Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Οι άνθρωποι που δεν είναι πλέον ευτυχισμένοι στη σχέση τους, εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν


 Όλες οι σχέσεις έχουν τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Πώς λοιπόν καταλαβαίνουμε αν η σχέση μας περνά απλώς μία δύσκολη περίοδο ή αν μας κάνει δυστυχισμένους;

Γενικά, οι άνθρωποι που πλέον δεν νιώθουν ικανοποιημένοι στη σχέση τους, εκφράζουν την άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση μέσα από 7 συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Η έγκαιρη αναγνώρισή τους, μπορεί να βοηθήσει να αποκλιμακώσετε κάποιες καταστάσεις, πριν να είναι αργά.

Οι άνθρωποι που δεν είναι πλέον ευτυχισμένοι στη σχέση τους, εμφανίζουν αυτές τις 7 ασυνείδητες συμπεριφορές

  • Έντονη ευερεθιστότητα
  • Υπεραναπλήρωση με πολλή τρυφερότητα
  • Αποχή από  άλλοτε αγαπημένες κοινές δραστηριότητες
  • Αποφυγή μελλοντικών σχεδίων
  • Αίσθημα ανακούφισης όταν είστε μακριά από τον σύντροφο
  • Σύγκριση της σχέσης σας με άλλες
  • Αίσθημα αδιαφορίας

Έντονη ευερεθιστότητα

Περιστασιακά, όλοι μας εκνευριζόμαστε από ασήμαντες αφορμές. Η διαρκής και έντονη ευερεθιστότητα στη σχέση όμως, μαρτυρά ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά.

Παρατηρείται συχνά ότι, οι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι στη σχέση τους, «αρπάζονται» με το παραμικρό που θα κάνει ο σύντροφός τους.

Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει κάτι σοβαρό, αλλά αρκούν κάποια ασήμαντα πράγματα για να του πυροδοτήσουν την οργή.

Δηλαδή, και μόνο η παρουσία τους μπορεί να αρκεί για να σας «τσιτώσει τα νεύρα».

Συνήθως, η έντονη ευερεθιστότητα είναι σαφές σημάδι μίας υποκείμενης δυσαρέσκειας.

Μπορεί η ευερεθιστότητα να σας δείχνει ότι πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες της δυσφορίας – που αποδίδεται σε μικρές και ασήμαντες αφορμές.

Μήπως είναι το σύμπτωμα ενός βαθύτερου ζητήματος;

Υπεραναπλήρωση με πολλή τρυφερότητα

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, ενδέχεται, όταν οι σύντροφοι δεν νιώθουν πλέον ικανοποιημένοι σε μία σχέση, να προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό εκφράζοντας υπερβολική στοργή.

Οι σύντροφοι που είναι δυσαρεστημένοι σε μία σχέση, ενδέχεται καμία φορά να γίνουν πιο στοργικοί προς την σύντροφό τους.

Πρόκειται για μία ασυνείδητη προσπάθεια να καλύψετε το κενό που νιώθετε, η ακόμη και να πείσετε τον εαυτό σας πως όλα είναι μια χαρά.

Μπορεί να έχετε αρχίσει να «πνίγετε» τον σύντροφό σας στα κομπλιμέντα, τα δώρα και τις εκδηλώσεις αγάπης, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Η υπεραναπλήρωση είναι ένας μηχανισμός αποφυγής.

Αν οι ενέργειες αυτές φαίνονται βεβιασμένες ή υπερβολικές, μπορεί να μαρτυρούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η γνήσια τρυφερότητα είναι θερμή και αυθόρμητη, δεν εκφράζεται εργαλειακά για να κρύψει τα υποκείμενα προβλήματα της σχέσης.

Οι σύντροφοι πρέπει να εξετάζουν τα κίνητρα πίσω από τις ενέργειες αυτές. Προέρχονται πράγματι από τα αισθήματα της αγάπης και της εκτίμησης, ή είναι μία στρατηγική για ν’ αποφύγουν τη σύγκρουση και τη δυσφορία;

Αποχή από  άλλοτε αγαπημένες κοινές δραστηριότητες

Η ψυχολογία τονίζει τη σημασία των κοινών δραστηριοτήτων για τη διατήρηση της υγείας και της χαράς σε μία συντροφική σχέση.

Όταν κάποιος δεν βιώνει ευχαρίστηση στη σχέση του, μπορεί ανεπαίσθητα να αποφεύγει τις κοινές δραστηριότητες που τους ένωναν ως ζευγάρι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές, όπως το να μην θέλει ένας σύντροφος να έρθει σε μία οικογενειακή συγκέντρωση, αλλά αρκεί να σημειωθούν μικρές αλλαγές στις προτιμήσεις, οι οποίες λένε πολλά.

Μπορεί να μην βλέπετε πλέον μαζί ταινίες, ή να μην κουβεντιάζετε το πρωί πίνοντας τον καφέ σας.

Αυτές οι, φαινομενικά ασήμαντες στιγμές, είναι τα συνεκτικά στοιχεία της σχέσης και, όταν αυτές ατονούν, ο δεσμός χαλαρώνει και γεννιέται ένα αίσθημα δυσαρέσκειας.

Αν αποφεύγετε τις κοινές δραστηριότητες με τον σύντροφό σας, ίσως αξίζει ν’ αναρωτηθείτε τι πραγματικά συμβαίνει.

Υπάρχει κάποιο υποκείμενο ζήτημα που προκαλεί αυτή τη συναισθηματική απόσταση; Αν ναι, πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Αποφυγή μελλοντικών σχεδίων

Όταν οι άνθρωποι δεν νιώθουν πληρότητα σε μία σχέση, παύουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον της.

Λέγοντας μελλοντικά σχέδια, εννοούμε τόσο κάτι απλό, όπως μία συναυλία, ή και κάτι πιο μακροπρόθεσμο, όπως ένα ταξίδι του χρόνου το καλοκαίρι.

Ψυχολόγοι όπως ο  Barton Goldsmith Ph.D., έχουν επισημάνει ότι ένα από τα σημάδια των επιτυχημένων σχέσεων, είναι η κοινή επιθυμία των συντρόφων να μοιραστούν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Αντίθετα, η αποφυγή των μελλοντικών σχεδίων δείχνει την ασυνείδητη αμφιβολία του συντρόφου σχετικά με τη διάρκεια της σχέσης. Μπορεί δηλαδή, ο σύντροφος ν’ αναρωτιέται: «θα είμαστε μαζί μέχρι τότε

Η αποφυγή των μελλοντικών πλάνων μπορεί να είναι το ένστικτό σας που σας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αξίζει ν’ αναρωτηθείτε γιατί πλέον ο προγραμματισμός του μέλλοντος με τον σύντροφο σας δημιουργεί περισσότερο άγχος παρά ενθουσιασμό.

Αίσθημα ανακούφισης όταν είστε μακριά από τον σύντροφο

Όταν ένας σύντροφος δεν νιώθει ευχαριστημένος στη σχέση του, κατά κανόνα αισθάνεται ανακουφισμένος όταν είναι μόνος του. Λίγος ποιοτικός, προσωπικός χρόνος, είναι βέβαια αναγκαίος. Όταν όμως νιώθετε πιο καλά, πιο άνετα όταν ο σύντροφός σας δεν είναι παρών, αυτό είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά στη σχέση.

Μπορεί η απουσία του συντρόφου, να σας απαλλάσσει από πιέσεις ή προσδοκίες που νιώθετε πως πρέπει να εκπληρώνετε όταν είναι παρών. Ή μπορεί να χαίρεστε την ηρεμία σας και το γεγονός ότι μπορείτε να εκφράζετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας.

Το αίσθημα της ανακούφισης, είναι ένα αξιόπιστο σημάδι που δείχνει ότι η σχέση σας δεν σας κάνει χαρούμενο. Καλό είναι να εμβαθύνετε στις αιτίες αυτού του συναισθήματος και να προσδιορίσετε γιατί νιώθετε ανακουφισμένος όταν είστε μακριά από τον σύντροφο.

Σύγκριση της σχέσης σας με άλλες

Οι άνθρωποι που είναι πλήρεις και ικανοποιημένοι στη σχέση τους, δεν αισθάνονται την ανάγκη να συγκριθούν με άλλα ζευγάρια. Όταν όμως, οι σύντροφοι είναι δυστυχισμένοι, παρατηρείται συχνά η σύγκριση με άλλους.

Μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να συγκρίνει τη συμπεριφορά του συντρόφου σας με εκείνη ενός φίλου σας προς τη σύντροφό του, ή να συγκρίνετε τον τρόπο επικοινωνίας των άλλων ζευγαριών με εσάς. Οι συγκρίσεις δεν προέρχονται από τη ζήλια, αλλά περισσότερο, από μία επιθυμία για κάτι που σας λείπει από τη σχέση σας.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι συγκρίσεις ανάμεσα σε σχέσεις, είναι ενδεικτικές της χαμηλότερης ικανοποίησης από τη σχέση, καθώς και με χειρότερο αντίληψη, τόσο του εαυτού, όσο και του συντρόφου. Πρέπει να θυμάστε ότι, κάθε σχέση είναι μοναδική και υπακούει στους ιδιαίτερούς της κανόνες. Αν βρίσκεστε διαρκώς σε μία διαδικασία σύγκρισης, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με τη σχέση σας.

Αίσθημα αδιαφορίας

Η αδιαφορία είναι το πιο επώδυνο προειδοποιητικό σημάδι. Δεν αισθάνεστε ούτε θυμό, ούτε ενόχληση, ούτε απογοήτευση πλέον στη σχέση. Τα συναισθήματα, ακόμη και τα αρνητικά, μαρτυρούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον. Αν, όμως, έχετε φτάσει στο σημείο της απάθειας, τότε τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα.

Μπορεί να υπάρχουν καυγάδες, αλλά πλέον δεν σας αγγίζουν, ούτε ενδιαφέρεστε να τους επιλύσετε. Σας είναι αδιάφορο αν ο σύντροφός σας είναι χαρούμενος ή λυπημένος. Οι σύντροφοι απλώς συνυπάρχουν, χωρίς να συνδέονται ουσιαστικά.

Συχνά, η αδιαφορία έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο δυστυχίας, όπου πλέον έχετε εξαντλήσει όλα τα αποθέματα συναισθηματικής ενέργειας και πλέον δεν έχετε κάτι άλλο να προσφέρετε. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο σημάδι που μαρτυρά ότι δεν αντλείτε χαρά από τη σχέση σας πλέον.

Να θυμάστε ότι η αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων, δεν σημαίνει ότι είστε κακός άνθρωπος. Όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα, πρέπει να βιώνονται και κυρίως να αναγνωρίζονται. Μόνο συνειδητοποιώντας την αλήθεια θα καταφέρετε να κάνετε ό,τι χρειάζεται ώστε να ξαναβρείτε την ευτυχία.

Καθοριστικό βήμα

Η αναγνώριση των πιο χαρακτηριστικών σημείων, είναι το πρώτο, καθοριστικό βήμα προς τη συνειδητοποίηση και την αντιμετώπιση των αιτιών της δυσαρέσκειας στη σχέση.

Όσο καλύτερα γνωρίζετε τα παραπάνω σημάδια, θα είστε σε θέση να κάνετε ειλικρινείς συζητήσεις, να αντιμετωπίσετε με θάρρος τα υποκείμενα ζητήματα, να προσπαθήσετε από κοινού να αναζωπυρώσετε τον δεσμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις