Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: H φλόγα στο αερόστατο, η πλωτή παρέλαση και η Σελίν Ντιόν μάγεψαν στο Παρίσι

 Το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων είναι γεγονός, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (26/7) ολοκληρώθηκε στο Παρίσι η λαμπερή Τελετή Έναρξης που για πρώτη φορά στην Ιστορία έγινε εκτός σταδίου και πιο συγκεκριμένα στον ποταμό Σηκουάνα. Εκατό χρόνια μετά, η καρδιά των Ολυμπισμού χτύπησε ξανά στη γαλλική πρωτεύουσα.

Και μπορεί το Ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες που εκφράζουν οι Αγώνες, έχοντας ρίζες στην αρχαιότητα, να μην είχαν ιδιαίτερο ρόλο στο φαντασμαγορικό σόου των Γάλλων, ωστόσο, όλοι ελπίζουν ότι οι αξίες του Ολυμπισμού, το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και η «Ευγενής Άμιλλα», θα επικρατήσουν αρχής γενομένης από αύριο στην πρεμιέρα των αγωνισμάτων.

Οι Γάλλοι που από τις Ευρωεκλογές και μετά «δοκιμάζονται» σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, εντυπωσίασαν στο 4ωρο θέαμα που παρουσίασαν στους περίπου 300.000 θεατές που παρακολούθησαν από κοντά την Τελετή Έναρξης, αλλά και στα εκατομμύρια τηλεθεατών που την είδαν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Την τελετή έκλεισαν με τις ομιλίες τους ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παρίσι 2024, Τόνι Εσταγκέ, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν που κήρυξε την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Έκπληξη με λαμπαδηδρόμο και Σελίν Ντιόν

Ο τελευταίος μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος, είχε ξεκινήσει την πορεία του από τις στέγες του μουσείου του Λούβρου, σε μια υπόκλιση στη Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου κάνοντας μια «βόλτα» μέσα στο μουσείο με τους πίνακες να «ζωντανεύουν» και να τον συνοδεύουν.

Αρχικά, ο Ζινεντίν Ζιντάν παρέδωσε τη φλόγα στον... Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ (σ.σ. ο πιο Γάλλος από τους μη Γάλλους, λόγω των αμέτρητων Roland Garros που έχει κατακτήσει στην καριέρα του στο τένις) που μαζί με Γάλλους συναθλητές του κατευθύνθηκαν προς το βωμό για να ανάψουν τη φωτιά που θα καίει καθ' όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο τζουντόκα Τεντί Ρινέρ και η πρώην αθλήτρια στίβου, Μαρί Ζοσέ Περέκ ήταν τελικά οι δύο τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, φτάνοντας στον βωμό που ήταν ένα... αερόστατο, το οποίο θα φωτίζει το Παρίσι μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Και εκεί που η Σελίν Ντιόν, είχε μείνει ως ένα... ανεκπλήρωτο όνειρο, τελικά η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια έκλεισε τη βραδιά τραγουδώντας κάτω από τον Πύργο του Άιφελ και μαγεύοντας τους πάντες με τη φωνή της.

Η βροχή δεν εμπόδισε το σόου


H έντονη βροχόπτωση δεν επηρέασε σημαντικά την Τελετή Έναρξης, καθώς ο κόσμος είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα και άρχισε να αποχωρεί σταδιακά μόνο μετά το τέλος της παρέλασης των σκαφών που μετέφεραν τις αποστολές των χωρών κατά μήκος του ποταμού.

Οι θεατές ήταν εφοδιασμένοι με αδιάβροχα, καπέλα και ομπρέλες, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη που παρακολούθησαν την Τελετή φορώντας τα αδιάβροχά τους δίπλα στον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Πρώτη στον Σηκουάνα η ελληνική σημαία

Φυσικά, πρώτη που διέσχισε τον Σηκουάνα ήταν η ελληνική αποστολή που με φόντο τον Πύργου του Άιφελ κυμάτισε τη γαλανόλευκη σημαία, ενώ ακολούθησε αυτή των προσφύγων και των υπολοίπων χωρών με αλφαβητική σειρά. Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν οι σημαιοφόροι με τη συγκίνηση όλων των αθλητών να είναι εμφανής κατά τη διάρκεια της «βαρκάδας».

Στιγμή που δεν συνάδει με την «ολυμπιακή εκεχειρία» και τη συμφιλίωση των λαών, ήταν οι αποδοκιμασίες του κόσμου όταν εμφανίστηκε η αποστολή του Ισραήλ.

Στη διάρκεια της τελετής που κράτησε την αγωνία ως το τέλος παρήλασαν περίπου 7.000 αθλητές, επιβαίνοντας σε συνολικά 85 σκάφη σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων.
Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και πλησίασε στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ και Πον νεφ, και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Minions, πασαρέλα και… γαλλικός κινηματογράφος

Ανάμεσα στις εν πλω πρωτοπόρες ιδέες που παρουσίασαν οι Γάλλοι ήταν και τα... minions. Εμφανίστηκαν από το πουθενά στον Σηκουάνα με ένα υποβρύχιο, ναυάγησαν και βρέθηκαν στο βυθό του ποταμιού αγκαλιά με τη Μόνα Λίζα.

Αλλά και το περίφημο... catwalk σε μια επίδειξη μόδας με μοντέλα στη γέφυρα Debilly. Η πσαρέλα υψηλής ραπτικής δεν μπορούσε να λείπει από τη γαλλική φινέτσα και κουλτούρα. Φινέτσα γαλλικού κινηματογράφου περιελάμβανε και το εναρκτήριο βίντεο με πρωταγωνιστές τον Ζαμέλ Ντεμπούζ των ταινιών «Αστερίξ και Οβελίξ» που αναρωτιόταν πού πήγαν όλοι.

Τότε εμφανίστηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν, ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών που παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα, διέσχισε τα περίφημα καφέ του Παρισιού, μπήκε στο μετρό και τελικά παρέδωσε τη φλόγα σε ένα παιδί.

Ένα βίντεο παρουσίασε τη δουλειά εργατών πάνω σε σκαλωσιές της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Απριλίου του 2015. Ήχοι που παρήγαγαν τα εργαλεία των εργατών στην τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης, αλλά και ένα χορευτικό πάνω στις σκαλωσιές ήταν απλά μαγικό.

Lady Gaga, χέβι μέταλ και σοπράνο

Το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν πλούσιο με την εμφάνιση της Lady Gaga να κλέβει την παράσταση σε ρυθμούς Μουλέν Ρουζ. Ντυμένη στα μαύρα, η Αμερικανίδα σταρ ήρθε σε αντίθεση με τα ροζ πούπουλα, τραγούδησε το «Bonsoir Paris» σε άψογα γαλλικά, ενώ αναβίωνε την εμφάνιση της Zizi Jeanmaire το 1961, με το τραγούδι My thing in feathers. Η Lady Gaga κάθισε στη συνέχεια στο πιάνο για να συνεχίσει το σόου σε στυλ καμπαρέ.

Η πρώτη μέταλ μπάντα που εμφανίστηκε ποτέ σε τελετή έναρξης ήταν οι Γάλλοι «Gojira» τους οποίους συνόδευε η σοπράνο Μαρίνα Βιότι σε μια απίθανη σύμπραξη χέβι μέταλ και κλασικής μουσικής.

«Αστακός» το Παρίσι

Περίπου 45.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων επέμβασης, είχαν δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο κλοιό με σκοπό να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της τελετής. Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτηρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ σε ετοιμότητα βρισκόταν και ένα σύστημα κατά των drone.

«Αστακός» το Παρίσι

Περίπου 45.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων επέμβασης, είχαν δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο κλοιό με σκοπό να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της τελετής. Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτηρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ σε ετοιμότητα βρισκόταν και ένα σύστημα κατά των drone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις