Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ο πατέρας του κατέστρεψε την οικογένειά τους – «Του μένει λίγος χρόνος ζωής και θέλω επιτέλους να του πω την αλήθεια, ακόμη κι αν πληγωθεί»

 


Ο 45χρονος άνδρας της ιστορίας, πάσχιζε ολόκληρη τη ζωή του να κρατάει μια-έστω αξιοπρεπή-σχέση με τον 73χρονο πατέρα του.

Δεν αισθάνεται τον παραμικρό σεβασμό για εκείνον, και οι αποφάσεις του πατέρα του όλα τα χρόνια, κατέληγαν να τον κάνουν να νιώθει ολοένα περισσότερο θυμό.

“Η αυταρέσκεια και ο εγωκεντρισμός του διέλυσαν το σπίτι μας”

Συγκεκριμένα, ο πατέρας του έχει κάνει ορισμένα πράγματα που έχουν προκαλέσει την οργή του.

Πρώτον, απατούσε την μητέρα του με όποια γυναίκα έβρισκε στον δρόμο του, κάτι που κατέληξε σε διαζύγιο των γονέων του όταν εκείνος ήταν επτά ετών.

Ο πατέρας του δεν έβαλε μυαλό και συνέχιζε ν’ απατά και τις υπόλοιπες συντρόφους του, μετά την μητέρα του, χωρίς ποτέ να καταφέρει να είναι πιστός σε καμία.

Το χειρότερο όλων είναι ότι ο πατέρας του ήταν περήφανος για τις απιστίες του και μιλούσε αυτάρεσκα γι’ αυτές μπροστά στα μάτια του.

“Θεωρεί πως ό,τι κάνει είναι το καλύτερο. Ζει με αυταπάτες”

Δεύτερον, ο πατέρας του είχε μπλεξίματα με τον νόμο, εμπλεκόμενος συνειδητά σε παράνομες και ριψοκίνδυνες δραστηριότητες.

Τέλος, ο πατέρας του, ενώ ισχυρίζεται ότι αγαπά τον ίδιο και τον αδελφό του, είχε εγκαταλείψει τον ρόλο του γονέα.

Δεν ήταν πουθενά παρών όταν ήταν παιδιά ενώ, τις σπάνιες φορές που εμφανιζόταν, δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια.

«Εκείνο που μ’ ενοχλεί περισσότερο είναι ότι τρέφει αυταπάτες για το ποιος είναι», εξηγεί.

«Θεωρεί πως ό,τι και αν κάνει, είναι το καλύτερο. Δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο να μην θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος».

«Εδώ και 40 χρόνια τον ακούω να διατυμπανίζει τις ικανότητές του, καμία από τις οποίες δεν είναι ούτε καν μέτριες. Αυτό είναι ένα απ’ τα σκληρότερα πράγματα που έπρεπε ν’ αντιμετωπίσω».

Από τότε που ενηλικιώθηκε, χρησιμοποιούσε κάθε δικαιολογία που μπορούσε, προκειμένου να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα σ’ εκείνον και τον πατέρα του, και ν’ αποφεύγει να τον βλέπει.

Ακόμη, και η γυναίκα του θεωρεί τον πεθερό της αποκρουστικό και δεν θέλει να τον βλέπει. Όταν πηγαίνουν στο σπίτι του, ο πατέρας του λέει ένα σκέτο «γεια», αγνοεί τα εγγόνια του και μιλάει μόνο για τον εαυτό του, μέχρι να έρθει η ώρα να φύγουν.

“Έχει περιορισμένο χρόνο ζωής και εγώ δεν θα έχω ξανά την ευκαιρία να του μιλήσω ειλικρινά”

Ο πατέρας του είναι άνθρωπος που μόνο παίρνει και δεν δίνει ποτέ, πόσω μάλλον να κάνει κάτι καλό για τους άλλους.  Τελευταία όμως,  αρρώστησε βαριά.

Διαγνώστηκε με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονία, οδηγώντας τον, πολλές φορές στο νοσοκομείο τον τελευταίο μήνα.  Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή και το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται ν’ αναρρώσει. Ο χρόνος που του απομένει, είναι περιορισμένος.

Ο πικραμένος γιος, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να πει στον πατέρα του πως νιώθει στ’ αλήθεια, ότι δηλαδή διέλυσε την οικογένειά τους και απέτυχε ως πατέρας. Τώρα συνειδητοποιεί ότι δεν θα έχει ποτέ ξανά την ευκαιρία να κάνει μια ειλικρινή και ρεαλιστική κουβέντα με τον πατέρα του για το θέμα αυτό.

«Ενδέχεται ωστόσο, δεδομένης της εικόνας που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του, να γίνει ράκος αν ακούσει την αλήθεια», εξηγεί.

«Ακόμη και στην περίπτωση που θα του μιλούσα, ποιο το όφελος; Αμφιβάλλω αν θ’ αλλάξει κάτι. Η μητέρα μου σήμερα μου είπε ότι, πάντα αυτός ήταν και  ποτέ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

Το ερώτημά μου είναι: τι είναι πιο σημαντικό; Να τα πω για να τα βγάλω από μέσα μου, ή να τα κρατήσω και να μην πληγώσω έναν άνθρωπο που ήδη βασανίζεται;»

«Επίσης, αναγνωρίζω το γεγονός ότι είμαι τυχερός. Δεν με κακοποίησε με κανέναν τρόπο και πραγματικά με αγαπούσε, άσχετα αν ήταν πάντα εντελώς εγωκεντρικός. Ξέρω καλά ότι άλλοι άνθρωποι έχουν υποφέρει πολύ χειρότερα από τους γονείς τους, ή δεν είχαν καμία σχέση με τους γονείς τους, όμως και η δική μου κατάσταση δεν είναι εύκολη και τώρα με απασχολεί έντονα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις