Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

«Βράζουν» στον O.Η.Ε. με Ισραήλ: Καλούν κράτη να επανεξετάσουν την σχέση τους μαζί του - Οι ειδικοί εισηγητές στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να....


 Οι ειδικοί εισηγητές στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να επανεξετάσει τον πολιτικό και οικονομικό διάλογο με το Ισραήλ σε επιστολή, την ώρα που η κατάσταση στην Μέση Ανατολή οδεύει προς κλιμάκωση!

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή τους οι ειδικοί εισηγητές στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) των Ηνωμένων Εθνών  ζητούν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με την έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) στην Χάγη στις 19 Ιουλίου. 

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να ενεργεί σαν να είναι μόνο του υπεράνω του νόμου», τονίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ σε κείμενο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη και συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν διεθνή επέμβαση εις βάρος του Τελ Αβίβ και «λύση» στο θέμα της Ιερουσαλήμ!

Στην εν λόγω έκθεση, το ICJ ανακοίνωσε ότι η κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου ήταν παράνομη. Το δικαστήριο κάλεσε επίσης το Ισραήλ να άρει την κατοχή του στα εδάφη το συντομότερο δυνατό, να σταματήσει αμέσως όλες τις δραστηριότητες για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ πρέπει επίσης να καταβάλει αποζημιώσεις σε όλους τους Παλαιστίνιους που υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής, ανέφερε.

Τώρα οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ κάνουν έκκληση στην διεθνή κοινότητα με επιστολή τους:  

«Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γενική Συνέλευση θα εξετάσουν στρατηγικές για να εξασφαλίσουν τον γρήγορο τερματισμό της παράνομης κατοχής, τα κράτη πρέπει να επανεξετάσουν αμέσως όλες τις διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων, των συνταξιοδοτικών ταμείων, των επιστημονικών ανταλλαγών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων».

Ζήτησαν επίσης εμπάργκο όπλων και παύση όλων των άλλων εμπορικών σχέσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Παλαιστίνιους. Επιπλέον, οι ειδικοί του ΟΗΕ επιμένουν σε στοχευμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων, εναντίον ισραηλινών ατόμων και εταιρειών «που εμπλέκονται σε παράνομες πολιτικές κατοχής, φυλετικού διαχωρισμού και απαρτχάιντ».

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις σε Ισραηλινούς και ισραηλινές εταιρείες που λέγεται ότι είναι υπεύθυνες για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Ως αποτέλεσμα των σωφρονιστικών μέτρων, πιθανά περιουσιακά στοιχεία των πληγέντων, μεταξύ άλλων, θα δεσμευτούν. Οποιαδήποτε συναλλαγή με άτομα και οργανισμούς που υπόκεινται σε κυρώσεις έχει απαγορευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις