Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Προστασία στα νέα συμφέροντα: H Τουρκία στέλνει στρατό στη Σομαλία (αραβικό δημοσίευμα)

 


Σε μια κίνηση που αντανακλά τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Άγκυρας στην αφρικανική ήπειρο, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Σομαλία για δύο χρόνια, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

  • Όπως σημειώνεται, αυτό το στρατηγικό βήμα στοχεύει να στηρίξει τον Σομαλό εταίρο στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφάλειας και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Κυρίως, όμως, αυτή η απόφαση ελήφθη από το τουρκικό κοινοβούλιο «υπό το φως της κλιμάκωσης του διεθνούς ανταγωνισμού για επιρροή στην πλούσια σε πόρους περιοχή του Κέρατος της Αφρικής».

Η Σομαλία δεν διαθέτει βαρέα όπλα όπως πυροβολικό, εκτοξευτές πυραύλων και άρματα μάχης, και η χώρα υποφέρει από εσωτερική σύγκρουση με την αυτονομιστική περιοχή «Σομαλιλάνδη» από τη δεκαετία του 1980, η οποία έχει αποδυναμώσει πολύ τον στρατό της.

%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA4567%CE%B1

Το Κέρας της Αφρικής, Σομαλία, Σομαλιλάνδη και η Αιθιοπία

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Αιθιοπία υπέγραψε συμφωνία με την αυτονομιστική περιοχή της «Σομαλιλάνδης» δίνοντάς της την ευκαιρία να έχει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να επιστρέψει στο Μογκαντίσου, και επίσης να παραχωρήσει στην Αντίς Αμπέμπα ένα λιμάνι και μια στρατιωτική βάση για 50 χρόνια, με αντάλλαγμα την Αντίς.

Η επίσημη αναγνώριση της περιοχής της «Σομαλιλάνδης» από την Αντίς Αμπέμπα «ως ανεξάρτητη δημοκρατία, την οποία η Σομαλία περιέγραψε ως «παράνομη παραβίαση».

Η Σομαλία εξέδωσε απόφαση  ότι θεωρεί άκυρη τη συμφωνία μεταξύ Σομαλιλάνδης και Αιθιοπίας, δεσμευόμενη να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας από οποιαδήποτε παραβίαση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Χαμζά Αμπντί Μπάρε είπε: «Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει την κυριαρχία της Σομαλίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Τουρκική υποστήριξη στη Σομαλία

Το προεδρικό μνημόνιο, το οποίο υποβλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκε, ορίζει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αναλάβουν δραστηριότητες εκπαίδευσης, βοήθειας και διαβούλευσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Σομαλία, την αναδιάρθρωση των σομαλικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας και φτάνουν στην ικανότητα να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 «Οι ναυτικές μονάδες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της θαλάσσιας πειρατείας, της ένοπλης ληστείας και της θαλάσσιας τρομοκρατίας στον Κόλπο του Άντεν, στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, της Αραβικής Θάλασσας και των παρακείμενων περιοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.