Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Βρέθηκε χαμένη πόλη που «αποκαλύπτει» μία άγνωστη Iστορία – Γιατί την θεωρούν ορόσημο οι αρχαιολόγοι

 


Σε μια πρωτοποριακή αρχαιολογική αποστολή στην κοιλάδα Tuul της Μογγολίας, επιστήμονες από την Τουρκία και τη Μογγολία ανακάλυψαν αδιάσειστα στοιχεία που προσδιορίζουν τη θέση της Togu Balik, μιας χαμένης πόλης που πιστεύεται ότι ανήκε σε τουρκικές φυλές γνωστές ως «Nine Oghuz».

Το ανασκαφικό έργο, που διενεργείται από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης Katip Celebi (IKCU) και το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μογγολικής Ακαδημίας Επιστημών, υπόσχεται να αλλάξει την κατανόησή μας για τους αρχαίους τουρκικούς πολιτισμούς.

Αποκαλύπτοντας την ιστορική σημασία της χαμένης πόλης

Ο καθηγητής και επικεφαλής αρχαιολόγος του έργου, Saban Dogan τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης. «Η ανασκαφή αυτής της πόλης θα προωθήσει σημαντικά την κατανόηση μας για την οικιστική ζωή των Ουιγούρων, μετατοπίζοντάς την τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω», είπε ο καθηγητής.

Η τοποθεσία που βρίσκεται μέσα στην κοιλάδα Tuul, έχει «δώσει» ευρήματα που τη συνδέουν με τις πρώιμες πολιτιστικές πρακτικές των Τούρκων. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πληροφορίες για τις πεποιθήσεις τους, τα ταφικά έθιμα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό τους.

Οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη «Togu Balik» στη κοιλάδα Tuul, της Μογγολίας
Οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη «Togu Balik» στη κοιλάδα Tuul, της Μογγολίας. Πηγή: AA Photo

Υπό τον συντονισμό της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του IKCU, σε συνεργασία με την TIKA (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού), μια διεθνής ομάδα 30 ερευνητών έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι προσπάθειές τους αποσκοπούν στην τεκμηρίωση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τούρκων προγόνων τους. Αυτή περιλαμβάνει την έρευνα σε ερείπια πόλεων, ταφικά συγκροτήματα, τύμβους και πετρογλυφικά.

Γιατί οι αρχαιολόγοι θεωρούν ορόσημο την ανακάλυψη της αρχαίας πόλης

Ο Dogan τόνισε τη σημασία των αρχαιολογικών εργασιών στη Μογγολία, σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας ήταν περιορισμένες σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες διεξάγουν αρχαιολογικές μελέτες εδώ για σχεδόν 200 χρόνια».

Υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του IKCU, του μοναδικού ιδρύματος της Τουρκίας με τμήμα τουρκοϊσλαμικής αρχαιολογίας, στην προώθηση της έρευνας σε αυτή την κρίσιμη περιοχή.

«Η ανακάλυψη της Togu Balik σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση της τουρκικής ιστορίας», ανέφερε ο Dogan. Και συνέχισε: «Αυτή η τοποθεσία παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη μετάβαση των Τούρκων σε έναν σταθερό τρόπο ζωής». Τα ευρήματα της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεραμικών και αρχιτεκτονικών ερειπίων των Ουιγούρων καθιερώνουν σταθερά την Togu Balık ως μια τοποθεσία-κλειδί στην πρώιμη τουρκική ιστορία, επηρεάζοντας ενδεχομένως μελλοντικές αρχαιολογικές προσπάθειες σε ολόκληρη την Ευρασία.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Katip Celebi (IKCU) και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Μογγολίας στις ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία πόλη «Togu Balik».
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Katip Celebi (IKCU) και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Μογγολίας στις ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία πόλη «Togu Balik».
Πηγή: AA Photo

Καθώς οι ανασκαφές προχωρούν, οι ερευνητές αναμένουν περαιτέρω αποκαλύψεις που θα ενισχύσουν τις γνώσεις μας για τους τουρκικούς πολιτισμούς και για τη διαρκή επίδρασή τους στην Κεντρική Ασία. Η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Μογγολίας υπόσχεται περισσότερες ανακαλύψεις που θα εμπλουτίσουν την κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς και την πολιτιστική τους εξέλιξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.