Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Λαζαρίδης για Attica Bank: Αντί στον ΣΥΡΙΖΑ να απολογείστε, έχετε το θράσος να ζητάτε και τα ρέστα


 Τη σημασία κύρωσης της σύμβασης για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα υπογράμμισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για το σχετικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως τόνισε, «ενισχύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διασφαλίζονται οι καταθέσεις και ωφελούνται όλες οι πλευρές, δηλαδή οι φορολογούμενοι, το Ελληνικό Δημόσιο, οι μέτοχοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτήν την ώρα καλύτερη συμφωνία, ούτε για την ίδια την Τράπεζα Αττικής, ούτε για την οικονομία. Άλλωστε, δεν υπήρχε και κανένα εναλλακτικό σενάριο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «με τη σημερινή της μορφή η Τράπεζα Αττικής δεν είχε πιθανότητες επιβίωσης», εξαιτίας του «αμαρτωλού παρελθόντος» της και εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «που δήθεν κόπτεται για τη βιωσιμότητά της σήμερα. Ναι, είναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που, όχι μόνο έκλεισε τις τράπεζες, αλλά τις κατέστρεψε ταυτόχρονα. Αντί, λοιπόν, εσείς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να απολογείστε για το μεγάλο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επί των ημερών σας με τεράστια ζημιά για το ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους, έχετε το θράσος να ζητάτε και τα ρέστα και να διατυπώνετε απειλές; Αιδώς Αργείοι»!

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής  έθεσε το ερώτημα τι φοβάται η Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Γιατί είναι προφανές ότι η παράλογη εμμονή σας, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, παραπέμπει σε φόβο. Και για όσους έχετε κοντή μνήμη, θα πω μόνο δύο λέξεις και θα καταλάβετε: Syriza Bank. Ναι, αναφέρομαι στην προνομιακή για τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τράπεζα, τα χρέη της οποίας εκτοξεύτηκαν στα 80.000.000 ευρώ εξαιτίας λάθος χειρισμών. Στην Τράπεζα που εξυπηρετούσε συστηματικά φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με ενδεικτική φυσικά την περίπτωση του κ. Χρήστου Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια της Ιθάκης».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «με την παρούσα πρωτοβουλία της, έρχεται για μία ακόμη φορά να διορθώσει σοβαρά λάθη του παρελθόντος. Προτάσσοντας πάντα το εθνικό συμφέρον και με συμφωνίες που συνάδουν με τη βούλησή της για ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μια ισχυρή οικονομία, πολύ καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ολόκληρη η ομιλία Λαζαρίδη

«Κύριε Πρόεδρε,


Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τράπεζες. Ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για την ελληνική οικονομία, για την ελληνική κοινωνία και με τόσες περιπέτειες κατά την προηγούμενη δεκαετία. Όταν το τραπεζικό σύστημα διαλύθηκε πλήρως και έφτασε στα πρόθυρα της καταστροφής.

Όταν, εξαιτίας αυτοσχέδιων πειραματισμών και ιδεοληπτικών εμμονών κάποιων μαθητευόμενων μάγων, τα καταστήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έκλεισαν και ενεργοποιήθηκαν τα capital controls, οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες.

Ευτυχώς για την πατρίδα μας, το 2019 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και η κανονικότητα αποκαταστάθηκε.

Μαζί με την οικονομία που ανέκαμψε εντυπωσιακά, την ίδια, θετική πορεία βαδίζει πλέον και το τραπεζικό μας σύστημα, με όλους τους σχετικούς δείκτες να έχουν βελτιωθεί κατά πολύ και την εμπιστοσύνη να έχει ανακτηθεί σε απόλυτο βαθμό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να συμβάλλει και η σύμβαση την οποία κυρώνουμε σήμερα και αφορά, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα, συνιστώντας ουσιαστικά τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα που δημιουργείται δίπλα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενισχύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διασφαλίζονται οι καταθέσεις και ωφελούνται όλες οι πλευρές, δηλαδή οι φορολογούμενοι, το Ελληνικό Δημόσιο, οι μέτοχοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως πολύ σωστά και με στοιχεία έχουν ξεκαθαρίσει τόσο ο Υπουργός, κ. Χατζηδάκης όσο και ο εισηγητής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πέτσας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτήν την ώρα καλύτερη συμφωνία, ούτε για την ίδια την Τράπεζα Αττικής, ούτε για την οικονομία. Άλλωστε, δεν υπήρχε και κανένα εναλλακτικό σενάριο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Και όσο και αν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, σας προκαλεί αλλεργία ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιστολή του Διοικητή της Τράπεζας προς τον Υπουργό, περιγράφοντας την κατάσταση των δύο τραπεζών και αναλύοντας τις επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία. Όπως σημειώνει, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Αττικής είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, έναντι 5% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Χωρίς την παρούσα συμφωνία, εξάλλου, η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα ήταν αδύνατη, ενώ μάλλον αναπόφευκτη θα ήταν και η σημαντική εκροή καταθέσεων, λόγω της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης των δύο Τραπεζών.

Από την άλλη, με την παρούσα συμφωνία παύει ο κίνδυνος για πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων, ύψους 1,6 δις ευρώ, και για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης, ενισχύεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταθετών και των δανειοληπτών, δημιουργείται μια νέα τράπεζα με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και περιορισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ προστατεύεται η παρουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο νέο σχήμα.

Όσο για τον ιδιώτη επενδυτή, τον μοναδικό που ανταποκρίθηκε, έχει ήδη τοποθετήσει σημαντικά ποσά και θα επενδύσει άλλα 200.000.000 ευρώ στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα, συμπληρωματικά στα χρήματα που ήδη έχει διαθέσει για την εξαγορά της Παγκρήτιας.

Με τη σημερινή της μορφή η Τράπεζα Αττικής δεν είχε πιθανότητες επιβίωσης. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός, που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Έτσι, εξετάστηκαν δειγματοληπτικά δάνεια και διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους και χωρίς επαρκή καλύμματα.

Επίσης, ανάμεσα στους άλλους ελέγχους, βρέθηκε κατασκευαστική εταιρία -μαντέψτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι αυτή – που είχε λάβει το 2015, με εξασφάλιση, υποσχετικές έργων και άλλα αντίστοιχα καλύμματα, 39 δάνεια και μετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με 14.500.000 ευρώ.

Και μιας και ο λόγος στο «αμαρτωλό» παρελθόν της τράπεζας, εντύπωση προκαλεί το θράσος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δήθεν κόπτεται για τη βιωσιμότητά της σήμερα. Ναι, είναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που, όχι μόνο έκλεισε τις τράπεζες, αλλά τις κατέστρεψε ταυτόχρονα.

Αντί, λοιπόν, εσείς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να απολογείστε για το μεγάλο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επί των ημερών σας με τεράστια ζημιά για το ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους, έχετε το θράσος να ζητάτε και τα ρέστα και να διατυπώνετε απειλές; Θυμίζω ότι στην ανακεφαλαιοποίηση του 2014 οι τράπεζες είχαν αξία 27 δις ευρώ και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 είχαν καταρρεύσει στο 1 δις!

Το μερίδιο του ΤΧΣ από αξία 19 δις κατέρρευσε σε λιγότερο από 1 δις! Χασούρα για το ΤΧΣ 18 δις! Κι έχετε το θράσος σήμερα να μιλάτε για το κόστος στο Δημόσιο; Αιδώς Αργείοι!

Και κάτι ακόμη! Ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που τάχα κόπτεται για το δήθεν ξεπούλημα των ασημικών της χώρας, ήταν ο ίδιος που υποθήκευσε την δημόσια περιουσία μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια!

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», κυρίες και κύριοι της μείζονος αντιπολίτευσης. Αναρωτιέμαι τι φοβάστε. Γιατί είναι προφανές ότι η παράλογη εμμονή σας, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, παραπέμπει σε φόβο. Και για όσους έχετε κοντή μνήμη, θα πω μόνο δύο λέξεις και θα καταλάβετε: Syriza Bank.

Ναι, αναφέρομαι στην προνομιακή για τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τράπεζα, τα χρέη της οποίας εκτοξεύτηκαν στα 80.000.000 ευρώ εξαιτίας λάθος χειρισμών.

Στην Τράπεζα που εξυπηρετούσε συστηματικά φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με ενδεικτική φυσικά την περίπτωση του κ. Χρήστου Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια της Ιθάκης. Με στόχο μέσα από την Syriza bank να δημιουργήσετε και Syriza TV!

Τελικά, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, το 2017 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς για «τέλεση ενδεχομένων αξιόποινων πράξεων» και ξεκίνησε ο δρόμος για την εξυγίανση που ολοκληρώνεται σήμερα, με την έγκριση από τη Βουλή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την παρούσα πρωτοβουλία της, έρχεται για μία ακόμη φορά να διορθώσει σοβαρά λάθη του παρελθόντος. Προτάσσοντας πάντα το εθνικό συμφέρον και με συμφωνίες που συνάδουν με τη βούλησή της για ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μια ισχυρή οικονομία, πολύ καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Διευθετούμε μια εκκρεμότητα ετών, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή και εκτιμούμε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να στηριχθεί από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Σας ζητώ λοιπόν να εγκρίνουμε από κοινού τη σύμβαση, δίνοντας μία ακόμα ώθηση στη δυναμική πορεία της χώρας προς τα μπροστά.


Σας ευχαριστώ πολύ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις