Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Ανεβάζει Tαχύτητα το πρόγραμμα για τις «οχιές του Αιγαίου»


 Ύστερα από μία καθυστέρηση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper επιταχύνει και πάλι, με την ΕΑΒ να παραδίδει την 20η «οχιά του Αιγαίου».


Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως έγινε γνωστό, πριν από μερικές ημέρες η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία το 20ο αναβαθμισμένο μαχητικό F-16 σε Viper. Η παράδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, εξοπλίζοντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τον πιο προηγμένο και οικονομικά αποτελεσματικό στόλο F-16 στην Ευρώπη.

“Η Lockheed Martin είναι περήφανη που συνεργάζεται με την ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 στην προηγμένη διαμόρφωση Viper ως μέρος των λύσεών μας,  21st Century Security®, για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία”, δήλωσε ο OJ Sanchez, αντιπρόεδρος του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin. “Αυτές οι αναβαθμίσεις διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες που ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την διαλειτουργικότητά του, καθώς στις ειρηνευτικές και αποτρεπτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη”.

Η Lockheed Martin, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), αναβαθμίζει 82 αεροσκάφη F-16 στη διαμόρφωση Viper, με στόχο την ολοκλήρωσή του προγράμματος μέχρι το 2027. Οι εργασίες για τα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με την καθοδήγηση των ομάδων της Lockheed Martin που βρίσκονται τόσο στους χώρους στην ΕΑΒ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με 16 ακόμα αεροσκάφη σε εξέλιξη προς αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper, επιπλέον αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Η συνεργασία αυτή ενισχύει τη διαλειτουργικότητα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει προηγμένες βελτιώσεις ασφάλειας και συστημάτων, όπως το ραντάρ APG-83 και το σύστημα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης εδάφους. Η Lockheed Martin έχει αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε οικονομικά οφέλη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσω αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας.

Όταν άρχισε η συζήτηση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 block 52+ και 52+ adv σε Viper ο αριθμός που προβλεπόταν να αναβαθμιστεί ήταν συνολικά 85. Μάλιστα, όταν οι ΗΠΑ ενέκριναν το πρόγραμμα αναβάθμισης έκαναν λόγο για συνολικά 85 μαχητικά. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 3 αεροσκάφη, με τον συνολικό αριθμό αυτών που τελικά θα αναβαθμιστούν να φτάνουν τα 82.

Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης, εσχάτως είχαν παρατηρηθεί αρκετές ελλείψεις, κυρίως σε προσωπικό στην ΕΑΒ όπου εκτελούνται οι εργασίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εκτροχιασμό όλες οι ημερομηνίες παράδοσης.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι ελλείψεις που οδήγησαν σε 7μηνο εκτροχιασμό το πρόγραμμα φαίνεται ότι έχουν απαλειφθεί και όλα δείχνουν ότι στο εξής θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με διπλό απώτερο στόχο. Αφενός να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι επόμενες παραδόσεις κι αφετέρου να «πατήσουν γκάζι» ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος να ολοκληρωθεί το 2027, όπως έχει υπολογιστεί. Αμέσως μετά αναμένεται η έναρξη της δεύτερης φάσης, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των block 50, που θα ολοκληρωθεί ως το 2030.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής και δημοσιεύσαμε στο enikos.gr, η ΕΑΒ αναμένεται να ενισχυθεί με μηχανικούς από την Πολεμική Αεροπορία, που θα επινοικιαστούν για την επιτάχυνση αρκετών προγραμμάτων.

Το σχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε τι αφορά τους περίπου 265 τεχνικούς που θα αποδεσμευθούν από την 117 ΠΜ, κάνει λόγο για επινοικίασή τους στην ΕΑΒ προκειμένου να τρέξουν με ταχύτερες διαδικασίες τα προγράμματα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, η συντήρηση των C-130 και των ελικοπτέρων Super Puma καθώς και το πρόγραμμα των P-3 Orion, που έπρεπε να είχαν παραδοθεί εδώ και 2 χρόνια.

Όπως μας εξηγούσαν, δε σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι 265 που θα αποδεσμευθούν από την 117ΠΜ θα πάνε στην ΕΑΒ. Κάποιοι μπορεί να πάνε πχ στον Άραξο, άλλοι κάπου αλλού. Όμως το συνολικό νούμερο των 265 διαθέσιμων τεχνικών που θα προκύψει θα προωθηθεί προς την ΕΑΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις