Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Συνταξιούχος βρήκε τυχαία μία αρχαία αιχμή δόρατος, ηλικίας 3.000 ετών – Αποτελεί σπάνιο εύρημα ενός πολιτισμού που έχει χαθεί


 Ένας άνδρας ο οποίος, πριν από 30 χρόνια, αποφάσισε να ξεκινήσει ως χόμπι την ανίχνευση μετάλλων, πρόσφατα έκανε μία μοναδική ανακάλυψη, βρίσκοντας μία αιχμή δόρατος ηλικίας 3.000 ετών.

Το χρονικό της ανακάλυψης

Ο 65χρονος  συνταξιούχος Dick Banaszak, ανακάλυψε την αιχμή ενός δόρατος, ανιχνεύοντας κατά μήκος του ποταμού Root στην πόλη Ρασίν του Ουισκόνσιν. Από την πρώτη στιγμή, ήξερε ότι το εύρημά του ήταν πολύτιμο, αφού πέρσι είχε βρει στην ίδια περιοχή την αιχμή ενός βέλους από πολιτισμό που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού.

«Πήγα και έκατσα κάτω από ένα δέντρο», εξηγεί ο συνταξιούχος στο περιοδικό Newsweek, περιγράφοντας τη στιγμή της ανακάλυψής του. «Το καθάρισα από τα χώματα και σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι χιλιάδων ετών, ήταν ένα καταπληκτικό εύρημα και το κρατούσα στα χέρια μου».

Όπως σημείωσε μετά την ανακάλυψη: «Είχα τελειώσει για την ημέρα. Ήμουν κατενθουσιασμένος και έπρεπε να πάω σπίτι».

Ο Banaszak αρχικά, μοιράστηκε την ανακάλυψή του στο Reddit σε μία ομάδα με ανθρώπους που έχουν χόμπι τους ανιχνευτές μετάλλων την  r/metaldetecting sub.

Ένας αναγνώστης έγραψε πως αυτό που βρήκε, είναι  αιχμή του δόρατος από πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού. Ωστόσο ένας άλλος έκανε πλάκα λέγοντας ότι αυτό που βρήκε δεν ήταν παρά ο πάσσαλος ενός φράκτη.

Αργότερα, σε ένα επεισόδιο της σειράς Detectorists, ο Dick είδε ότι οι πρωταγωνιστές είχαν ανακαλύψει κάτι παρόμοιο. Νόμιζαν ότι βρήκαν την αιχμή ενός δόρατος αλλά τελικά ήταν ο πάσσαλος από έναν φράκτη, κάτι το οποίο αναφέρθηκε και από τον αναγνώστη στα σχόλια της ανάρτησής του.

Αποφασισμένος να βρει την απάντηση, ο Banaszak απευθύνθηκε στο τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της περιοχής όπου πράγματι, οι ειδικοί του είπαν ότι ανακάλυψε «κάτι ξεχωριστό». Επαληθεύτηκε λοιπόν ότι το εύρημά του ήταν μάλλον η αιχμή του δόρατος από τον Πολιτισμό του Χαλκού και ήταν 3.000 ετών.

Η πρώιμη Εποχή του Χαλκού στις Μεγάλες Λίμνες

Ως  πρώιμος Πολιτισμός του Χαλκού θεωρείται η περίοδος όπου κατασκευάστηκαν εργαλεία από  κατοίκους της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών της Βόρειας Αμερικής, ξεκινώντας, πιθανώς από το 4.000 π.Χ., σύμφωνα με πληροφορίες του Κρατικού Μουσείου του Μίλγουοκι (MPM), το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή τεχνημάτων από την Εποχή του Χαλκού στον κόσμο.

Θεωρείται ότι, δεκάδες εκατοντάδες αντικείμενα του πρώιμου Πολιτισμού του Χαλκού έχουν ανακαλυφθεί στη διάρκεια των χρόνων. Σύμφωνα με το Μουσείο, ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αλλά οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι της Βόρειας Αμερικής έλιωσαν τα τεχνουργήματα του Πολιτισμού του Χαλκού για να κατασκευάσουν νέα αντικείμενα.

Αντικείμενα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού βρίσκονται αποκλειστικά στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Ο Banaszak, κάτοικος του πιο νότιου τμήματος, σχολιάζει πως «ένα τέτοιο εύρημα είναι ακόμη πιο σπάνιο» παρά από ό,τι στο βόρειο τμήμα.

Η ανακάλυψη του Banaszak έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Reddit. Την ταυτότητα του ευρήματος την επιβεβαίωσε μέσα από τον λογαριασμό του r/deekfleet στις 24 Ιουλίου, στην ομάδα r/metaldetecting και πήρε τη θετική ψήφο από 2.400 χρήστες.

Ένας σχολιαστής, ενθουσιασμένος χαρακτήρισε το εύρημα «απίστευτο», ενώ κάποιος άλλος το βρήκε «αρχαιολογικά ενδιαφέρον και ενδεχομένως σημαντικό», επισημαίνοντας ότι έως τα 3.000 χρόνια στο παρελθόν, η χρήση του χαλκού είχε αρχίσει να περιορίζεται.

Η αιχμή του δόρατος λοιπόν, ενδέχεται να είναι ένα από τα τελευταία είδη της παραγωγής του Πολιτισμού του Χαλκού των Μεγάλων Λιμνών. Ένας από τους αναγνώστες παραδέχτηκε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που είπα πως βρήκες πάσσαλο από φράκτη! Συγχαρητήρια για την εκπληκτική σου ανακάλυψη!»

Ένας άλλος ενθουσιάστηκε που «βρέθηκε ένα απίστευτο τμήμα της ιστορίας» και ρώτησε τον Banaszak τι έχει σκοπό να κάνει.

O Dick Banaszak θέλει να εμπνεύσει και άλλους να ξεκινήσουν το χόμπι του, την ανίχνευση μετάλλων. Φωτογραφία: Dick Banaszak
O Dick Banaszak θέλει να εμπνεύσει και άλλους να ξεκινήσουν το χόμπι του, την ανίχνευση μετάλλων. Φωτογραφία: Dick Banaszak

Ο Banaszak αποκάλυψε ότι θα το φυλάξει σε ειδική βιτρίνα και πως, μία μέρα θα το δώσει στον γιο του, με τον οποίο πήγαινε για ανίχνευση μετάλλων όταν ήταν μικρός.

Όσο για τους λόγους που έγραψε για την ανακάλυψη  στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit, o Banaszak εξήγησε ότι «του αρέσει να προωθεί το χόμπι».

«Αυτό είναι το πάθος μου. Για τον λόγο αυτό είμαι στη συγκεκριμένη ομάδα, για να μπορώ να το μοιράζονται και να κεντρίζω το ενδιαφέρον και των άλλων ανθρώπων για την ανίχνευση μετάλλων».

«Είπα σε μερικούς φίλους μου για τον Πολιτισμό του Χαλκού και με κοιτούσαν ενθουσιασμένοι», αναφέρει ο άνδρας. «Θέλω να δω περισσότερους να ξεκινούν το χόμπι μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις