Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Πατέρας 100 παιδιών σε 12 χώρες, φοράει πάντα μαύρα: Ο άγνωστος «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», Πάβελ Ντούροφ

 


Eχει ιδρύσει εξαιρετικά δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα και ένα κρυπτονόμισμα, έχει συγκεντρώσει περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει έρθει σε σύγκρουση με τις αρχές στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο.

Λίγους μήνες πριν από τα 40α γενέθλιά του, ο άνθρωπος που κάποτε είχε το παρατσούκλι «Ρώσος Ζούκερμπεργκ» (εμπνευσμένο από τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ), βρίσκεται τώρα υπό κράτηση στη Γαλλία, αφού συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Παρισιού αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Πάβελ Ντούροφ, με καταγωγή από την Αγία Πετρούπολη, έγινε διάσημος στη Ρωσία στα 20 του χρόνια μετά την ίδρυση του κοινωνικού δικτύου VKontakte (VK), το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των χρηστών στη ρωσική γλώσσα και ξεπέρασε το Facebook σε όλη την πρώην ΕΣΣΔ, αναφέρει ο Guardian.

Μετά από διαμάχες με τις ρωσικές αρχές και μάχες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πούλησε το VKontakte και ίδρυσε την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οποία κέρδισε γρήγορα έδαφος, αλλά προκάλεσε διαμάχες εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου ακραίου περιεχομένου.

Καθώς αυτά τα δράματα μαίνονταν, ο Ντούροφ παρέμεινε μια μυστηριώδης φιγούρα, δίνοντας σπάνια συνεντεύξεις, περιοριζόμενος σε αινιγματικές δηλώσεις στο Telegram. Δηλωμένος ελευθεριακός, έχει ταχθεί υπέρ της εμπιστευτικότητας στο διαδίκτυο και της κρυπτογράφησης στα μηνύματα.

Από το VK στο Telegram

Το 2006, έχοντας αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, ο Ντούροφ εγκαινίασε το VK, προσελκύοντας χρήστες ενώ ο ίδιος παρέμενε στη σκιά.

Χαρακτηριστικό της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του, ήταν το χάπενινγκ του 2012, όταν πέταξε σαΐτες από χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας στους πεζούς από τα γραφεία του VK πάνω από ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο στην λεωφόρο Νέφσκι της Αγίας Πετρούπολης (δείτε το παρακάτω βίντεο).

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ Και διαβαστε περισσοτερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις