Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Oι μέσοι Γερμανοί γίνονται όλο και πιο φτωχοί - Φτωχαίνει η πάλι ποτέ «ατμομηχανή» της Ευρώπης


 Οι μισθοί στην Γερμανία αυξήθηκαν πρόσφατα κατά μέσο όρο 5,1 τοις εκατό από το 2022 έως το 2023 – αλλά ο πληθωρισμός ήταν 5,9 τοις εκατό. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας δεδομένων από την συμμαχία Sahra Wagenknecht στην Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Έχοντας ληφθή υπόψη ο χρόνος πριν από το τεράστιο άλμα των τιμών της ενέργειας ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στην Ρωσία και τα στοιχεία από το 2021 έως το 2023, ο πληθωρισμός είναι ακόμη και 13,2%, αλλά τα εισοδήματα αυξήθηκαν μόνο κατά 5,8%.

«Επτά τοις εκατό λιγότερη αγοραστική δύναμη για την μεσαία τάξη από το 2021 είναι μια ιστορική απώλεια ευημερίας, για την οποία ευθύνεται πρωτίστως η κυβέρνηση των φαναριών (SPD/Πράσινοι/FDP)», σχολίασε η Sahra Wagenknecht. «εν λόγω κυβέρνηση ήταν και είναι μοχλός του πληθωρισμού και τροχοπέδη στο εισόδημα».

Οι κυρώσεις και μια «ενεργειακή πολιτική με γνώμονα την ιδεολογία» ήταν το έναυσμα και η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα παρατηρούνται, δεν έχει αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού ούτε στον κατώτατο μισθό ούτε στις συντάξεις.

Ωστόσο, οι μέσες τιμές του πληθωρισμού είναι περιορισμένης σημασίας, διότι σε επιμέρους τομείς, για παράδειγμα τα τρόφιμα και την ενέργεια, οι αυξήσεις των τιμών είναι σημαντικά υψηλότερες. Η πραγματική απώλεια εισοδήματος, ειδικά μεταξύ των ομάδων χαμηλότερου εισοδήματος, όπου αυτές οι δαπάνες είναι πιο σημαντικές, είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερες.

Ακόμα κι αν οι απώλειες που προκάλεσε ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια είναι νέες, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί παραμένουν στάσιμοι στην Γερμανία εδώ και 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις