Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Τι συνέβη τελικά στο Καρπάθιο Πέλαγος; Αποχώρησε το ιταλικό σκάφος - Τι ακριβώς συνέβη

 


Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Καρπάθιο πέλαγος, καθώς το ερευνητικό πλοίο IEVOLI Relume αποχώρησε από το  επίμαχο σημείο που αμφισβητεί η Τουρκία!

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ διέκοψε τις εργασίες του και επέστρεψε στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, με φωνές να μιλούν για υποχώρηση της κυβέρνησης, αλλά η εκτίμηση που πλανάται είναι πως το ερευνητικό πλοίο θα ολοκληρώσει τις έρευνές του βάσει προγραμματισμού, ενώ κατά άλλες πληροφορίες, το ιταλικό πλοίο διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ και πλέον επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο Open το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του και αποχώρησε από το σημείο.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζουν πως δεν υπήρξε ένταση και κίνδυνος θερμού επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων, τα οποία είχαν σπεύσει στην περιοχή

Το νέο «κόκκινο τηλέφωνο» Ελλάδας και Τουρκίας πήρε φωτιά και έλυσε το θέμα, σχολιάζεται.!

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΑΡΧΙΚΑ

Όλα άρχισαν όταν οι Τούρκοι, με πρόσχημα την υποτιθέμενη… «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», άρχισαν να στέλουν πολεμικά πλοία σε διεθνή ύδατα στο στενό ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο.

Εκεί έπλεε τις τελευταίες μέρες ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος που χαρτογραφεί την περιοχή προκειμένου να ποντίσει καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη.

Όλες οι έρευνες, πλην ενός σημείου, γίνονταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο σε εκείνο το σημείο που τα ύδατα χαρακτηρίζονται «διεθνή», οι Τούρκοι έστειλαν αρχικά 3 πολεμικά πλοία.

Το απόγευμα της Δευτέρας η Άγκυρα ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην περιοχή με επιπλέον 2 πολεμικά πλοία.

Πρόκειται για μία προσπάθεια επιβολής από την Άγκυρα, αυτή τη φορά επί του πεδίου του περιβόητου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η ελληνική απάντηση ήταν άμεση. Στην περιοχή εστάλησαν δύο ελληνικά πολεμικά πλοία και ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού.

ΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΕΛΙΚΑ

Το ιταλικό πλοίο διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ και επέστρεψε στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό, ενώ κατά άλλες πληροφορίες το «IEVOLI RELUME» δεν βρέθηκε τελικά στο σημείο που είχε προκαθοριστεί για τις έρευνες, παρά περίμενε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, νότια της Καρπάθου, μη αξιοποιώντας ολόκληρο το χρονικό περιθώριο της ελληνικής NAVTEX, αποχώρησε δηλαδή νωρίτερα:

ZCZC QA38 221910 UTC IOYL 24 STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24
ZCZC QA38
221910 UTC IOYL 24
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24
KARPATHIO PELAGOS
EREVNITIKES ERGASIES GIA EGKATASTASI
YPOVRYCHIOY KALODIOY
APO TO PLOIO ‘IEVOLI RELUME’
APO 23 MECHRI 24 IOYL 24
STI GRAMMI POY ENONEI TA SIMEIA:
35-18.17B 026-58.57A
35-18.12B 026-59.16A
35-19.90B 027-11.84A
35-19.80B 027-13.94A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1NM
AKYROSI MINYMATOS TIN 242100 UTC IOYL 24
NNNN.

Αφότου το «IEVOLI RELUME» αποχώρησε, άρχισαν να αποχωρούν και τα τουρκικά πολεμικά πλοία! Στην περιοχή βρίσκονται μόνο ένα τουρκικό πλοίο και μία ελληνική κανονιοφόρος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.