Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Έχασε 91 κιλά και έγινε δρομέας μεγάλων αποστάσεων – «Αυτό με βοήθησε στην απώλεια βάρους», αποκαλύπτει άνδρας για την μεγάλη αλλαγή

 


Ο Michael Hearn εξηγεί πώς κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του. Μετά την μεγάλη απώλεια βάρους κατάφερε να γίνει δρομέας συμμετέχοντας σε Ημιμαραθώνιο. Ο ίδιος περιγράφει την εμπειρία του αποκαλύπτοντας τα μυστικά της επιτυχημένης προσπάθειάς του.

«Στα 55 μου, ζύγιζα πάνω από 200 κιλά. Κάθε φυσιολογική δραστηριότητα ήταν αγγαρεία και περνούσα σχεδόν όλο μου το χρόνο στο σπίτι ή στο γραφείο. Κάθε έξοδος ήταν πρόκληση και δεν ήθελα ο κόσμος να με βλέπει έτσι. Ήθελα να βρίσκομαι στις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών μου, αλλά πάντα ανησυχούσα ότι θα τα έφερνα σε δύσκολη θέση λόγω του βάρους. Η παχυσαρκία καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την τακτική άσκηση.

Είναι δύσκολο να είσαι παχύσαρκος στη σημερινή κοινωνία. Μας κρίνουν συνεχώς οι άλλοι, μας κοιτάζουν επίμονα και δεχόμαστε διακρίσεις στον εργασιακό χώρο. Είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε ρούχα που δεν μας ταιριάζουν και να καθόμαστε σε αεροπορικά καθίσματα που είναι πολύ στενά. Σε κάθε βήμα, δελεαζόμαστε να αγοράσουμε/καταναλώσουμε περισσότερα.

Σε αυτό το περιβάλλον – στην ουσία στη σημερινή κοινωνία – είναι απογοητευτικά δύσκολο να κάνεις ουσιαστικές αλλαγές. Νιώθεις ότι όλα είναι εναντίον σου. Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου οι απλές δραστηριότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένες γίνονται πιο περίπλοκες (ή αδύνατες) και πολύ συχνά απλά γίνεται πιο εύκολο να υποχωρήσεις σε μεγαλύτερη καθιστική ζωή και απομόνωση με φαγητό.

Η παχυσαρκία υπάρχει στην οικογένειά μου. Έχω παλέψει για χρόνια με τα προβλήματα του βάρους μου, δοκιμάζοντας δίαιτες που δεν έδειχναν ποτέ να λειτουργούν πραγματικά. Θα έχανα μερικά κιλά βραχυπρόθεσμα μόνο για να τα ξαναπάρω με τόκο.

Και έβρισκα πολλές δικαιολογίες. Το φαγητό μπορεί να θεωρηθεί ως ανταμοιβή και πάντα υπάρχει μια καλή δικαιολογία για να τρώμε ανθυγιεινά και να μην ασκούμαστε, όπως δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις, ιατρικά θέματα, άγχος, άλλες προτεραιότητες. Πάντα δικαιολογούσα τη συμπεριφορά μου ως κακή κληρονομικότητα και υιοθετούσα την ιδέα ότι η «σωστή» στιγμή για να ξεκινήσω να κάνω αλλαγές ήταν απλώς λίγο πιο μπροστά».

Πώς έγινε η μεγάλη αλλαγή

«Τον Νοέμβριο του 2018, στα 55 μου χρόνια, συνειδητοποίησα ότι ο χρόνος μου για να κάνω μια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή μου περιορίζεται. Μετά από πολλή σκέψη, μια εξαιρετικά χρήσιμη ψυχολογική αξιολόγηση και μια διατροφική συμβουλή, αποφάσισα να υποβληθώ σε βαριατρική χειρουργική (μια εξειδίκευση της χειρουργικής που ασχολείται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας).

Αυτό με βοήθησε να χάσω τα πρώτα 30 με 35 κιλά. Ουσιαστικά ήταν η ώθηση για να ξεκινήσω. Από εκεί και πέρα, όλα ήταν εξαρτημένα από εμένα, με συνδυασμό διατροφής και άσκησης. Μετά την επέμβαση, η διατροφή μου άλλαξε ριζικά. Τώρα μπορώ ουσιαστικά να τρώω μόνο μερίδες σε μέγεθος αυγού. Έτσι, τρώω μικρότερες μερίδες αλλά πιο συχνά, εστιάζοντας στην πρωτεΐνη και αποφεύγοντας τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά και το ψωμί που δεν έχουν θρεπτική αξία και με χορταίνουν γρήγορα.

Μέσω των προεγχειρητικών συμβουλών, έμαθα για τους ψυχολογικούς παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία: ουσιαστικά, είχα μια εθιστική προσωπικότητα και το φαγητό ήταν το επίκεντρό μου. Η βαριατρική χειρουργική δεν το εξαλείφει αυτό, αλλά μου έδωσε την ευκαιρία να επαναπροσανατολίσω αυτή την ενέργεια πιο παραγωγικά προς την άσκηση (την οποία πάντα απεχθανόμουν).

Λίγους μήνες μετά την επέμβαση, με ενέπνευσε βαθιά ένα ντοκιμαντέρ για τους υπερμαραθώνιους. Με έκανε να επικεντρωθώ στο να πιέζω τον εαυτό μου να θέτει και να πετυχαίνει στόχους που δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να πετύχω σωματικά».

Ένα ταξίδι μεταμόρφωσης – Έτσι έχασε 91 κιλά

«Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά, μπορούσα μετά βίας να διανύσω 1,5 χιλιόμετρο και έβγαζα φουσκάλες μετά από κάθε έξοδο. Τελικά, έμαθα πώς να αγοράζω τα κατάλληλα παπούτσια και κάλτσες, πώς να ενυδατώνομαι και να τρώω σωστά πριν τον αγώνα, καθώς και πώς να σχεδιάζω κατάλληλες διαδρομές. Ξεκίνησα να παρακολουθώ την πρόοδό μου. Δημιούργησα επίσης έναν λογαριασμό στο Instagram για να βλέπουν η οικογένεια και οι φίλοι μου πώς πήγαινε το ταξίδι. (Ναι, είναι πιο εύκολο να σηκωθείς στις 4 το πρωί ένα Σάββατο για έναν αγώνα όταν έχεις ήδη πει σε πάνω από 100 άτομα ότι θα το κάνεις).

Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας βάρους συνέβη σε διάστημα 18 μηνών. Έχασα 91 κιλά. Νιώθω σαν ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Ήμουν τυχερός που η παχυσαρκία μου δεν προκάλεσε σημαντικά προβλήματα υγείας. Αποδέχομαι ότι, στο μυαλό μου, θα είμαι πάντα ένα παχύσαρκο άτομο, αν και σε μικρότερο σώμα. Πρέπει να παλεύω κάθε μέρα της ζωής μου για να διατηρήσω τα κιλά που έχασα. Θα υπάρχουν πάντα καλές και κακές μέρες, είναι σημαντικό να μην αποσυντονίζεστε και να μην ξανακυλήσετε σε κακές συνήθειες.

Πρόσφατα ολοκλήρωσα τον πρώτο μου ολόκληρο μαραθώνιο και έχω ολοκληρώσει 28 ημιμαραθώνιους σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας να φτάσω τους 55 σε 30 πολιτείες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Στόχος μου για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να τερματίσω 100 ημιμαραθώνιους σε όλες τις 50 πολιτείες. Πρόσφατα τερμάτισα τον Ημιμαραθώνιο HOKA Chicago που διοργανώθηκε από την Life Time σε λιγότερο από τρεις ώρες. Ναι, είμαι ο πιο αργός τύπος στο πίσω μέρος, και δεν πειράζει. Δεν θα τερματίσω ποτέ πρώτος σε έναν αγώνα και πραγματικά δεν με νοιάζει.

Αυτό ήταν μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για μένα, ένα ταξίδι τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Σε όποιον μπορεί να είναι κολλημένος εκεί που ήμουν εγώ, λέω: πρώτα βρείτε έναν τρόπο να αγαπήσετε τον εαυτό σας γι’ αυτό που είστε. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας, δεν θα αφήσετε τίποτα να σταθεί εμπόδιο. Μην εστιάζετε στους άλλους και μην αποθαρρύνεστε από αυτά που κάνουν ή δεν κάνουν. Γιορτάστε τις νίκες σας και μάθετε από τις ήττες σας. Πάνω από όλα, διασκεδάστε το».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις