Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

«Έχασα 94 κιλά με μία αλλαγή στη διατροφή μου» – 60χρονη αποκαλύπτει το κόλπο με τις κετόνες που βοηθάει στην απώλεια βάρους

 Δεν είναι μυστικό ότι η κετογονική δίαιτα ή διαίτα κέτο έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους στην απώλεια βάρους. Αλλά αν η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών σας φαίνεται πολύ δύσκολη ή δεν έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, υπάρχει ένα απλό κόλπο που, σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η λύση στην απώλεια βάρο
υς είναι τα σούπερ άλατα που ονομάζονται εξωγενείς κετόνες. Ακόμα και γιατροί τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι και πολλές γυναίκες αναφέρουν πως η διάθεσή τους βελτιώθηκε, η ενέργεια τους ενισχύθηκε και η πείνα σχεδόν εξαφανίστηκε.

Τι είναι οι κετόνες;

Όταν κόβετε τους υδατάνθρακες και δεν παράγετε αρκετή γλυκόζη στο αίμα για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας, το σύστημά σας παράγει κετόνες ως εναλλακτικό καύσιμο. Αυτές οι ουσίες δημιουργούνται από το συκώτι καθώς διασπάται το λίπος. «Επειδή οι κετόνες παράγονται από λίπος, βοηθούν στην πιο γρήγορη απώλεια βάρους», εξηγεί η Dr. Mary Newport. Μελέτες δείχνουν ότι η καύση κετονών:

  • καταστέλλει την πείνα,
  • αυξάνει την ενέργεια,
  • ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου,
  • βελτιώνει τη διάθεση και πολλά άλλα.

Τι είναι οι εξωγενείς κετόνες;

Αποδεικνύεται ότι η αυστηρή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα των κετονών σας. Πράγματι, ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή επιπλέον κετονών. Το έλαιο MCT είναι ένα παράδειγμα, ενώ τα ειδικά “super-salts” που ονομάζονται εξωγενείς κετόνες είναι ένα άλλο. Όταν καταναλώνονται, τα συμπληρώματα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα των κετονών, μιμούμενα την επίδραση που έχει στον οργανισμό η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

«Στην πραγματικότητα, οι εξωγενείς κετόνες είναι τόσο ισχυρές που μπορείτε να είστε πιο χαλαροί με ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων. Μπορείτε να απολαύσετε ένα “cheat meal” (γεύμα εκτός διατροφής), “και μέσα σε 30 λεπτά, θα έχετε το ίδιο επίπεδο κετονών σαν να ακολουθούσατε αυστηρά σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για μέρες», σημειώνει η Dr. Newport.

Πώς οι εξωγενείς κετόνες ενισχύουν την απώλεια βάρους

Οι εξωγενείς κετόνες μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για την ενίσχυση της απώλειας βάρους με διάφορους τρόπους:

  • Ενεργοποίηση της καύσης λίπους: Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση κέτωσης, το σώμα σας αρχίζει να χρησιμοποιεί αποθηκευμένο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Μελέτες δείχνουν ότι η παραμονή στην κέτωση μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους έως και 648% ταχύτερα.
  • Καταστολή της πείνας: Οι εξωγενείς κετόνες είναι γνωστό ότι μειώνουν την πείνα καταστέλλοντας την απελευθέρωση της γρελίνης, της ορμόνης που πυροδοτεί την πείνα. Σύμφωνα με επιστήμονες της Οξφόρδης, άτομα που κατανάλωσαν ροφήματα με εξωγενείς κετόνες μείωσαν την πείνα τους κατά 50% για τέσσερις ώρες. Επιπλέον, η γενική τους επιθυμία για φαγητό μετά το ρόφημα ήταν σημαντικά χαμηλότερη. Αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνετε αυτόματα λιγότερες θερμίδες, προάγοντας την απώλεια βάρους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Εξωγενείς κετόνες πριν και μετά την επιτυχία

«Ποιος περνάει από χημειοθεραπεία και δεν αδυνατίζει;» ψιθύρισε η Carol Ubertaccio-Hathaway, καθώς δυσκολευόταν να βολευτεί στο στενό νοσοκομειακό κρεβάτι. Μετά από 30 χειρουργεία και αμέτρητες θεραπείες για γαστρικά προβλήματα και λευχαιμία, ήταν απαλλαγμένη από τον καρκίνο και είχε επιβιώσει από μια επέμβαση γαστρεντερικού ως τελευταία ελπίδα. Ωστόσο, εξακολουθούσε να ζυγίζει πάνω από 135 κιλά, ήταν πολύ αδύναμη για να περπατήσει και φαινόταν ανίκανη να ανακάμψει. «Εύχομαι να είχα την ευκαιρία να νιώσω πώς είναι να είσαι αδύνατη και υγιής, έστω και για μια μέρα», συλλογιζόταν με μελαγχολία. Ήταν υπέρβαρη σε όλη της τη ζωή και είχε ελάχιστη επιτυχία με τις δίαιτες. Μήπως τα παράτησε πολύ νωρίς; Μια σκέψη της ήρθε: «Αν ζήσω, θα δώσω μια τελευταία ευκαιρία».

Όσο περνούσαν οι μήνες, η Carol άρχισε πολύ αργά να βελτιώνεται. Με τη βοήθεια του συζύγου της, Bob, και μιας καταπληκτικής ομάδας αποκατάστασης, ανέκτησε ένα μέρος από τη δύναμή της. Οι γιατροί την ενθάρρυναν να αρχίσει να χάνει βάρος, λέγοντας ότι θα επιτάχυνε την πρόοδό της. Έτσι, όταν μια φίλη της στο Facebook δημοσίευσε για τη δίαιτα κέτο, η Carol το σημείωσε. «Έχασε 9 κιλά σε μόλις δύο εβδομάδες», είπε η Carol στον Bob. «Ίσως μπορώ να το κάνω και εγώ».

Στο παρελθόν, η Carol είχε χάσει περιστασιακά 4-9 κιλά, αλλά μπορούσε να αντισταθεί στις συνεχείς της επιθυμίες για σνακ μόνο για λίγο. Θα επέστρεφε στις παλιές της συνήθειες, τρώγοντας εύκολα σακούλες με τσιπς ή γλυκά ανάμεσα στα γεύματα. «Αυτό λέει ότι η κέτο βοηθάει με την πείνα και τις λιγούρες», σημείωσε καθώς έκανε έρευνα στον υπολογιστή της. Διάβασε επίσης ότι, αν έκοβε αρκετά τους υδατάνθρακες, το σώμα της ουσιαστικά θα αναγκαζόταν να αρχίσει να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια. «Αυτό είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι», σκέφτηκε η Carol, σημειώνοντας μια λίστα με ελάχιστους υδατάνθρακες για τα ψώνια.

Το ταξίδι της Carol προς την απώλεια βάρους

Με την έγκριση του γιατρού της, την επόμενη μέρα, η Carol ετοίμασε μια σαλάτα με τόνο για brunch. Μετράει και παρακολουθεί προσεκτικά τα συστατικά σε μια δωρεάν εφαρμογή. Το βραδινό της ήταν μια μερίδα ψητό κοτόπουλο, λίγο μπρόκολο και μούρα με σπιτική σαντιγί.

Η Carol έτρωγε παρόμοια γεύματα μέρα με τη μέρα. «Δεν με βοηθάει πραγματικά με την πείνα ή την ενέργεια, όπως θα έπρεπε, αλλά χάνω βάρος», είπε στον Bob μετά από μερικές εβδομάδες. «Αλλά έχω συνηθίσει να μην αισθάνομαι τόσο καλά», έλεγε στον εαυτό της και συνέχιζε να προσπαθεί. Έχασε 74 κιλά σε 9 μήνες.

Ωστόσο, της φαινόταν δύσκολο. Και η Carol άρχισε να υποτροπιάζει. Λίγα τσιπς οδήγησαν σε μερικές ημέρες “απαγορευμένων” τροφίμων. «Παίρνω και χάνω τα ίδια 7 κιλά ξανά και ξανά», συνειδητοποίησε. Μερικές φορές θύμωνε με άλλους που ακολουθούσαν τη δίαιτα κέτο και ήταν όλοι χαμογελαστοί καθώς τα κιλά μειώνονταν. «Ούτε καν είναι τόσο αυστηροί όσο εγώ», σκεφτόταν με θυμό. Τότε της ήρθε μια ιδέα: «Ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσω τον τρόπο τους».

Πώς η Carol ανακάλυψε τις εξωγενείς κετόνες

Η Carol ψάχνοντας για ιδέες στο Facebook, βρέθηκε να ενδιαφέρεται για γυναίκες που έπιναν ροφήματα που ενίσχυαν τις κετόνες. Η Carol διάβασε περισσότερα για αυτά. Τα ροφήματα αυτά παρασκευάζονταν με συστατικά που είτε βοηθούσαν τον οργανισμό να παράγει περισσότερες κετόνες είτε περιείχαν επιπλέον δόσεις πραγματικών ή εξωτερικών κετονών. Οι εξωτερικές κετόνες βοηθούν τον οργανισμό σας να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις κετόνες ως καύσιμο. Επιπλέον, η Carol διάβασε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σε κετόνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την πείνα, την ενέργεια και τη διάθεση.

Παράγγειλε online και σύντομα έβαζε σκόνη εξωτερικών κετονών σε ένα smoothie. Πήρε μια προσεκτική γουλιά. «Μου αρέσει», είπε δυνατά. Άρχισε να πίνει ροφήματα κετόνων 2 φορές την ημέρα, μερικές φορές smoothies, μερικές φορές απλά ένα μείγμα ποτών με γεύση lime αναμεμειγμένο με παγωμένο νερό.

Στα 60 της, τα ροφήματα αυτά έμοιαζε να της επαναφέρουν την ενέργεια για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. «Τελικά έχω ενέργεια!» είπε στον Bob. «Εξεπλάγην πραγματικά με τη μεγάλη διαφορά που ένιωθα. Ήταν σαν να εξαφανίστηκε ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι μου και μπορούσα επιτέλους να ενθουσιαστώ με όλη την πρόοδο που έκανα», μοιράζεται. Αλλά θα της επέτρεπαν επίσης τα ροφήματα να είναι λιγότερο αυστηρή στα γεύματά της; Ήταν έτοιμη να το ανακαλύψει.

Εκείνη και ο Bob σύντομα έτρωγαν wraps χαμηλών υδατανθράκων, μπιφτέκια με τυρί σε αφράτα ψωμάκια κέτο και παγωτάκια κέτοΤα βράδια της Παρασκευής, έφτιαχναν πίτσα σε μπολ με μπόλικο μοτσαρέλα, πεπερόνι, λαχανικά και άλλα.

«Πριν, αν έτρωγα κάτι που δεν ήταν αυστηρά κέτο, το σώμα μου θα πάλευε για δύο εβδομάδες για να με επαναφέρει σε κατάσταση καύσης λίπους κέτο», θυμάται. Τώρα, ό,τι κι αν έτρωγε, προχωρούσε σταθερά προς τους στόχους της. «Τα ροφήματα είναι η σωτηρία μου», είπε στην κόρη της Skylar, η οποία είχε αρχίσει να αδυνατίζει με τη δίαιτα κέτο. «Μπορώ να τρώω έτσι για πάντα. Και θέλω να νιώθω έτσι για πάντα!»

Η απίστευτη μεταμόρφωση της Carol αφού έχασε 94 κιλά

Η Carol σήμερα, είναι 94 κιλά πιο αδύνατη, ο καρκίνος της είναι σε ύφεση και τα γαστρεντερικά της προβλήματα πολύ καλύτερα. Διατηρώντας τα αποτελέσματα για πάνω από δύο χρόνια, λέει: «Ακόμα πίνω τις κετόνες μου κάθε μέρα». «Τις λέω “χυμό χαράς” γιατί για πρώτη φορά στη ζωή μου είμαι πραγματικά χαρούμενη. Έχω ενέργεια και καλή διάθεση. Είναι απίστευτο».

Η συμβουλή της: «Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα φαίνονται τα πράγματα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να προσπαθήσετε. Πήγα από το να βρίσκομαι στα πρόθυρα του θανάτου στο να ζω τη ζωή μου στο έπακρο».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις