Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως είστε εσείς το πρόβλημα στη σχέση σας


 Όλοι οι άνθρωποι αναζητούμε ουσιαστικές, ικανοποιητικές συντροφικές σχέσεις, και όλοι έχουμε ανάγκη το συναίσθημα ότι ανήκουμε σε μία σχέση όπου μας αγαπούν.

Και όμως, πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε σε παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, συγκρούσεις και κατακλυζόμαστε από δύσκολα συναισθήματα και πικρία. Η πρώτη αντίδραση είναι να κατηγορήσουμε τον σύντροφό μας.

Αναρωτιέστε όμως ποτέ αν εσείς είστε η πηγή των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη σχέση σας; Προϋπόθεση για την υγεία όλων των συντροφικών σχέσεων, είναι η αυτοκριτική, η αξιολόγηση των δικών μας ενεργειών, στάσεων και συμπεριφορών. Παρακάτω θα διαβάστε 9 σημάδια που δείχνουν ότι είναι πιθανόν τα προβλήματα της σχέσης σας να ξεκινούν από εσάς.

Τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως είστε εσείς το πρόβλημα στη σχέση σας

  • Έχετε πάντα δίκιο
  • Δεν δείχνετε συμπόνοια και κατανόηση
  • Είστε υπερβολικά γενναιόδωρος
  • Αποφεύγετε τις συγκρούσεις
  • Είστε πολύ σκληρός με τον εαυτό σας
  • Είστε εργασιομανής
  • Το «ρίχνετε» διαρκώς στην πλάκα
  • Δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας
  • Δεν ακούτε

Έχετε πάντα δίκιο

Αν είστε πεπεισμένοι ότι έχετε πάντα δίκιο, ίσως να είστε εκείνος /-η που δημιουργεί το προβλήματα. Η νοοτροπία αυτή είναι αρκετά ύπουλη και οδηγεί σε μοτίβα συμπεριφοράς που διαβρώνουν τη σχέση. Η στάση αυτή εκδηλώνεται ως αδυναμία να αποδεχτείτε την άποψη του συντρόφου σας.

Με το πέρασμα του χρόνου, η συμπεριφορά «ριζώνει» και ο ένας από τους δύο θεωρεί ότι έχει πάντα το δίκιο με το μέρος του. Σύμφωνα με την ψυχολογία, πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας του εύθραυστου Εγώ, ή σημάδια υποκείμενων ανασφαλειών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία συμπεριφορά που κάνει τον σύντροφο να αισθάνεται ότι δεν αξίζει, τροφοδοτώντας θυμό και πίκρα. Σε μία υγιή σχέση, ακούγονται οι φωνές και των δύο συντρόφων.

Δεν δείχνετε συμπόνοια και κατανόηση

Συμπόνοια, ή ενσυναίσθηση, είναι η ικανότητα να κατανοήσει κάποιος τα συναισθήματα του συντρόφου του. Αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε υγιούς σχέσης. Αν αδυνατείτε να καταλάβετε πώς νιώθει ή τι βιώνει ο σύντροφός σας, ίσως να είστε εσείς η πηγή των προβλημάτων στη σχέση σας.

Η έλλειψη κατανόησης δημιουργεί στον σύντροφο το αίσθημα της μοναξιάς. Μέσα σας, μπορεί να αξιολογείτε τα συναισθήματα του/της συντρόφου σας ως ασήμαντα ή υπερβολικά,  με αποτέλεσμα να τα υποτιμάτε.

Η αντίληψη του σκεπτικού και των συναισθημάτων του συντρόφου, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να συμφωνείτε μαζί του. Αρκεί να τον ακούτε και να τον κάνετε να νιώθει σημαντικός.

Είστε υπερβολικά γενναιόδωρος

Παρά το ότι, γενικά η γενναιοδωρία είναι προτέρημα, σε υπερβολικό βαθμό δημιουργεί προβλήματα στη σχέση. Η ανάγκη κάποιου να προσφέρει διαρκώς στη σχέση, μπορεί να είναι ένδειξη ανασφάλειας, ή προσπάθειας «δωροδοκίας» των συναισθημάτων του συντρόφου.

Σταδιακά, μπορεί ασυναίσθητα να δημιουργήσετε στον σύντροφό σας πίεση ώστε να σας ανταποδώσει ή ακόμη χειρότερα, να επιφέρετε ανισορροπία στη σχέση. Άλλωστε, η πραγματική αγάπη δεν αγοράζεται, ούτε χρειάζεται διαρκείς επιβεβαιώσεις. Η αγάπη βρίσκεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την ευγένεια της καθημερινής, συντροφικής ζωής.

Αποφεύγετε τις συγκρούσεις

Η αποφυγή των συγκρούσεων μπορεί να είναι μία καλή στρατηγική για την πρόσκαιρη διατήρηση της αρμονίας. Μακροπρόθεσμα όμως, η αποφυγή και η απώθηση, συσσωρεύει τον θυμό και την απογοήτευση. Η σύγκρουση δεν είναι εγγενώς κακή αλλά εξαρτάται από την προσέγγιση. Το κλειδί βρίσκεται στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

Είστε πολύ σκληρός με τον εαυτό σας

Κατηγορώντας διαρκώς τον εαυτός σας για τα προβλήματα της σχέσης, κάνετε τον σύντροφό σας να νιώθει αμέτοχος και ανίκανος να προσφέρει μία λύση.

Την ίδια στιγμή, η σκληρή αυτοκριτική μπορεί να γίνει και αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπου θα βλέπετε τις πεποιθήσεις σας σχετικά με τον εαυτό σας να παίρνουν σάρκα και οστά, δημιουργώντας ένταση και συγκρούσεις. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αναγνωρίστε τα δικά σας, χωρίς να ξεχνάτε να δείχνετε συμπόνοια και στον εαυτό σας.

Είστε εργασιομανής

Οι έντονοι, απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας απορροφούν, αποσπώντας μας από τα σημαντικά και τα ουσιώδη. Αν δουλεύετε έως αργά και εξακολουθείτε να μιλάτε για τη δουλειά ακόμη και με τον σύντροφό σας, σταδιακά θα βλάψετε τη σχέση σας.

Ο/η σύντροφος θα αρχίσει να νιώθει ότι δεν είναι το ίδιο σημαντικός με τη δουλειά σας, ότι δεν έχει προτεραιότητα. Προϋπόθεση κάθε υγιούς σχέσης, είναι η ισορροπία.  Οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και προσοχή. Αφιερώστε χρόνο στον σύντροφό σας, καλλιεργήστε τη σχέση σας.

Το «ρίχνετε» διαρκώς στην πλάκα

Η αίσθηση του χιούμορ, η ελαφρότητα της διάθεσης, φωτίζει μία σχέση. Ωστόσο αν χρησιμοποιείτε το χιούμορ ως μέθοδο διαφυγής ή απόσπασης από τα προβλήματα, βλάπτετε τη σχέση σας.

Μπορεί δηλαδή, να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώθει ότι τον υποτιμάτε, ότι δεν τον παίρνετε στα σοβαρά και δεν τον υπολογίζετε. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ με διάκριση και σεβασμό για να έρθετε πιο κοντά, και όχι ως «όπλο».

Δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας

Κάθε σχέση βασίζεται στην αμοιβαία προσφορά. Αν είστε διαρκώς εκείνος που παίρνει και δεν δίνει ποτέ, τότε μάλλον είστε η πηγή του προβλήματος.

Είτε πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού, για σχέδια ή τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αν τα αφήνετε όλα στον/σύντροφό σας, του δημιουργείτε υπερβολικό άγχος, φορτώνοντάς του δυσανάλογες ευθύνες. Σχέση σημαίνει ομάδα. Εμπιστευτείτε, εκτιμήστε και κυρίως, μάθετε να στηρίζετε τον «συμπαίκτη» σας.

Δεν ακούτε

Με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να έχετε τη συνήθεια να ακούτε μηχανικά τον σύντροφό σας. Σε μία υγιή σχέση, οι σύντροφοι αφουγκράζονται ο ένας τον άλλον.

Δηλαδή, μέσα από την ενεργητική ακοή, οι σύντροφοι αντιλαμβάνονται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και «διαβάζουν» ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Όταν δεν ακούτε τον σύντροφό σας, τον κάνετε να νιώθει ότι δεν αξίζει και σίγουρα, δημιουργείτε πρόβλημα στη σχέση.

Δεν είναι εύκολο

Κάθε σχέση, είναι ένα ταξίδι κατανόησης, συμβιβασμού και εξέλιξης. Το να κοιτάς στον καθρέφτη και να αποδέχεσαι ότι είσαι η πηγή των προβλημάτων της σχέσης, δεν είναι πάντα εύκολο.

Η αναγνώριση των λάθος συμπεριφορών, όμως, είναι αναγκαία σε κάθε υγιή σχέση. Αν έχετε αναγνωρίσει κάποια από τα παραπάνω σημάδια στη συμπεριφορά σας, ήρθε η ώρα για κάποιες βελτιωτικές αλλαγές.

Στην προσπάθειά σας να υπερβείτε τις δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούν τη σχέση σας, μην διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις