλλαγή.

Αν στην καθημερινότητά σας κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα, αυτό δεν είναι απλώς σημάδι συναισθηματικής εξουθένωσης – η οποία ασφαλώς οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία, αύξηση βάρους ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίσετε τα αρνητικά συναισθήματα ως ένδειξη που αντανακλά τη συνειδησιακή σας κατάσταση.

Τα διαρκή αρνητικά συναισθήματα, είναι σημάδι που μαρτυρά ότι δεν μας ικανοποιεί η τρέχουσα κατάσταση της ζωής μας και ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα.

Αν και είστε επιτυχημένοι, δεν είστε ευτυχισμένοι

Μπορεί να σας φαίνεται οξύμωρο αλλά, η επιτυχία δεν συνεπάγεται πάντα το αίσθημα της εκπλήρωσης και της ικανοποίησης. Οι ψυχολόγοι μας πληροφορούν ότι, η έλλειψη ικανοποίησης παρά την επιτυχία, μας δείχνει ότι πρέπει να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή.

Συχνά εξισώσουμε την επιτυχία με την ευτυχία. Οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι, η εκπλήρωση των στόχων που θέτουμε, θα μας φέρει αίσθημα εκπλήρωσης.

Τι συμβαίνει αν, ακόμη και όταν έχετε κατακτήσει κάθε σας στόχο, εξακολουθείτε να αισθάνεστε ανικανοποίητοι;

Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι, οι στόχοι που έχετε επιτύχει δεν αντανακλούν τις πραγματικές σας αξίες ή τις προσωπικές σας φιλοδοξίες.

Μπορεί δηλαδή ν’ ανεβαίνετε τα πιο ψηλά σκαλιά της ιεραρχίας, σε λάθος αντικείμενο ή πεδίο ενδιαφέροντος.

Ζείτε «στον αυτόματο»

Οι άνθρωποι που ζουν μηχανικά, δεν αντλούν ουσιαστική ικανοποίηση από τις ενέργειες της καθημερινότητάς τους, δεν βιώνουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να διεκπεραιώνετε όλες σας τις υποχρεώσεις, επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές αλλά αν δεν είστε παρόντες, χάνετε ουσιαστικό μέρος από το νόημα της καθημερινής ζωής.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το διαρκές συναίσθημα αποσύνδεσης από τις καθημερινές δραστηριότητες, είναι ένα διακριτικό σημάδι που μαρτυρά ότι σας χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Αν νιώθετε ότι είστε θεατής, όχι πρωταγωνιστής στη ζωή σας, αυτό είναι βέβαιο σημάδι ότι πρέπει να βάλετε μπροστά κάποιες αλλαγές.

Αυτό το νέο ξεκίνημα μπορεί να βρίσκεται στην αναζήτηση νέων εμπειριών, την επιδίωξη ενός στόχου που πάντα θέλατε να κατακτήσετε, ή την απλή, συνειδητή προσπάθεια, να είστε παρόντες, να συμμετέχετε ολοκληρωτικά στις ενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις της καθημερινής ζωής.

Όπως έχει πει και ο γνωστός ψυχολόγος  Viktor Frankl «Όταν πλέον δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε μια κατάσταση, είναι καιρός ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας».

Αν νιώθετε ότι οι ενέργειες της καθημερινότητάς σας γίνονται μηχανικά, έχει έρθει η ώρα για κάποιες αλλαγές στη ζωή σας.

Οι σχέσεις σας μοιάζουν ρηχές

Μπορεί, στην καθημερινότητά σας να νιώθετε ότι κάθε συζήτηση είναι ανούσια. Ακόμη και με τους αγαπημένους σας φίλους, ενδέχεται να αισθάνεστε ότι απλά μιλάτε για επιφανειακά ζητήματα, χωρίς να επικοινωνείτε σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο.

Το συναίσθημα της μοναξιάς, ενώ βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους, είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα.

Η αίσθηση της απομόνωσης μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις ωστόσο, είναι ένα διακριτικό σημάδι που μαρτυρά ότι είναι καιρός για μία αλλαγή, για ένα νέο ξεκίνημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλύσετε τις σχέσεις που έχετε, αλλά ότι πρέπει ν’ αναζητήσετε βαθύτερη και πιο ουσιαστική σύνδεση με τους ανθρώπους της ζωής σας.

Καλωσορίζοντας την πιθανότητα της αλλαγής

Μπορεί η αλλαγή να μοιάζει απειλητική, ωστόσο είναι ένα αναγκαίο κομμάτι της ζωής. Το πρώτο βήμα προς τη θετική αλλαγή και τη βελτίωση της ζωής σας, είναι η αναγνώριση των σημαδιών που «φωνάζουν» ότι χρειάζεστε ένα νέο ξεκίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις