Ο κόσμος είναι γεμάτος από καλούς ανθρώπους, για τους οποίους αξίζει κανείς να πιστεύει στην ανθρωπότητα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και οι άλλοι, άνθρωποι που προσπαθούν να μας βλάψουν.
Αν είστε καλοπροαίρετος από τη φύση σας, πρέπει να μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει το ψέμα και την εξαπάτηση…τέχνη. Οι ίδιοι δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψουν τις αληθινές τους προθέσεις. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι, έχουν παρατηρηθεί ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια, τα οποία μπορεί να προδώσουν τους ψεύτες και τους αναξιόπιστους.
Οι 7 συμπεριφορές των ανθρώπων που δεν είναι ειλικρινείς και άξιοι εμπιστοσύνης
- Δεν είναι ξεκάθαροι
- Η γλώσσα του σώματός τους είναι «στημένη»
- Μιλούν επιτηδευμένα
- Δεν δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες
- Εξηγούν τα γεγονότα σε ακριβή χρονολογική σειρά
- Δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους
- Δεν εμπιστεύονται τους άλλους
Δεν είναι ξεκάθαροι
Σας έχει τύχει ποτέ, να ρωτάτε κάτι και ο άλλος να σας αραδιάζει ένα σωρό άσχετες λεπτομέρειες, χωρίς ποτέ να απευθύνεται στο ερώτημά σας; Αν ναι, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων που δεν έχουν ειλικρίνεια και αξιοπιστία. Σύμφωνα μ’ έναν πρώην πράκτορα του FBI, τον Robin Dreeke, οι άνθρωποι λένε ψέματα επειδή προσπαθούν να κρύψουν κάτι. Γνωρίζοντας ότι δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, οι ψεύτες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν λέγοντας πολλές, αλλά άσκοπες πληροφορίες.
Η γλώσσα του σώματός τους είναι «στημένη»
Αν προσπαθείτε να καταλάβετε τον χαρακτήρα κάποιου ανθρώπου, εκτός από τα λόγια του, μπορεί να σας βοηθήσει και η παρατήρηση της γλώσσας του σώματός του. Όταν κάποιος νιώθει άβολα, αυτό φαίνεται.
Ορισμένα σημάδια της γλώσσας του σώματος που δείχνουν υποκρισία, είναι:
- Ψεύτικα ή βεβιασμένα χαμόγελα (όταν δεν «χαμογελούν» τα μάτια)
- Νευρικές κινήσεις με τα χέρια, ανασήκωμα των ώμων
- Ελάχιστες ή καθόλου εκφράσεις του προσώπου
- Κινήσεις αμηχανίας (π.χ. παίζουν με τα μαλλιά τους)
Σημειώστε ωστόσο, ότι οι κινήσεις του σώματος από μόνες τους, δεν είναι αρκετές για να δείξουν τον χαρακτήρα κάποιου. Αντίθετα από ό,τι πιστεύαμε οι γρήγορες κινήσεις των ματιών δεν αποτελούν σημάδι ότι κάποιος λέει ψέματα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Howard Ehrlichman, . Αυτές οι κινήσεις προκαλούνται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να ανασύρουν πληροφορίες από την μακροπρόθεσμη μνήμη τους. Με άλλα λόγια, ο εντοπισμός του ψέματος, δεν είναι τόσο εύκολος, ούτε μπορεί να βασίζεται σε μεμονωμένες συμπεριφορές. Λάβετε υπόψη τα στοιχεία της γλώσσας του σώματος, σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις.
Μιλούν επιτηδευμένα
Τα τραβηγμένα φωνήεντα «εεεε…», «αααα….», στην κουβέντα κάποιου, μαρτυρούν ότι μάλλον λέει ψέματα. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Psycholinguistics πληροφορεί ότι, όταν λέμε αλήθεια, δεν διακόπτουμε τον λόγο μας.
Πράγμα λογικό αφού, όταν λες την αλήθεια, δεν υπάρχει λόγος να πολυσκεφτείς. Η αλήθεια λέγεται με φυσικότητα. Όμως, όταν κάποιος λέει ψέματα, μιλάει σαν να λέει ποίημα, επιτηδευμένα. Οι ψεύτες έχουν σχεδιάσει τις απαντήσεις τους.
Δεν δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες
Ακόμη ένα συχνό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη μας, είναι η αδυναμία τους να δώσουν σαφείς πληροφορίες για ένα γεγονός. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης συμπεριφοράς. Δηλαδή πρέπει να προσπαθήσουν να σκεφτούν πως η πληροφορία θα ταιριάξει στο ψέμα τους.
Αν κάποιος λέει την αλήθεια, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να θυμηθεί. Έτσι, συνήθως απαντούν με αοριστολογίες και γενικότητες.
Εξηγούν τα γεγονότα σε ακριβή χρονολογική σειρά
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες σχετικά με το ψέμα, γνωρίζουμε ότι αυτό απαιτεί μεγαλύτερο γνωσιακό φόρτο. Το ανθρώπινο μυαλό, έχει περιορισμένες δυνατότητες. Το ψέμα επιβαρύνει τη σκέψη. Οι ψεύτες προσπαθούν ώστε να κάνουν τις ιστορίες τους αληθοφανείς, αραδιάζοντας ακριβείς χρονολογίες για τα γεγονότα που δήθεν έγιναν.
Δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους
Η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε ποιοτικής σχέσης. Η διάθεση να μοιραστείς, να πεις τα μυστικά σου, να είσαι παρών όταν σε χρειάζονται-και το αντίστροφο, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Με τον καιρό, ο δεσμός γίνεται ολοένα και πιο στενός. Οι αναξιόπιστοι άνθρωποι δεν σέβονται τα μυστικά σας και δεν τηρούν τον λόγο τους.
Οι ενέργειές τους δεν συνάδουν με τα λόγια και τις υποσχέσεις τους. Ένας καλός τρόπος να ελέγξετε την αξιοπιστία κάποιου, είναι να παρατηρήσετε αν σας αποκαλύπτει μυστικά άλλων. Αν ναι, τότε να είστε βέβαιοι ότι το ίδιο κάνουν και με τα δικά σας.
Δεν εμπιστεύονται τους άλλους
Η Patti Wood, ειδική στη γλώσσα του σώματος, έχει διαπιστώσει ότι: «Κάποιος που δεν διστάζει να προδώσει την εμπιστοσύνη των άλλων, θεωρεί ότι και οι άλλοι φέρονται έτσι». Οι αναξιόπιστοι άνθρωποι δεν αισθάνονται εμπιστοσύνη και είναι καχύποπτοι απέναντι στους άλλους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος. Θα έχετε ακούσει ιστορίες άπιστων συζύγων που είναι καχύποπτοι με τις γυναίκες τους, ή για αναξιόπιστα αφεντικά που φοβούνται ότι οι υπάλληλοί τους, τους εκμεταλλεύονται.
Τελικές σκέψεις
Τα παραπάνω γνωρίσματα της συμπεριφοράς των ανθρώπων που στερούνται ειλικρίνειας, είναι απλώς ενδεικτικά. Υπάρχουν πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν έναν αναξιόπιστο άνθρωπο.
Η διαχείριση των περίπλοκων καταστάσεων που μας επιφυλάσσει η ζωή, γίνεται πιο εύκολη αν είμαστε πάντα σε επαφή με τις βαθύτερες αξίες μας. Βοηθά αν, σε κάθε κατάσταση, διερωτόμαστε: «Τι είναι σημαντικό για εμένα στη ζωή;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου