Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Τα 6 τρικ για να δείτε αν ο σύντροφός σας είναι πραγματικά αφοσιωμένος στη σχέση σας

 


Ύστερα από αρκετό καιρό σε μια σχέση, είναι φυσικό να αναρωτιέστε για το μέλλον σας με αυτό το άτομο – ή αν υπάρχει καν μέλλον.

Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας με τους άλλους είναι μη λεκτικό. Έτσι, το να γνωρίζετε με σιγουριά αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε στο ίδιο μήκος κύματος μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο θα ελπίζατε.

Μην ανησυχείτε, γιατί παρακάτω θα αποκαλύψουμε οκτώ ψυχολογικά κόλπα για να δείτε αν ο σύντροφός σας είναι πραγματικά αφοσιωμένος στη σχέση σας.

Τα 6 τρικ για να δείτε αν ο σύντροφός σας είναι πραγματικά αφοσιωμένος στη σχέση σας

  • Δώστε προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιεί
  • Παρατηρήστε αν κάνουν καθημερινές θυσίες
  • Προσδιορίστε εάν είστε η πρώτη τους επιλογή
  • Ελέγξτε αν ικανοποιούνται και οι ανάγκες και των δυο
  • Ακούστε πώς μιλούν για εσάς
  • Δείτε αν οι αξίες και οι στόχοι σας είναι ευθυγραμμισμένοι

Δώστε προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιεί

Οι λέξεις έχουν βαρύτητα. Αποτελούν ενδείξεις για το επίπεδο δέσμευσης που σας δείχνει ο σύντροφός σας.

Ο καθηγητής Scott M. Stanley, Ph.D. του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, Σχολή Τεχνών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, αναφέρει ότι το άτομο με το οποίο βρίσκεστε σε σχέση πρέπει να χρησιμοποιεί γλώσσα που μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες και να δείχνει ότι θέλει και σχεδιάζει ένα μέλλον μαζί σας.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Dr. Stanley, ας δούμε δύο φράσεις:

«Ας κάνουμε παιδιά.»
«Ας μεγαλώσουμε παιδιά μαζί.»

Εάν ο σύντροφός σας πει την πρώτη φράση χωρίς καμία απόδειξη δέσμευσης, όπως ο γάμος (ή μια πρόταση), δεν έχετε πάρει στην πραγματικότητα καμία άλλη πληροφορία παρά το ότι θέλει να έχει σωματική επαφή μαζί σας.

Αντιθέτως, η δεύτερη φράση σας λέει περισσότερα. Σας αποκαλύπτει την επιθυμία του να αποκτήσει παιδί, έχοντας εσάς ως τον άλλο γονέα, και υποδηλώνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση χρόνου. Έτσι, την επόμενη φορά που μια συζήτηση μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας φτάσει κοντά στο θέμα των μελλοντικών σχεδίων, ακούστε πολύ προσεκτικά πώς μιλάει γι’ αυτό.

Παρατηρήστε αν κάνουν καθημερινές θυσίες

Ένα ακόμα σημάδι στο οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή είναι το αν ο σύντροφός σας είναι πρόθυμος να κάνει θυσίες για εσάς.

Αλλά για να είμαστε σαφείς, όταν λέμε «καθημερινές», δεν εννοούμε να κάνουν θυσίες κάθε μέρα. Οι καθημερινές θυσίες είναι μικρά πράγματα που μπορεί να κάνει ο σύντροφός σας για να δείξει ότι σας δίνει προτεραιότητα.

Ορισμένα παραδείγματα καθημερινών θυσιών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Να είναι εκεί για εσάς σε μια ξεχωριστή περίσταση ή σε μια δύσκολη στιγμή
  • Να προσαρμόζει το πρόγραμμά του για να σας εξυπηρετήσει
  • Να χτίσει σχέσεις με άτομα σημαντικά για εσάς (ακόμα και αν είναι ντροπαλός)

Μπορεί να είναι ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο το να σας δανείσει το μπουφάν του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κρυώσει αυτός. Οι καθημερινές θυσίες που κάνει για εσάς μπορεί να πει πολλά για τη δέσμευσή του απέναντί σας.

Προσδιορίστε εάν είστε η πρώτη τους επιλογή

Ένα από τα σημάδια πραγματικής δέσμευσης έγκειται στο εύρος επιλογών που έχει κάποιος. Τι σημαίνει αυτό;

Ο Dr. Stanley αναφέρει: «Όταν έχετε περισσότερες επιλογές για να διαλέξετε, αυτό που επιλέγετε λέει περισσότερα για το ποιος είστε. Όταν κάποιος έχει περιορισμένες επιλογές, αυτό που επιλέγει περιέχει λιγότερες πληροφορίες για τις πραγματικές του προτιμήσεις».

Αυτό που επιλέγει να κάνει κάποιος μερικές φορές προκύπτει από τις επιλογές που έχει εκείνη τη στιγμή.

Ερωτεύτηκε πραγματικά ο Ρωμαίος τη Ιουλιέτα, ή μήπως συνέβη απλά επειδή η Ροζαλί δεν ανταπέδωσε τον έρωτά του; (Ίσως ενδιαφέρει κάποιους από εσάς να μάθετε ότι η Ροζαλί και η Ιουλιέτα ήταν ξαδέρφες.)

Συγκάτοικοι είστε επειδή το θέλετε, ή επειδή κανένας σας δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα δικό του σπίτι;  Το νόημα του Dr. Stanley είναι ότι μπορεί να παρερμηνεύσετε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας ως ένδειξη δέσμευσης, ενώ ισχύει το αντίθετο.

Ελέγξτε αν ικανοποιούνται και οι ανάγκες και των δυο

Σε μια σχέση, και οι δύο σύντροφοι μένουν μαζί επειδή νιώθουν ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

Ο σύμβουλος γάμου και οικογένειας Christopher Vo διευκρίνισε ότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες ή επιθυμίες, αυτό που έχει σημασία είναι αν ο σύντροφός σας μπορεί να καταλάβει ποιες είναι αυτές και να σας τις προσφέρει.

«Παρόλο που πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε άνθρωποι και είναι αδύνατο να ικανοποιήσουμε 100% τις ανάγκες ο ένας του άλλου όλες τις φορές», εξήγησε, «πρέπει να υπάρχει ακόμα μια αμοιβαία επένδυση για να κατανοήσουμε τις ανάγκες και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά».

Ακούστε πώς μιλούν για εσάς

Ο Christopher Vo επεσήμανε ότι όσοι είναι πολύ αφοσιωμένοι στους συντρόφους τους τείνουν να τους προβάλλουν με θετικό τρόπο. Πρόσθεσε ότι αυτό έδειχνε πώς ένα άτομο εκτιμά και αναγνωρίζει τις ιδιότητες του συντρόφου του ακόμα κι αν δεν ήταν εκεί.

Αν και μπορεί να αναρωτιέστε μήπως αυτό σας κάνει τυφλούς στα ελαττώματα του συντρόφου σας, δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα εάν αυτά τα ελαττώματα δεν είναι επιζήμια.

Δείτε αν οι αξίες και οι στόχοι σας είναι ευθυγραμμισμένοι

Μια ισχυρή και διαρκής σχέση προέρχεται από τον κοινό αξιακό κώδικα. Όταν η φλόγα του νέου έρωτα υποχωρήσει, αυτό που κρατά τη σχέση είναι οι αξίες και οι στόχοι που έχετε και οι δύο.
Αυτό είναι που σας βοηθά να αναπτυχθείτε μαζί.

Οι θεμελιώδεις αξίες είναι οι πεποιθήσεις και οι αρχές που διέπουν τις πράξεις σας και την οπτική σας γωνία. Επιπλέον, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της σχέσης σας.
Επικοινωνία, οικογένεια, σεβασμός, συγχώρεση και υποστήριξη είναι μερικά μόνο από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν ή να διαλύσουν τη σχέση σας.

Εάν ο σύντροφός σας είναι πραγματικά δεσμευμένος στη σχέση σας, τότε καλό είναι να αρχίσετε να μιλάτε γι’ αυτό, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Χρειάζεται να μιλάτε ο ένας στον άλλον ανοιχτά.

Αποφασίστε αν θέλετε να παντρευτείτε ή να κάνετε παιδιά μαζί. Σεβαστείτε την ανάγκη του συντρόφου σας για λίγο χώρο και χρόνο μόνος του. Κάντε υποχωρήσεις για λάθη και ανάπτυξη. Να είστε το ασφαλές καταφύγιο του συντρόφου σας.

Tip: Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι καλό να τα προσέχετε, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανόνες.

Διαφορετικοί άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη και τη δέσμευσή τους με διαφορετικούς τρόπους.  Αυτό που μπορεί να είναι σημάδι δέσμευσης για αυτούς, μπορεί να μην είναι το ίδιο για εσάς, αλλά είναι δέσμευση παρόλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.