Με τους καύσωνες στην Ελλάδα, τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ όμως υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα από τον λογαριασμό.
Για τους περισσότερους από εμάς το κλιματιστικό είναι μέρος της καθημερινότητας μας ειδικά σε συνθήκες καύσωνα.
Ως δεδομένη παροχή στην καθημερινότητα μας δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως να το χρησιμοποιούμε αλόγιστα.
Σε αυτό βέβαια ίσως να συμβάλει και το γεγονός ότι εξ αρχής δεν μάθαμε ποια είναι η σωστή του χρήση.
Για αυτό πρέπει να μάθουμε πώς χρησιμοποιώντας σωστά το κλιματιστικό μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.
Κλιματιστικό: Πως δεν θα έρθει φουσκώμενος ο λογαριασμός του ρεύματος
Τι να κάνετε:
Καθάρισε τα φίλτρα του
Τα φίλτρα του κλιματιστικού χρειάζονται καθάρισμα κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας, δηλαδή περίπου 1 φορά τον μήνα. Σκέψου ότι εκεί συσσωρεύονται σκόνη και ρύποι από τον χώρο που κλιματίζεται. Αν δεν καθαριστούν, όχι μόνο επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και ανθυγιεινό περιβάλλον, προκαλώντας προβλήματα αναπνοής και αλλεργίες.
Πώς θα καθαρίσεις τα φίλτρα του air condition;
Αφού κλείσεις την παροχή ρεύματος, θα αφαιρέσεις προσεκτικά τα φίλτρα του, θα χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό καθαριστικό κλιματιστικού για να αφαιρέσεις τη βρωμιά και τη σκόνη, θα τα αφήσεις να στεγνώσουν και θα τα επανατοποθετήσεις στο κλιματιστικό!
Καθάρισε την εξωτερική μονάδα
Μπορείς και μόνος σου να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα πολύ εύκολα! Αρχικά, θα χρειαστείς ένα λάστιχο για να την πλύνεις επιφανειακά με λίγο νερό. Θα καθαρίσεις βέβαια και το σωληνάκι, από το οποίο φεύγει το νερό του κλιματιστικού, αφαιρώντας τυχόν βρωμιά, φύλλα και σκόνες που έχει μαζέψει. Έπειτα, βάλε το κλιματιστικό σε λειτουργία και τσέκαρε αν το νερό ρέει ανενόχλητο από το σωληνάκι και δεν λιμνάζει στην εσωτερική μονάδα.
Φυσικά, δεν τοποθετείς έπιπλα, γλάστρες και ό,τι άλλο βρεις γύρω ή πάνω από την εξωτερική μονάδα, καθώς θα μειώσεις την απόδοση του κλιματιστικού.
Τακτική συντήρηση κλιματιστικού
Το ήξερες ότι τα κλιματιστικά που δεν συντηρούνται είναι 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο; Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν και περισσότερες πιθανότητες μηχανικής βλάβης, να δημιουργήσουν ανθυγιεινό περιβάλλον στον χώρο σου και να κάνουν περισσότερο θόρυβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου