Ραγδαίες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο παρασκήνιο μετά τις τελευταίες κινήσεις του ΝΑΤΟ να στείλει F-16 στην Ουκρανία, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες βάσεις σε βόρεια και ανατολική Ευρώπη και να βάλει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας στην Γερμανία! Μετά την πρώτη αντίδραση της Μόσχας, τα ρεπορτάζ από την Ρωσία αναφέρουν πως Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν προσαρμογές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας ως απάντηση στην αυξανόμενη ένταση με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο αξιωματούχος είπε ότι η δήλωση του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη σε σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα θα απαιτούσε μια «στοχαστική, συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση» από τη Μόσχα «για να περιοριστεί» το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εργαλείο αντιπαράθεσης» που εμπλέκεται βαθιά στην σύγκρουση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «εργασίες για αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα βρίσκονται σε εξέλιξη, με την συμμετοχή ειδικών». Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι το μόνο αποτρεπτικό μέσο που έχει στην διάθεση της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον που εξέδωσε το ΝΑΤΟ την Τετάρτη χαρακτήρισε την Μόσχα ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», ενώ καταδίκασε την στρατιωτική της επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι «η πυρηνική αποτροπή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας της Συμμαχίας», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επενδύει σε πυρηνικές δυνατότητες. Το μπλοκ καταδίκασε επίσης αυτό που αποκάλεσε ως «ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Μόσχας».
Το έγγραφο εκδόθηκε αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε ότι τα μέλη του μπλοκ συζητούσαν να θέσουν περισσότερα από τα πυρηνικά τους όπλα σε κατάσταση αναμονής για να αντιμετωπίσουν πιθανές απειλές από τηΝ Ρωσία και την Κίνα. Η Μόσχα καταδίκασε τη δήλωση ως εμπρηστική.
Σύμφωνα με το τρέχον πυρηνικό δόγμα της, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μόνο «σε απάντηση στην χρήση πυρηνικών και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της ή εναντίον των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας με την χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Τον Ιούνιο, ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε ότι η Μόσχα σκέφτεται αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα ενώ σε νέα τοποθέτησή του αναφέρει πως «η Δύση νομίζει πως έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την θέλησή της στον υπόλοιπο κόσμο». Μένει να φανεί μέχρι που θα τραβήξει το πράγμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου